Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   plaatsen en steden in tsjechie  pardubice tsjechie 

Tsjechie.nl - Cultureel Pardubice

Meer plaatsen en steden in tsjechie...

Pardubice is met 90.000 inwoners na Hradec Kralove de grootste stad van Oost-Bohemen. De stad ligt aan de drukste spoorlijn van Tsjechië, de verbinding Praag-Olomouc. Pardubice is een belangrijke binnenhaven aan de Elbe. Het is ook belangrijk als vestigingsplaats van elektronische en chemische industrie. Pardubice heeft ook op cultureel vlak veel te bieden. Het historische centrum is prachtig bewaard gebleven en kent enkele architectonische hoogtepunten.

Kasteel Pernstejn

Kasteel Pernstejn is hier een architectonisch hoogtepunt. De familie Pernstejn kreeg aan het eind van de 15e eeuw de stad in haar bezit. In 1507 brandde Pardubice bijna helemaal af. Hierna besloten de Pernstejns de stad volledig opnieuw op te bouwen, maar dan in de renaissance stijl. Er werden een kasteel en drie kerken gebouwd met daaromheen huizen.

Het kasteel is nu te bezichtigen en interessant door de kapellen die gedecoreerd zijn met schilderingen. Wanneer u het kasteel bezoekt, kunt u daar ook een museum met een uitgebreide vogelverzameling en kunstcollectie bekijken.

Pernstynske Namesti

Het stadsplein van Pardubice is een van de mooiste pleinen van Bohemen. Het wordt compleet omgeven door renaissance en neoklassieke gebouwen waaronder het 19e eeuwse stadhuis met twee imposante torens.

Opvallend is de witte facade van de 18e eeuwse sneeuwwitte relief van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis op het huis 'Dum U Jonase'. In dit huis is een galerie gevestigd. Wanneer u door de kleine straatjes ten noorden en oosten van Pernstynske Namesti loopt, treft u nog enkele juweeltjes van renaissance gebouwen.

Namesti Republiky

Hoewel het stadsplein wordt omgeven door veel verkeer, treft u hier drie van Pardubices mooiste gebouwen. Eén daarvan is de Sint Bartholomeuskerk uit de 13e eeuw. De huidige variant stamt uit 1515 nadat door de Hussieten de eerdere versie werd verwoest. Aan de andere kant staat het mooie theater (Metstske Divadlo) en op het oosten de Groene Toren uit de 16e eeuw.

 


terug | home
Meer plaatsen en steden in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl