Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: jachymov 

Tsjechie.nl - Jachymov

Meer columns van radomir...

Jachymov is een klein kuurstadje gelegen in een nauw en bebost dal in het zogenaamde Ertsgebergte (Krusne Hory) in de Bohemen. Het is zowel een beroemde als beruchte plaats. In 1516 kwam het tot grote bloei door de opening van de zilvermijnen. Het groeide zelfs uit tot de tweede stad van de Bohemen met 18.000 inwoners.

Hier werden in 1670 de Tolars (Joachimstahler) geslagen. Dit waren zilveren munten die in heel Europa en ver daarbuiten als betaalmiddel gebruikt konden worden. De naam ‘tolar’ werd later door de Amerikanen verbasterd tot hun ‘dollar’! Nadat de zilvermijnen waren uitgeput, werd er kobalt gedolven. Rond 1900 werd bekend dat de grond rond Jachymov nog veel meer delfstoffen bevatte.

De Duitse wetenschapper Martin Klaproth ontdekte toen uranium. Aanvankelijk werd het alleen gebruikt voor het kleuren van glas, totdat het artsenechtpaar Curie-Sklodovska uitvonden dat het uraniumerts radioactief radium en polonium bevatte. Sindsdien is Jachymov een kuurbadplaats vanwege de genezende werking van radioactieve bronnen.

Helaas worden door de geschiedenis heen dit soort ontdekkingen ook gebruikt met minder goede bedoelingen. Denk aan atoomwapens, dynamiet, opium enzovoort. Hopelijk wordt eens de mensheid wijzer! Een zeer droevige episode van historie van Jachymov is de tijd van communistische razernij in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werden door Sovjet-Unie de uraniummijnen van Jachymov geplunderd en politiek gevangenen in strafkampen geplaatst. Onder leiding van Sovjet-deskundigen, de geheime politie en de bewakers werden er vele misdaden gepleegd op onschuldige gevangenen. Deze gevangemen hadden bovendien geen bescherming tegen de uraniumstraling.

Het uranium was voor Sovjet-Unie zeer welkom voor de productie van atoomwapens. In 15 jaar tijd hebben de Sovjets voor naar schatting 1,1 miljard US Dollars uraniumerts uit de mijnen van Jachymov gehaald. Meer dan 40 duizend gevangenen werden hier te werk gesteld waarvan eenderde politiek gevangene was. Na 1960 waren de mijnen uitgeput en werden alle sporen van het strafkamp uitgewist.

Nog niet lang geleden liepen er nog steeds Sovjets rond die nooit zijn berecht voor hun misdaden in Jachymov. Tegenwoordig staat Jachymov in een beter daglicht. Het is een aantrekkelijk wintersportgebiedje waar u prima kunt skiën. Dit doet u hier vlakbij de grens met Duitsland, in de buurt van het dorp Bozi Dar dat ‘godsgeschenk’ betekent. Bozi Dar is het hoogst gelegen dorp in Centraal-Europa.

Vanuit Jachymov gaat er een lift naar de berg Klinovec (1204m) waar een uitkijktoren en een hotel zijn gesitueerd. Verder vindt u in Jachymov veel interessante gebouwen. De Allerheiligen Kerkhofskerk werd gebouwd tussen 1516 en 1533 en is nu een concertzaal. Het oude raadhuis is een mooi renaissance gebouw uit 1544 en de Koninklijke Munt (thans een museum) stamt uit 1536. Jachymov is het meest bekend als kuuroord.

Het is het oudste kuurbadplaats met een genezende werking van radioactieve bronnen ter wereld! Tegenwoordig zijn er allerhande faciliteiten als thermale baden, fitnesscentra, solaria en sauna’s. Jachymov is bijzonder populair bij Nederlanders vanwege zijn goede resultaten bij reumapatiënten. De gunstige ligging van het stadje zorgt voor een mild klimaat, de geboden zorg is kwalitatief hoog en de schoonheid van het omringende landschap is adembenemend. Reeds als jongen herinner ik mij dat een van mijn tantes daar vaak ging kuren met haar reuma. En met succes!

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl