Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: kynute knedliky 

Tsjechie.nl - Kynute knedliky

Meer columns van radomir...

Kynuté švestkové  knedlíky (Gerezen pruimenknoedels)

Kort geleden laaide een discussie op over kynuté ovocné knedlíky (ovoce = fruit) als een Tsjechische lekkernij. Inderdaad is het zo. Ik  ben  er, kan men zeggen, letterlijk mee groot geworden. Mijn oma kon het zo goed maken.

Ten eerste noemden wij het gerecht švestkové kynuté Knedlíky, en niet ovocné. Dus de pruim is švestka, als vulling. In het Duits noemt men švestka Kwetsch. Het is een speciale pruim, lat. Prunus domestica, een van de vele soorten pruimen. Van de Kwetschen wordt ook de beroemde Slivovice  gebrand. Kwetsch  wordt in de volksmond ook Slíva genoemd, vandaar de naam Slivovica.

Kwetsch is een buitengewoon lekkere pruim. In de regio Vizovice (ten oosten van Zlín, de Bata stad) groeien deze pruimbomen in overvloed. Wij woonden in die Regio.

Švestka, (de Kwetsch) is langwerpig, rijp en zwart/blauw van kleur. Als u de pruim overlangs met de duim en wijsvinger op beide punten knijpt, springt de pruim open en valt de pit er zo uit!  Het is een heerlijke, zoete pruim. Juist dat ontpitten gaat zo goed. Daarom wordt de pruim ook voor het bakken van pruimenvlaai gebruikt. Verder kan de pruim ingekookt worden tot een soort stugge marmelade. De eigenschap van dit product is dat het niet bij het bakken in de oven uit elkaar vloeit, maar goed intact blijft.

En dan is het nu tijd voor het recept voor de pruimenknoedel: verdeel het gerezen deeg in stukjes. Onthul de pruim vervolgens met het gerezen deeg. Dan krijgt u de balletjes kleiner dan een tennisbal. Laat dan de deegballetjes  circa een  half uurtje nogmaals rijzen . Vervolgens vijftien tot twintig minuten laten  koken in het water totdat de knoedels  gaar zijn. De bloem voor het deeg maakt u uit twee soorten bloem, namelijk patentbloem en half grof bloem (in Tsjechië heeft  men diverse soorten bloem, van grof tot fijn gemalen. Misschien dat dit in Nederland kristalbloem heet. Het is een kwestie van uitproberen).

Bij het serveren besprenkelt u de kleine knoedeltjes met gesmolten roomboter en  bestrooit u ze met verkruimelde hangop en poedersuiker. Of ook vaak met gemalen maanzaad, dat wordt na het malen vet door de maanzaadolie. Een maanzaadmolen is waarschijnlijk alleen verkrijgbaar in Tsjechië.

Ik hoef niet te benadrukken dat bij het rijzen van het deeg (en daarna het vertrek), warm en tochtvrij houden van het product aan te bevelen is.

Het is wel lastig om aan de pruim te komen. Misschien zijn de Kvetschen nog  te koop  even  over de grens in Duitsland. Ook hier let ik goed op in de supermarkten, soms zijn ze in september hier verkrijgbaar.

Hoe je Slivovitz maakt ? Daarover de volgende keer! Ik heb even het woord Slivovitz aangeroerd, omdat ik u daar meer over wil vertellen in de volgende column. Dan schrijf ik over hoe ik het maken  van Slivovica heb beleefd.

Radomír.

 


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl