Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  kerken en kloosters  buiten praag 

Tsjechie.nl - Kerken & kloosters buiten Praag

Meer kerken en kloosters...

Tsjechie kent een rijke cultuurgeschiedenis waarin godsdienst een belangrijke rol speelt. In de 10e eeuw werd het christendom geïntroduceerd. Onder Sint Wenceslas werd het zelfs de staatsreligie. Sindsdien werden er door het hele land kloosters en kerken gebouwd. Hoewel de hedendaagse Tsjech nauwelijks meer een kerk bezoekt om een mis te volgen, worden de meeste kerken en kloosters goed onderhouden.

Benedictijnerklooster Broumov


Het Benedictijns klooster van Broumov mag zich een van de mooiste kloosters van Tsjechie noemen. Het 14e-eeuwse klooster is door de benedictijnse genootschap gesticht dat in 1322 in deze streek werd opgericht. Tijdens de Hussietenoorlogen is het enkele keren belegerd maar dankzij de sterke ommuring is het nooit veroverd.

Het huidige barokke exterieur komt uit de 18e eeuw. De Sint Vojtech abdijkerk is versierd met fresco's die het leven van deze heilige uitbeelden.

Op het kloostergymnasium heeft de eerste Praagse aartsbisschop Arnost gestudeerd alsmede de Tsjechische priester en patriot Bohuslav Balbin en de schrijver Lois Jirasek.

Na de Tweede Wereldoorlog deed het klooster dienst als gevangenis onder het communistische regime. Tegenwoordig is het weer in handen van de benedictijnse orde.

Het is toegankelijk voor publiek. Tijdens een bezichtiging kunt u een unieke repliek te zien van een doek van Torino uit 1651. Verder zijn er restanten van de gemummificeerde priesters, organisten, burgers en andere belangrijke personen uit Vamberk in de kelders van het klooster.

Verder kunt u naar de kloosterkerk, sacristie met kostbare meubels met intarsia´s en het refectarium waar zich een tentoonstelling van misgewaden bevindt.

De parochie en bedevaartkerk van Mariaboodschap Hejnice

Hejnice, gelegen op het drielandepunt van Tsjechie, Polen en Duitsland, is de plek waar in 1211 een wonderbaarlijke genezing heeft plaatsgevonden. Een arme ambachtsman met een zieke vrouw en kind kreeg een droom over een verlichte boom met twee engelen die zeiden: "Je bevindt je op een wonderschone plaats die God heeft uitverkoren. Ga en haal een Mariabeeld zodat ieder die er in de toekomst langskomt, even blijft staan en gaat de God prijzen." Hij deed wat hem werd gezegd en zijn gezin genas. Dit verhaal verspreidde zich binnen een mum van tijd en ter ere van de bijzondere gebeurtenis werd er een houten kapelletje gebouwd.

Het kapelletje werd te klein voor de vele bedevaartgangers die er op af kwamen en werd in 1472 tot een gotische kerk verbouwd. Aan het einde van de 17e eeuw heeft de graaf Frantisek Ferdinand Gallas een franciscaner klooster later bouwen naast de kerk. De huidige Maria Boodschapkerk is gebouwd door Tomas Haffenecker in de jaren 1722 – 1729.

De tempel van Hejnice is een een-schip-gebouw met een kruisvormig plattegrond en met zijkapellen. Na de Fluwelen Revolutie 1989 isin Hejnice het Internationaal centrum van geestelijke vernieuwing ontstaan en er zijn jaarlijkse verzoeningsbedevaarten.

De gelovigen uit Tsjechië, Duitsland en Polen komen naar de kerk om te herdenken dat een gemeenschappelijke weg mogelijk is, ook als de talen verschillen.

Benedictijnenklooster Kladruby

Het Benedictijnenklooster van Kladruby is één van de oudste Tsjechische kloosters. Het is gesticht in 1115. In 1712-1726 is het herbouwd door de Italiaanse architect Santini die het een barok-gotisch uiterlijk gaf dat nergens buiten de Bohemen te zien was.

Santini heeft de torens van de kerk laten slopen en heeft ze door een hoge koepel afgesloten met een lantaarn met een gouden vorstenkroon. Deze symbliseert de stichter van de kerk: Premysliden vorst Vladislav I, die in de kerk begraven ligt. De Onze Lieve Vrouwe kerk is in 1726 afgebouwd.

Het klooster heeft een belangrijke rol gehad tijdens de laatste dagen van de aartsbisschoppelijke vicaris Jan van Pomuk. Hij werd later, in de 18e eeuw, als Johannes Nepomuk tot heilige verklaard. Zijn beeldjes versieren vandaag praktisch iedere dorpsbrug in Tsjechie. In het klooster is een expositie te zien over de geschiedenis van de benedictijnen, beeldhouwerk van Matthias Bernard Braun en een vroeg-gotische Madonna van Kladruby. In het kloosterkerk kunt u naar concerten luisteren.

De Sint Barbarakathedraal Kutna Hora

In Kutna Hora staat de Sint Barbarakathedraal (1388-1565). Sint Barbara in de patroonheilige van de mijnwerkers. Deze kathedraal behoort tot de meest waardevolle werken van de laat-gotische architectuur in Bohemen.

De bouw begon aan het eind van de 14e eeuw en gedurende drie verschillende perioden heeft men aan de kerk gewerkt. Pas tussen 1884 en 1905 werd de huidige westfacade gebouwd. Opvallend is het bijzonder fraaie gewelf van de kathedraal dat doet denken aan een tentdak, een zeldzaamheid voor deze bouwstijl.

De decoratie van het interieur herinnert aan de vroegere bron van rijkdom van de stad. U treft er schilderingen van munters en een beeld van een mijnwerker. In de kapellen vindt u prachtige laat-gotische fresco's over religie, het werk in de mijnen en het smeden van munten.

Prachtig zijn de glas-in-loodvensters, die van het begin van de 20e eeuw dateren en Jugenstil-kenmerken vertonen. Vanaf de kathedraal leidt een statige weg naar het centrum van de stad. Aan deze met heiligenbeelden versierde weg ligt het vroegere jezuïtencollege.

Cisterciënzerklooster Velehrad

Het barokke cisterciënzerklooster van Velehrad is één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Tsjechië. De geschiedenis van Velehrad dateert van de 13e eeuw. Toen stichtte de Moravische markgraaf Vladislav Jindrich samen met zijn broer de Tsjechische koning Premysl Otakar I het eerste cisterciënzerklooster in Moravië.

In de 15e eeuw is het verbrand door de Hussieten en in de eeuwen daarna verschillende keren herbouwd. Het kreeg de huidige vorm aan het einde van de 17e eeuw.

Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verspreiding van het Moravische christendom naar voorbeeld van Cyril en Methodeus. In 1985 heeft de basiliek de Gouden roos ontvangen van Johannes Paulus II, ter gelegenheid van de herdenking van 1100 jaar na de dood van heilige Methodeus.

Deze verering is slechts aan enkele tempels in de wereld verleend. Toen kwamen meer dan 150.000 bedevaartgangers tezamen. Vijf jaar later kwamen er ruim een half miljoen mensen samen toen de paus Velehrad aandeed. Ter herdenking van zijn komst werd een groot kruis opgericht voor de okergele kerk.

 


terug | home
Meer kerken en kloosters...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl