Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praktische info  geldzaken tsjechie 

Tsjechie.nl - Geldzaken Tsjechie

Meer praktische info...

Hoewel Tsjechië bij de Europese Unie hoort, wordt er nog niet met de euro betaald. De Tsjechische munteenheid is de Tsjechische kroon. Afgekort CZK of Kč.

Er zijn munten van een, twee, vijf, tien, twintig en vijftig kronen en bankbiljetten met een waarde van vijftig, honderd, 200, 500, duizend, 2.000 en 5.000 kronen.

De koers van deze munt is vrij stabiel. € 1 is ongeveer  Kč 28.

Het is wachten tot Tsjechië aan de voorwaarden voor de euro voldoet.

Banken

De meeste banken in Tsjechië zijn geopend van 9.00 tot 17.00. Houd er echter rekening mee dat ze tussen 12.00 en 13.00 uur gesloten kunnen zijn voor de lunch.

Pinautomaten

In de grotere steden en toeristische plekken is altijd wel een pinautomaat te vinden.

Betalen

Contant: het is vaak de makkelijkste en snelste manier van betalen, vooral bij kleine bedragen. Bij kleine levensmiddelenwinkels, postkantoren, cafés, bars, terrassen en in kleine dorpjes is het soms ook de enige optie.

Pinnen: het aantal pinmogelijkheden in kledingwinkels, supermarkten, tankstations en bijvoorbeeld restaurants is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Pinnen bij een geldautomaat is (vrij)wel overal mogelijk.

Creditcard: hotels, restaurants en de meeste winkels accepteren de meest gangbare creditcards als American Express, Diners Club, Cirrus, Visa, Mastercard, JCB.

Travelcheques: worden geaccepteerd bij de meeste wisselkantoren. U kunt ze het beste wisselen bij de banken zelf (laagste commissie), wisselkantoren, grote hotels en bij de vliegvelden. Het wordt overigens afgeraden om travellerscheques mee te nemen naar Tsjechië, omdat het inwisselen langdurig en moeizaam kan zijn. Vooral in kleinere steden en dorpen.

Geld wisselen

Het is aan te raden geld om te wisselen bij Tsjechische banken en wisselkantoren vanwege de gunstige koersen ten opzichte van die in Nederland. Geld wisselen bij hotels of campings is juist weer af te raden vanwege de hoge kosten. U kunt ook gewoon pinnen bij een van de vele geldautomaten kosten te besparen. 

Let op: officiële wisselkantoren en banken zijn in het weekend gesloten.

Fooien

Het is in Tsjechië normaal om fooi te geven. Geef in een restaurant tussen de 5% en 12%. Laat het niet op tafel liggen maar tel het bij de rekening op, dit is gebruikelijk in Tsjechië. Fooien zijn een wezenlijk deel van de inkomsten van horecamedewerkers. Betaalt u met creditcard, probeert u dan de fooi toch in cash te geven om er zeker van te zijn dat u degene die u (goed) bediend heeft beloont.

 


terug | home
Meer praktische info...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Patrick en Conchita Kroon-Kop uit Waalwijk.
Saturday, 28 June 2008 (16:23:21)
Dit artikel is voor iedereen een aanrader om rustig door te lezen, zeker als je voor de allereerste keer naar Tsjechie/Praag heen gaat net als wij.

specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl