Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   plaatsen en steden in tsjechie  brno tsjechie 

Tsjechie.nl - Bruisend Brno

Meer plaatsen en steden in tsjechie...

Brno is met bijna 400.000 inwoners de één na grootste stad van Tsjechië. Het is de oude hoofdstad van Moravië en tegenwoordig de bestuurshoofdstad van het district Zuid-Moravië. Brno ligt aan de voet van de Spielberg en is omgeven door dichtbeboste heuvels. Hier vloeien de Svratka en de Svitava samen. Door brede ringwegen om de oude stad zijn nog vele middeleeuwse huizen intact gebleven.

Geschiedenis

De geschiedenis van Brno gaat ver terug. Er zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat het gebied rondom Brno 30.000 jaar geleden al bewoond was. Eén van de vondsten is het beeldje Venus van Dolni. Het beeldje werd ten zuiden van Brno opgegraven en u kunt het bezichtigen in het Moravisch museum. Rond 400 voor Christus gaven Kelten de nederzetting de naam Brynn. Dit werd later door slaven verbasterd tot het huidige Brno. 

Het oudste gedeelte van de stad is Petrov. Hier liet de Premyslidenvorst in de 13e eeuw de beroemde Spilberk burcht bouwen. De koninklijke burcht veranderde in de loop van de eeuwen in een barokke vesting, en werd ook gebruikt als 'Volksgevangenis', een van de bekendste gevangenissen van de Habsburgse monarchie. Al snel ontstond er rondom de burcht een hele nederzetting.

In 1243 kreeg Brno van koning Wenceslas I stadsrechten. Vanaf toen ontwikkelde Brno zich tot een belangrijke handelsstad. Er werden contacten gelegd en onderhouden met onder andere Venetie en Genua, ook grote commerciële steden.

Om Brno te beschermen tegen aanvallen, werden er stevige stadsmuren gebouwd rondom de hele stad. Deze muren boden menig poging de stad te veroveren het hoofd. Pas in 1809 slaagde Napoleon erin Brno in te nemen. De muren werden bijna helemaal afgebroken om de stad uit te kunnen breiden.

In het oudste gedeelte van de stad kunt u de kathedraal van Petrus en Paulus bezoeken. Deze kathedraal is is in de 13e eeuw gebouwd in gotische stijl maar kreeg in de 18e eeuw een barokke stijl aangemeten. Binnen vindt u prachtige schilderijen en beeldhouwwerken van heiligen.

Stadhuis

Brno heeft een schitterend stadhuis. De bouw duurde enkele eeuwen waardoor het gebouw een mengeling van verschillende stijlen heeft. U ontdekt een gotisch portaal dat in scherp contrast staat met de sobere voorgevel van het raadhuis. De toren en de binnenplaats zijn weer in de typische renaissance architectuur gebouwd.

In de passage naar de binnenplaats komt u de symbolen van de stad tegen: de draak en het rad. De draak komt voort uit een legende over een mensverslindend monster in de rivier de Svratka. Iedereen was zo bang, dat niemand meer in de buurt durfde te komen van Brno. Hierdoor kwam alle handel stil te liggen. Uiteindelijk wisten de inwoners van de stad door een list van het monster af te komen. Het rad komt voort uit een verhaal over een ambachtsman. Deze man beweerde binnen 12 uur een boom te kunnen vellen er er een wiel uit te vervaardigen. Het lukte hem en hij rolde zijn rad naar het stadhuis.

Villa Tugendhat


“No photograph of this house can provide a correct impression. One must move about in this house, its rhythm is like music.”

U vindt in Brno talrijke historische monumenten, maar ook moderne architectuur kenmerkt de stad. Een belangrijk gebouw is Villa Tugendhat. De villa is gebouwd tussen 1928 en 1930 door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. Het gebouw was voor die tijd erg vooruitstrevend en modern.

De eigenaars konden helaas maar enkele jaren van hun villa genieten. In 1938 moesten ze vluchten voor de nazi's. Het bouwwerk bleef onbewoond achter. Na meer dan 70 jaar schittert Villa Tugendhat door technische perfectie en de hoge kwaliteit van de destijds gebruikte materialen. Nog steeds is de villa een toonbeeld van comfortabel wonen. Dit bijzondere huis is een aanrader om te bezoeken wanneer u Brno aandoet.

Lees hier wat onze columnist Radomir schreef over de villa en bekijk hieronder een filmpje over het bijzondere gebouw en de stad Brno.

Dierentuin

Ook de dierentuin van Brno is een kijkje waard. De dierentuin ligt in het stadsdeel Bystrc op ongeveer vijf kilometer van het centrum. U kunt het goed bereiken met een tram of met de auto. Voor de ingang ligt een parkeerplaats.
De dierentuin van Brno is gespecialiseerd in Afrikaanse hoefdieren en biedt opvang aan gehandicapte dieren.

Het paviljoen Het Tropische Koninkrijk in de dierentuin biedt een grote expositie van de tropische fauna en flora van Madagaskar, het Amazonegebied, Afrika en andere gebieden. Het is de beste en grootste expositie in zijn soort in Tsjechië en door zijn complexe aard vergelijkbaar met de West-Europese standaard. U ziet dieren en planten van bovengenoemde gebieden in onderlinge samenleving.

Automotodrom Brno

Brno, de tweede stad van Tsjechie is niet alleen leuk om te bezoeken vanwege z'n fraaie stadhuis of middeleeuwse woningen. Hier ligt namelijk ook een indrukwekkend Grand Prix parcours voor zowel de liefhebbers van scheurende racewagens als ook voor aanhangers van de motorsport. In het Masarykuv circuit, zo'n 15 kilometer buiten de stad, wordt deze 500cc Grand Prix gehouden.

In augustus reizen veel mensen af naar Brno om de races bij te wonen. Dit 'Automotodrom Brno', vlakbij de Oostenrijkse grens, was in 1987 gereed en werd positief ontvangen in de Grand Prix wereld. Het ontwerp is mooi en de banen zijn breed. Een leuke bijkomstigheid voor de bezoeker is dat er rond het circuit uitstekende kampeermogelijkheden zijn. Accomodatie in de vorm van hotels vindt u ook in de buurt van het Automotodrom Brno.


terug | home
Meer plaatsen en steden in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl