Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praktische info  vervoer tsjechie  auto in tsjechie 

Tsjechie.nl - Tsjechie met de auto

Meer vervoer tsjechie...

De reistijd van Nederland naar Tsjechië is negen tot veertien uur, afhankelijk van de snelheid en de verkeersdrukte. De afstand Utrecht - Praag is 857 kilometer. U kunt het beste 's nachts en in het weekend reizen. De wegen zijn dan rustig omdat er bijna geen vrachtverkeer is. Houd wel rekening met de schoolvakantie van eind juni tot half augustus. In de zomer kunnen de wachttijden bij de Tsjechische grens voor oponthoud zorgen.

Meenemen

Tsjechië accepteert het rijbewijs van alle EU landen. Je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Je moet te allen tijden rijbewijs, groene kaart en kentekenbewijs bij je hebben.

Verkeersregels

De verkeersregels in Tsjechië zijn vrijwel gelijk aan die van andere Europese landen. Voor en tijdens de rit is het verboden alcohol te gebruiken. Verder is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht. Motorrijders en hun bijrijder dienen een helm te dragen.

Net als in Nederland moet elk verkeersongeval met blikschade of letsel of overlijden van personen aan de politie gemeld worden.

Verkeersovertredingen kosten naast bekeuringen en boetes ook strafpunten. Als bestuurders twaalf of meer punten hebben, raken zij voor een jaar hun rijbewijs kwijt.

De gemeentelijke politie kan bestuurders verbieden verder te rijden, als ze daar een goede reden voor hebben. Bijvoorbeeld bij het weigeren van een blaastest.

Tijdens het rijden geldt een totaal alcoholverbod (0,00 promille). Met drank op achter het stuur is een misdrijf, met straffen als een hoge boete, gevangenisstraf tot één jaar of inname van het rijbewijs. Politie is bevoegd om een blaastests af te nemen.

Tot de verplichte uitrusting van het voertuig horen: verbanddoos, sleepkabel, gevarendriehoek en een reservewiel. In de wintermaanden zijn sneeuwkettigen en winterbanden vereist in de bergen. Op de weg moet je altijd je lichten aan hebben.

Kinderen jonger dan twaalf jaar en personen die niet langer zijn dan 150 cm, mogen niet naast de bestuurder zitten. Voor kleine kinderen van minder dan 36 kilo zijn autozitjes verplicht.

De maximumsnelheid voor personenauto's en bussen met een totaalgewicht tot 3.500 kg is negentig kilometer per uur op hoofdwegen en 130 kilometer per uur op snelwegen. Voor motorfietsen geldt een limiet van negentig kilometer per uur en voor andere motorvoertuigen tachtig kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom is ook 's nachts de maximumsnelheid vijftig kilometer per uur.

Het is verboden om tijdens het rijden mobiel te telefoneren. Handsfree sets en carkits zijn wel toegestaan. Daarnaast komt er een verbod op radardetectors. Wie deze toch illegaal in zijn auto heeft geïnstalleerd, kan een boete krijgen tot ongeveer € 3500.

Op twee- of meerbaanswegen geldt een algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens met een gewicht boven de 3,5 ton.

Om met uw auto, camper of caravan gebruik te kunnen maken van snelwegen heeft u een vignet nodig, dat u op de binnenkant van de voorruit van uw auto plakt. Ook dient men een NL-sticker op de achterkant van de auto en caravan/aanhangwagen te plaatsen.

Let als u auto rijdt ook op spoorwegovergangen. Deze zijn niet overal duidelijk aangegeven. Soms zijn er geen bomen, lichten of bel. De treinen toeteren meestal wel bij nadering van de overgang.

Parkeren

Praag en andere steden kennen speciale parkeerzones, waar het parkeren uitsluitend is toegestaan voor personen die er wonen of werken. Om het ongemak van een wielklem of wegslepen te voorkomen, is het aan te raden buiten deze zones te parkeren. Parkeer uw auto bij voorkeur op bewaakte parkeerplaatsen, sluit goed af en laat geen spullen in de auto achter die van waarde zijn of ongewenste aandacht kunnen trekken.

Wegennetwerk

Snelwegen: volgens EU kwaliteitsnormen
Hoofdwegen: zeer goed
Regionale wegen: over het algemeen goed
Lokale wegen: redelijk tot goed

Pech

Autopech algemeen alarmnummer - 145 of 1230 (Duits en Engels)
Algemeen alarmnummer - 112
Politie - 158
Brandweer - 150
Reddingsdienst - 155
Gemeentelijke politie - 156

 


terug | home
Meer vervoer tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Enrico Huigens
Friday, 01 August 2008 (19:17:34)
De verschillende routeplanners geven afwijkende routes. Wat is de beste en snelste manier om naar Praag (oostkant Klanovice) et rijden? Via Dresden of via Nurnberg? Qua afstand lijkt Dresden het kortst, maar ik heb begrepen dat men vanaf de Tsjechische grens tot aan Praag met de weg bezig is (nog geen snelweg?)

Groet Enrico Huigens
Bram
Tuesday, 15 July 2008 (22:06:00)
Beste,

op volgende website kan je de tarieven vinden voor zo\\\'n vignet.

http://www.anw b.nl/verkeer/buitenland/ toloverzicht
Erik Romeijn
Wednesday, 25 June 2008 (10:54:38)
Hallo,
ik kom op deze site met de zelfde vraag

Hoe en wat met de snelwegvignet
of is dat verleden tijd

Groet Erik
romeijn.e@gmail.com
Harrie Walvis
Tuesday, 05 February 2008 (14:51:43)
Hallo,
Kunt U mij vertellen waar de snelwegvignet te verkrijgen is en wat de kosten daar van zijn.
Is er voor gehandicapten parkeerplaatsen in Praag of zijn daar andere regels voor.

Bij voorbaat dank voor U antwoord.

Harrie Walvis
h.walvis1@chello. nl
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl