Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  activiteiten  bergsport in tsjechie 

Tsjechie.nl - Bergsport

Meer activiteiten...

Tsjechie kent geen hooggebergte waar de alpinetoerist zijn hart op kan halen. Maar er zijn wel veel interessante locaties waar bergsport zeker goed mogelijk is. Zo zijn rotswanden van zandsteen, kalksteen, kristallijn gesteentes, graniet, gneis waar beklimmingen van allerlei gradaties kunnen worden gedaan.

De meeste locaties bevinden zich in beschermde natuurgebieden waar alleen geregistreerde bergbeklimmers zich mogen begeven. Nieuwelingen moeten altijd begeleid worden door een instructeur. Klimmen in deze gebieden wordt door de wet op de bescherming van natuur en landschap sterk beperkt. Op het terrein van de nationale parken en nationale natuurreservaten (zoals het Reuzengebergte en het Boheemse Woud) is het klimmen absoluut verboden.

In overige types beschermde gebieden – nationaal natuurmonument, natuurreservaat, natuurmonument en beschermd natuurgebied – zijn er voorwaarden.

In elk gebied wordt de bergbeklimmersactiviteit apart gedefinieerd door regels die met het karakter van het gesteente hebben te maken en met de fauna- en florabescherming.

De meest geliefde klimgebieden bevinden zich in Boheems Zwitserland (Labske Piskovce) en de rotsen van Teplice en Adrspach.

Boheems Zwitserland

Voor een vakantie vol avontuurlijke wandelingen en spannende klimactiviteiten is Boheems Zwitserland in Noord-Bohemen uiterst geschikt. Het wordt ook wel het paradijs voor bergbeklimmers genoemd.

Boheems Zwitserland is een prachtig gebied van ongerepte natuur. Het bevindt zich tussen Dresden en Praag en is op 1 januari 2000 tot nationaal natuurgebied verklaard. Er zijn talloze gemarkeerde wandelpaden aangegeven die u dwars door de natuur langs prachtige monumenten leiden. Het gebied heeft een groot aantal gezellige en goedkope pensions. Steeds meer mensen die even aan het lawaai van de stad willen ontsnappen, bezoeken dit gebied voor ontspanning.

Het dal van de rivier de Elbe is adembenemend mooi. Het is het grootste zandsteengebied van Europa, waar met name zandsteenrotsen te bewonderen zijn. De zandsteen die het gebied domineert, heeft rotsen gevormd met een hoogte van soms wel honderden meters.

Zandsteen is goed met een beitel te bewerken en werd vaak gebruikt in de barokarchitectuur. Dankzij het ruwe en poreuze oppervlak ervan, lijkt het alsof je hand eraan blijft kleven wanneer je het aanraakt.

De groene diepte van de bossen versterkt het aanzien van de indrukwekkende rotsen. Wanneer u vanuit de dalen naar de rotsen opkijkt, ziet u hoge lagen zandsteen. Als u goed kijkt, lijkt het alsof de lagen één voor één zijn opgestapeld.

Op sommige plaasten zijn de rotsen afgerond, op andere plaatsen weer gekarteld. De rotsen zien er uit als vestingtorens. Vaak lijken ze op sprookjesfiguren of dieren en zelfs op mensengezichten.

Door de wind en de regen zijn er barsten in de rosten ontstaan van het gebergte ontstaan. Dit heeft geleid tot een speciale klimsport, bouldering. Dit is klimmen zonder enige uitrusting. Maar natuurlijk wordt hier ook geklommen mét uitrusting. Er zijn verschillende klimcursussen, variërend voor kinderen en volwassenen die net beginnen tot gevorderden. Heeft u de top bereikt, zult u kleine doosjes kunnen treffen met daarin briefjes met handtekeningen van eerdere klimmers die evenals u het hoogste punt hebben gehaald.

Rotsen van Teplice en Adrspach

Dit natuurreservaat kent kolossale rotsformaties die jarenlang in het bos verborgen hebben gelegen. De krijtrotsen hebben hun vorm gekregen toen hier nog een zee lag. Als gevolg van de terugtrekking van de zee en erosie ligt het reservaat vol met vreemd gevormde rotsen en bossen.

De priemende rotstorens van Adrspach zijn de hoogste van heel Tsjechie met soms wel een hoogte van honderd meter. Maar de rotsen bij Teplice zijn robuuster dan die bij Adrspach en zouden uitstekend dienst doen als decor voor de films van Lord of the Rings.

Er zijn naast verschillende wandelroutes diverse mogelijkheden voor bergbeklimmen. U kunt bergbeklimmen op diverse niveau’s naar eigen wens en kundigheid voor jong en oud, als u wilt onder begeleiding van een ervaren instructeur. Als u eenmaal de top heeft bereikt, kunt u genieten van het prachtige uitzicht.

 


terug | home
Meer activiteiten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl