Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  boheems paradijs in tsjechie 

Tsjechie.nl - Boheems Paradijs (Cesky raj)

Meer streken in tsjechie...

Het Boheems Paradijs, in het Tsjechisch Cesky raj genoemd, is een aantrekkelijk natuurgebied met grillige rotsformaties en hoge bergen en doet zijn naam zeker eer aan. Het gebied strekt zich uit vanaf de rand van het Reuzengebergte tot aan de streek van Centraal-Bohemen. In de winter kunt u hier erg goed langlaufen en alpineskiën.

De twee hoofdcentra zijn Destne en Ricky. Destne is het grootste skicentrum en wordt omgeven door skiroutes en paden voor uitstapjes in de sneeuw. Ricky wordt omsloten door beboste bergtoppen. Naast wedstrijdbanen vindt u hier ook skipistes voor toeristen, langlaufbanen, en een skischans.

Het gebied tussen de steden Turnov en Jicin is de beste startpunt voor een bezoek aan het Boheems Paradijs. Het is een gebied vol grote kastelen die allemaal over bijzondere verzamelingen beschikken. Van wapens, trofeeën, gobelins, meubels, glas, porselein, tot exposities van schilderijen en beeldhouwwerk.

Niet alleen de schatten van de kastelen zijn prachtig, ook de natuur is schitterend. De grillige rotsformaties op het oorspronkelijke zandsteenplateau zijn opgedeeld door diepe dalen.

Op vele plaatsen zijn hele zandsteensteden ontstaan. U vindt er rotstorens, naaldformaties en brede blokken met vele wandelpaden voor bezoekers. De rotssteden zijn een bijzondere bezienswaardigheid. De diepe, smalle gangen en holtes zijn mysterieus en een beleving om te bezoeken.

Jicin

Jicin, een stadje met 16 000 inwoners, ligt in het oosten van het Boheems Paradijs. Jicin werd rond 1300 gesticht door Wenceslas II. U vindt hier het kasteel van van Jicin, waar binnen tegenwoordig een museum en een galerij zijn.

Het kasteel is in de barokstijl gebouwd. U kunt ook de stad Jicin zelf ingaan, en daar genieten van de oude barok architectuur die op alle plekken in de stad te bewonderen is.

Dankzij de Tsjechische veldheer Albrecht von Wallenstein bloeide de stad op nadat hij hem in 1620 had gekregen ter ere van zijn overwinning in de Slag op de Witte Berg. Dankzij hem telt Jicin nu een aantal waardevolle monumenten.

Het oorspronkelijk barokke kasteel van Wallenstein werd tussen 1625 en 1633 verbouwd door Andrea Spezza in renaissancestijl. Hij breidde het slot uit met tuinen, een zomerhuis en een fraai park. De huidige gevel in Empire-stijl stamt uit het begin van de 19de eeuw. In de oostelijke vleugel van het kasteel is het districtsmuseum ondergebracht. Een deel van de vroegere paardenstallen is nu ingericht als expositieruimte. U kunt er Tsjechische kunst uit de 20ste eeuw bekijken.

Vlakbij het kasteel staat de St.Jacobskerk uit 1627. Deze was oorspronkelijk bedoeld als bisschoppelijke kathedraal, maar door onenigheid is dat er uiteindelijk nooit van gekomen. De van origine gotische St.Ignatiuskerk dateert uit de 14de eeuw. De kerk had eigenlijk een andere naam, maar de Jezuiëten die in 1622 naar Jicín kwamen gaven het de naam van hun stichter, St.Ignatius van Loyola. Naast de kerk ligt het seminarie en het gymnasium van de Jezuiëten. In het midden van het Wallensteinplein staat de Kroningsfontein uit 1836 in Empire-stijl.

Prachovske rotsen

Wanneer u de omgeving verkent, moet u zeker de Prachovské-rotsformaties bezoeken. De Prachovské rotsen zijn een voorbeeld van een prachtig klimgebied waar elke bergbeklimmer zich helemaal kan uitleven. De rechtopstaande rotsen en stenen wisselen elkaar af met kleine meertjes en dalletjes.

U vindt er kronkelende wandelpaden waar u de hele dag kunt ronddwalen. Door de grillige rotsstructuren heen zijn drie wandelroutes aangelegd. In deze streek zijn ook veel ruïnes te vinden waarvan de beroemdste Trosky is.
De burcht bevindt zich 13 kilometer ten noordwesten van Jicin, op twee kegelvormige toppen. De twee torens worden "Panna" (de maagd) en "Baba" (de oude vrouw) genoemd. De burcht is in heel de streek goed te zien.

Turnov

Het stadje Turnov met 14.000 inwoners kreeg zijn stadsrechten in 1250. In de omgeving werden edelstenen ontdekt zoals agaat en amethist. Hierdoor kreeg het stadje veel aanzien. Sindsdien leeft een groot deel van Turnov van de bewerking van deze edelstenen.

In het Museum van het Boheems Paradijs kunt u een unieke tentoonstelling van kostbare (half)edelstenen en juwelen bezoeken. U vindt er ook een expositie over de 300-jarige geschiedenis van de edelsteenbewerking. Uitzonderlijk is een gigantisch schilderij (10 x 8,5m) waarop vier 19de-eeuwse schilders gezamenlijk een mythologische veldslag hebben afgebeeld. Verder kunt u in de stad de barokke St.-Nicolaaskerk bewonderen.

Kozakov berg

Acht kilometer ten Noordoosten van Turnov ligt de berg Kozákov. Deze berg is  met 744m de hoogste van het Boheems Paradijs. De berg is bekend als vindplaats van de edelstenen. Op de top staat een nieuwe uitkijktoren waar u van een prachtig uitzicht kunt genieten. De sportievere bezoeker kan de loodrechte hellingen van de zandsteenrotsen beklimmen. Kleine meertjes en ruïnes van kastelen geven een betoverende sfeer aan het landschap.

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Rijk Banis
Monday, 15 October 2007 (22:33:44)
Fantastische de hoeveelheid informatie!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl