Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  achtergronden  eten en drinken in tsjechie  eten uit tsjechie 

Tsjechie.nl - De Tsjechische keuken

Meer eten en drinken in tsjechie...

De Tsjechische keuken is door de eeuwen heen flink beïnvloed door de Oostenrijk-Hongaarse monarchie. Nu kan men nauwelijks zeggen wat er eerder was: de Boheemse palacinky of de Weens gevulde pannenkoeken. En welke van de twee is authentiek: de Hongaarse goulash of de Boheemse gulas? Maar wel zeker is dat de keur aan gerechten van de Tsjechische keuken en internationale menu's in bijna elk dorpsrestaurant uiterst indrukwekkend is.

U heeft keus uit verscheidene soepen, koude en warme voorgerechten, tientallen vogel- en visgerechten en een hele reeks van meelproducten en zoetwaren. Vooral rosbief en aardappelen zult u vaak op het menu tegenkomen. En wat dacht u van de prijs? Behalve in enkele toprestaurants is de prijs vaak bescheiden en de kwaliteit lang niet slecht.

De Tsjechische keuken kenmerkt zich door de producten die het centraal Europese land voortbrengt. Vooral de knoedel is een specialiteit van de Tsjechen. Men maakt ook veel gebruik van veel en vet vlees, deegwaren en aardappels.

Groente wordt aanzienlijk minder geconsumeerd en bij de maaltijden worden dan ook weinig tot geen groenten geserveerd. Maar tegenwoordig is ook de Tsjech op de gezonden tour en wordt er vaker groente gegeten. Vooral in toeristische centra kunt u verse groenten en salades verwachten.

Tsjechen gebruiken ook hun geliefde bieren om gerechten te bereiden. In Moravië worden mooie wijnen geproduceerd, die zowel voor het drinken als voor het maken van gerechten worden gebruikt.

Enkele Tsjechische specialiteiten

Cesnekova polevka
Knoflooksoep met kaas, ham, bieslook en geroosterd brood.

Knedliky
Verscheidene variaties van aardappel- en zemelknoedels, vaak geserveerd in vierkante plakken.

Bramborak
Pikant gekruid, vuistgroot aardappelkoekje.

Chlebicky
Het 'Smörrebröd' van de Tsjechen: broodjes die in ontelbare variaties met salami, ham, kaas en salade (vooral de Boheemse aardappelsalade) tot kunstzinnige canapés worden gecombineerd.

Pstruh prazdroj
Gebakken of geroosterde forel.

Palacinky se zavar eninou, ovoce, karemelova poleva
Gevulde pannenkoeken met jam, fruit en caramel.

Het Kerstdiner

Geen culinair bereid hertenbiefstuk of parelhoen, maar een lekkere kom
erwtensoep is de populairste lekkernij tijdens de kerstdagen in Tsjechie! Dit in combinatie met een karperschnitzel en aardappelsalade. Deze karpers worden gevangen in de meren in Zuid-Bohemen en overal in het land verkocht. Ook wordt er heel wat gesnoept in Tsjechie rond de kerstdagen. Zeker het proberen waard en een genot voor de smaakpapillen is een stukje Tsjechisch gemberbrood.

Kerst is in Tsjechië geen kerst zonder traditionele kerstkoekjes. Als u over de verschillende kerstmarkten struint zult u dan ook niet kunnen ontsnappen aan alle verschillende soorten koekjes en gebak die in de stalletjes verkocht worden. Een populair koekje is het zogenaamde 'gingerbread' koekje, die u op de markten op in allerlei versierde vormen tegen zult komen. Wilt u deze koekjes ook eens zelf proberen te maken, probeer dan eens het onderstaande recept. Afkomstig van niemand minder dan bekend Tsjechische televisiekok Radek Kasparek!

Ingredienten:

500g honing
500g bruine suiker
300g boter
1kg bloem
1el bakpoeder
Snufje zout
3 theelepels gingerbread kruiden (bv kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, speculaaskruiden, gember)
Schil van 1 citroen
50 gr cacao
2 eieren
3 eetlepels rum

Bereiding:


Smelt de honing, de suiker en de boter in een pan. Laat dit een beetje afkoelen en voeg de eieren, de citroenschil en de rum toe.
Meng de bloem met het zout, het bakpoeder, de cacao en de kruiden. Doe dit mengsel bij het honingmengsel en kneed het tot een glad beslag. Als het deeg te dun is, voeg dan geen extra bloem toe!

Bewaar het deeg voor een nacht in de koelkast. Het deeg wordt hierdoor stijver en zal makkelijk bewerkbaar zijn.


Rol het opgestijfde deeg uit tot het een halve centimeter dik is. Snij er verschillende vormpjes uit en bak de koekjes in 15-20 minuten. Na het bakken kunt du de koekjes bestrijken met een mengsel van eiwit en water om ze een mooie glans te geven. Wilt u de koekjes ook versieren? Laat ze dan eerst even een paar uur rusten.

Pasen

Het hele jaar door kunt u in Tsjechië genieten van verschillende lekkernijen. Ook met pasen kent de Tsjechische keuken heerlijke gerechten. Probeert u bijvoorbeeld eens het volgende recept voor paasbrood:

Ingrediënten:

500 gram bloem
120 gram boter
100 gram suiker
3 eierdooiers
35 gram gist
3 1/6 liter melk
snufje zout
30 gram amandelen
40 gram rozijnen
vanille
Schil van een citroen
1 theelepel rum
1 ei voor het bestrijken
een paar halve amandelen om te bestrooien en vet om de bakplaat in te vetten

Hulpmiddelen
Bakplaat

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden

Bereidingswijze

Maak een gistpapje van verbrokkelde gist, wat lauwe melk en een theelepel suiker. Klop in een kom de boter, suiker en eierdooiers tot schuim.

Voeg vanille, geraspte citroenschil, zout, rum, het gistpapje en de lauwe melk een beetje voor de bloem toe en verwerk het geheel tot een deeg.

Leg het deeg op een plank, kneed het goed door.

Was de rozijnen, rooster de gepelde fijgehakte amandelen en verwerk ook die door het deeg.

Vorm van het deeg een bal, doe het in een schaal, dek het af en laat het rijzen.

Het deeg voor paasbrood moet lang rijzen omdat het vet en tamelijk zoet is.

Kneed het gerezen deeg opnieuw en maak er een rond brood van. Leg het brood op een ingevette bakplaat, laat het nog wat rijzen.

Bestrijk het met een geklopt ei, breng in het midden een uitkerving aan en bestrooi het met geschilde gesnipperde amandelen.

Zet het brood in de voorverwarmde oven, zet de oven later op een wat lagere stand.

Het brood in 1 uur bakken. (bron: Smulweb)

Dobrou chut'!

 

 


terug | home
Meer eten en drinken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

ineke
Tuesday, 04 January 2011 (09:45:50)
onze tjechiësche vrienden, hebben van de zomer, ons hun kerst maaltijd voor gezet.(zonder erwtensoep) Het was heerlijk. We hadden er ook nog zuketa bij.
Dat zij courgette schijven met knoflook en kruiden geparneerd. Dit wordt gebakken/gefrituurd in zonnebloemolie. Courgette en kruiden, plus recept mee naar huis gekregen.
Thuis heb ik het al een paar keer gemaakt, maar het kost toch inderdaad ook wel wat tijd. Maar de moeite zeker waard. Ahoy
E. Bouwman
Wednesday, 17 February 2010 (16:41:49)
Voor erwtensoep moet je toch echt in Nederland zijn, met kerst wordt in Tsjechie karpersoep gegeten. En waarom wordt er niet verwezen naar de traditie van verschillende soorten kerstkoekjes maken? Ik heb begrepen dat Tsjechische families hier dagenlang, ver voor kerst, al mee beginnen.
Harry
Thursday, 07 August 2008 (22:05:47)
Inerdaad, ik heb nog nooit erwtensoep in Tsjechie gegeten, maar ontelbaar andere heerlijk dingen, karper, forel, veel soorten knoedel (heerlijk) aardapelgerechten en palacinka, met of zonder ijs, vruchten, slagroom. En wat dacht je van al die soorten koekjes en gebak????
Er wordt veel gesproken over bier en wijn, maar koop eens een paar flessen verschillende soorten Bohemia Sekt, niet alleen kopen maar vooral opdrinken!!!
Riet
Monday, 04 August 2008 (12:11:27)
Heerlijk, die knoflooksoep, goed heet eten. En dan die pstruh...., nergens zo lekker gegeten als in Tsjechië. Vergeten jullie de karper en paling niet? Jammer, dat er geen recepten bijstaan. Groets.
Peter
Saturday, 02 August 2008 (10:22:48)
Ik heb nog noit ERWTENSOEP
met kerst in Tsjechie gegeten
wel de Vis soep ( van de kop van karper gekookt) de rest klop wel Groetjes Peter
Nelda
Thursday, 23 November 2006 (15:06:27)
leuke site en ook leuk dat jullie er specialiteiten bijzette alleen de prijs nog die verzin ik dan wel
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl