Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: de piramide van auste 

Tsjechie.nl - De Piramide van Austerlitz en Slavkov u Brna

Meer columns van radomir...

Velen van de basisschoolleerlingen kunnen zich nog het schoolreisje naar de Piramide van Austerlitz bij Woudenberg herinneren. Waar je met de trapjes naar boven kunt gaan en je een prachtig uitzicht hebt over het Gooise landschap. Waar je in het doolhof kunt dwalen, waar je voor de lachspiegels kan staan en waar je het hertenkamp en het restaurant kan bezoeken.

De naam Austerlitz komt uit Tsjechie en is een Duitse benaming van Slavkov. Op de kaart staat vaak Slavkov u Brna (bij Brno). Het ligt ongeveer 30 kilometer westelijk van Brno. Daar is het vredesverdrag tussen Napoleon, de Oostenrijkse Keizer en de Russische Keizer ondertekend in 1806. Napoleon heeft met zijn leger eerst de legers van beide Keizers een zware slag toegebracht bij Augsburg, zodat ze gedwongen waren zich terug te trekken tot Slavkov.

Daar, bij het dorpje Prace, vond door een listige militaire strategie een beslissende overwinning van Napoleon plaats. Maar reeds een tijdje daarvoor liet luitenant-generaal Marmont zijn soldaten, gebivakkeerd tussen Zeist en Woudenberg (Kamp van Zeist), als aandenken aan hun verblijf een Pyramide bouwen met bovenop een obelisk. Tijdens het bivakkeren daar, met ongeveer 20 duizend soldaten, kwamen verschillende kooplieden het leger bevoorraden.

Zo ontstond een nederzetting genaamd Marmontbergen. Het leger vertrok vervolgens naar Augsburg om te strijden aan de zijde van Napoleon. De slag bij Prace (Tsjechie) heeft veel Nederlands bloed gekost. De nederzetting Marmontbergen kreeg na de slag als aandenken de naam Austerlitz. Helaas raakte de Piramide van Austerlitz spoedig in verval. Het duurde 100 jaar voordat er een gedenkmaal aan de Drie-Keizers-slag werd opgericht in het toen in wording zijnde Tsjechoslowakije. Er werd op de heuvel bij Prace een prachtige Vredesobelisk (Mohyla miru) met 3 beelden van de Keizers en een kappelletje, met overblijfselen van gevallen soldaten, gebouwd.

Het is een schitterend bouwwerk dat de moeite waard is om te bezichtigen. Er is tevens een museum waar alles te zien is over de slag, zoals wapens en opstellingen van de legers. Beide monumenten, bij Prace en in Nederland bij Austerlitz, zijn dus met elkaar verbonden. Het dorp Prace bij Slavkov is met de auto vanuit Brno westwaarts te vinden. Dat is op de autobaan richting Zlin ongeveer 16 kilometer. Aan het begin van de ringweg rond Slavkov staat een richtingwijzer naar Prace. Als u na het bezichtigen nog tijd over heeft kunt u 40 kilometer verderop richting Zlin het kasteel Buchlov bezoeken. Het is een schitterende weg naar de bossen met flinke heuvels.

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl