lokale specialiteiten lekker zoet verwennerij weetjes winnen

Nieuwsbrief editie 182 : Tsjechische lekkernijen


DOBRY DEN!
Met een rijke historie, prachtige architectuur en paradijselijke natuurgebieden, bezoekt u Tsjechië vooral om cultuur te snuiven en groene landschappen te bewonderen. Maar ook de Tsjechische keuken mag niet overgeslagen worden. Zo zijn er genoeg traditionele lekkernijen waar u tijdens uw verblijf van kunt genieten.

We bezoeken het olomoucké tvarůžky museum in Loštice, proeven historische wafels bereid met heilzaam water en kijken toe hoe de traditionele trdelník op open vuur in de straten van Praag wordt bereid.

In deze Tsjechië.nl nieuwsbrief vullen we onze maag met Tsjechische lekkernijen.

 
LOKALE SPECIALITEITEN
In het kleine, Moravische dorpje Loštice wordt de enige originele Tsjechische kaas geproduceerd. Deze schattige, gele stinkkaasjes gaan door het leven als olomoucké tvarůžky en vinden hun oorsprong in de vijftiende eeuw. Hoewel de sterke geur anders doet vermoeden, zijn de gerijpte kazen met opvallende, scherpe smaak ontzettend geliefd als hoofdgerecht én borrelhap.

Echte kaasliefhebbers proberen de delicatesse op de plek waar het gemaakt wordt: het olomoucké tvarůžky museum. Hier komt u alles te weten over de productie van deze kaas en de geschiedenis ervan. Vergeet vooral geen stinkkaas mee te nemen uit de fabriekswinkel. Zo geniet u ook thuis nog van deze Tsjechische delicatesse.

Pardubice, Znojmo en Ivančice, het is maar een greep uit alle Tsjechische plaatsen waar u van lokale specialiteiten geniet. Wie dol is op kruiden als kaneel, anijs en koriander probeert de krokante peperkoek van Pardubice, terwijl liefhebbers van asperges hun hart ophalen in Ivančice.

naar boven
 
LEKKER ZOET
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

Net als ieder andere nationale keuken, heeft Tsjechië een aantal traditionele lekkernijen. Echte zoetekauwen ontwikkelen waarschijnlijk een voorliefde voor de historische Karlovy Vary wafels. Deze wafels kwamen als eerst tevoorschijn in de negentiende eeuw, toen koks de met suiker besprenkelde variant bereidden voor gasten van het kuuroord.

Tegenwoordig wordt bij de bereiding van de wafels Karlovy Vary’s heilzame water gebruikt en een aantal kruiden toegevoegd, waardoor ze een kenmerkende smaak krijgen. Probeer een wafel wanneer u de promenade afstruint en ondervind zelf waarom deze lekkernij uitgegroeid is tot favoriete snack. Vaak is er nog de keus tussen de smaken vanille, chocolade en hazelnoot. Smullen!

Een andere historische lekkernij is de handgemaakte Hořické trubičky, vernoemd naar de stad Hořické. Deze snack bestaat uit twee opgerolde wafels voorzien van een romige vulling naar keuze, zoals de populaire chocolade- en notenvulling. Volgens de legende dateert de zoetigheid uit 1812, toen Napoleons persoonlijke chef het recept deelde met mevrouw Licková als bedankje voor het verzorgen van de gewonde Napoleon.

naar boven
 
VERWENNERIJ
                                                               Bron: Flickr (Creative Commons)

Fruitliefhebbers kunnen hun geluk niet op bij het dessert. Een van de bekende Tsjechische toetjes is ovocné knedlíky, beter bekend als fruit dumplings.

Hoewel het horen van dumplings aan de Aziatische variant doet denken, zijn de verschillen enorm. De Tsjechische variant bestaat uit twee ronde ballen van deeg, gevuld met warm fruit en bekleed met gesmolten boter, slagroom, verkruimelde kaas en suiker. Niet alleen lekker voor de maag, maar ook een lust voor het oog.

Dwaalt u met knorrende maag over de straten van Praag? Probeer dan de trdelník, een zoete hap die u vooral in toeristische wijken op de straat tegenkomt. Kijk toe hoe de vrouw achter het kraampje het deeg om een spies rolt, deze van een laag suiker en kaneel voorziet en op open vuur bakt. Om het helemaal af te maken laat u deze lekkernij vullen met ijs, nutella en slagroom.

naar boven
 
WIST U DAT…
… er in Praag een gastronomie museum te vinden is? Hier leer je over prehistorisch koken en de moderne Tsjechische keuken en woon je proeverijen en workshops bij!

… olomoucké tvarůžky maar één procent vet bevat? De stinkkaas wordt geproduceerd uit vetvrije zure kwark en vervolgens verkocht in de vorm van schijven, ringen of rollen.

… er in Pardubice al veertien keer een heuse peperkoek festival gehouden is? Hier konden bezoekers een peperkoek exhibitie bezoeken, optredens bekijken en meedoen aan een peperkoek eetwedstrijd.

naar boven
 
WIN TRITAN CITRUSPERS WATERFLES
Telkens weer een nieuw flesje water kopen of steeds met dorst op stap is nu verleden tijd. Deze handige Tritan waterfles is BPA-vrij, geur- en smaakloos en aan de onderkant voorzien van citruspers. Superhandig! Creëer zelf je eigen sapjes of voeg fruit toe om fruitwater te maken.

Wil je deze waterfles winnen? Check de prijsvraag!

 

Je staat ingeschreven met: [EMV FIELD]EMAIL[EMV /FIELD]

Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Nieuwe vakantiehuizen en appartementen ingekocht! En zelf bezocht

Tsjecho Reizen
Bekijk het aanbod onroerend goed in Tsjechië

Happyhome
Vakantiehuizen Tsjechie

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen