Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: slivovice 

Tsjechie.nl - Slivovice

Meer columns van radomir...

Enkele jaren terug was ik met mijn vriendin in Velké Losiny, een badplaats in Noord MoraviÓ«. Wij namen daar een conditie behandelingsprogramma. Een van de behandelaars zei tegen mij: ‘gooi twee pullen pils in haar en je zult zien hoe zij opknapt!’ Goh, niet gek! De statistieken geven aan dat de Tsjechen met de jaarlijkse hoeveelheid bier consumptie bovenaan staan. Maar hoe is het met het geloof aan Slivovice?

Heeft u pijn, zit u in een depressie  of voelt u zich niet lekker? Neem een borrel Slivovice en je knapt er zo van op! Of bent u boos, neem een borrel Slivovice. Zo over! Voelt u zich niet goed? Bent u ontevreden? Moppert u te veel? Neem één of meerdere borrels Slivovice! Mijn beginjaren in Nederland waren vol heimwee. Slivovice heeft mij er doorheen gesleept.

Eens kreeg ik van de post een briefje, dat er een pakje stond voor mij op het postkantoor. Toen ik daar haastig aankwam om het pakje op te halen, wist ik al in de deurpost hoe laat het was! In de hal met loketten en de rijen mensen rook het enorm naar Slivovice. ’Ja, het ruikt wel lekker’ hoorde ik men door de zaal zeggen. Er ontstond een onrust onder de ambtenaren.  Als het publiek maar niet denkt dat wij, de ambtenaren, gedronken hadden. Mijn pakje uit Tsjecho-Slowakije - zo heette het land toen - was kapot. De houtwol, tegen glasbreuk, was met Slivovice doorweekt,  het verspreidde een sterke geur van  alcohol en pruimen. Weg was de inhoud!

Thuis nam ik uit, oude bijna lege voorraad een paar borrels Slivovice, en het machteloos jammeren ging snel over.

Het zelf branden van Slivovice voor eigen gebruik was een traditie op het platteland, het branden was onder controle toegestaan. Voor het maken van Slivovice is een speciale pruimensoort nodig, namelijk de Kwetschen, wij zeggen ook Trnky. Het is een pruim, ook genaamd Slíva, vandaar Slivovice. In september, al gaande door het dorp, rook het bij elke boerderij naar de gistende pruimen in grote houten vaten. De Slivovice hing in de lucht! Zelf gemaakte is nog steeds de beste! Bij de boer werd je meestal met Slivovice verwelkomd.

Bij het branden moet men voortdurend bij de destilleerapparatuur blijven en het brand-proces bewaken. Vooral het proeven is belangrijk. Het beste destillaat is met een percentage tussen 50 en 54 procent. Het is een kunst om een evenwichtig destillaat te krijgen. Als het branden klaar was, werd de man die het bewaken en het regelen in handen had, op de boerenwagen geladen, hij kon al niet meer lopen. De volgende dag was hij pas weer normaal aanspreekbaar. Met een flinke scheut Slivovice in kopje sterke thee en een lepeltje honing werd hij weer op de been gebracht.

Nu denkt u weliswaar, dat ik er heel wat van lust. Alleen mondjesmaat. Voor mij is Slivovice een medicijn. Bevalt deze column u niet? Neem eerst een borrel Slivovice en dan praten wij verder!

Radomír.


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl