Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  kuuroorden in tsjechie  jesenik kuuroord in tsjechie 

Tsjechie.nl - Het geneeskrachtige water van Jesenik

Meer kuuroorden in tsjechie...

Twee kilometer boven het stadje Jesenik ligt op een hoogte van 640 m tegen een bosrijke helling van het Rychlebské-gebergte, het kuuroord Jesenik. De spa werd rond 1820 gesticht door Vincent Pressnitz, een boer uit de streek die de geneeskrachtige werking van het koude bronwater ontdekte. Hij bouwde zijn huis om, tot de allereerste hydro-therapeutische kliniek ter wereld. De behandeling van psychische stoornissen heeft hier een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19de eeuw. Het gaat dan vooral om patienten met een psychische stoornis die nog in staat zijn te onderwerpen aan het kuuroord-regime.

De klimatologische omstandigheden in Jesenik werken zeer gunstig op de luchtwegen en daarom worden hier chronische bronchitis, astma, ontstekingen en allergieën van de luchtwegen behandeld. Ook patiënten die een longoperatie hebben ondergaan, kunnen hier terecht om te herstellen.

Het bergklimaat maakt Jesenik ook geschikt voor patiënten met een verhoogde schildklierwerking, en verder worden er kuren aangeboden voor mensen met hart- en vaatziekten. Het centrale gebouw, het Pressnitz-sanatorium, is in 1910 gebouwd door de Weense architect Bauer. De aandacht van de bezoeker wordt ook getrokken door de beelden en gedenktekens die bij de bronnen op de colonnade geplaatst zijn.

In het stadje Jesenik zelf is het waterkasteel van de Vratislav-bisschoppen bewaard gebleven, voor het eerst genoemd in 1374. Dit is tevens een museum. In de congreshal oftewel "spiegelhal" van het kuuroord vinden regelmatig culturele evenementen plaats. In de zomermaanden kunt u in het park promenadeconcerten beluisteren.

Vanuit Jesenik is een groot aantal uitstapjes mogelijk. In de omgeving vindt u twee kastelen, één in Javornik en één in Velke Losiny. Het meest indrukwekkende natuurschoon in de regio zijn ongetwijfeld de Hruby Jesenik-bergketen, die zich uitstrekt van Ramzova naar Serak, en de Cervenohorske-bergpas, die tot Praded loopt.

 


terug | home
Meer kuuroorden in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl