Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  musea in tsjechie  openluchtmusea in tsjechie 

Tsjechie.nl - Openluchtmusea

Meer musea in tsjechie...

Op een aantal plaatsen in Tsjechië kunt u ze zien: model-dorpjes uit een bepaalde regio, geschikt in de vorm van een typische nederzetting met huizen voorzien van meubels die in die regio ooit gebruikelijk waren. Deze openluchtmusea zijn de beste manier om te laten zien hoe vroeger de architectuur, het leven en de kunst van het Tsjechische volk eruit zag.

Een paar keer in het jaar, bijvoorbeeld tijdens een markt, komen de dorpjes tot leven. In en rond de huizen lopen mensen in klederdracht, u kunt muziek horen, dansers zien en lekker Tsjechisch eten proeven. De openlucht musea zijn een leerzame én vooral leuke manier om u te verdiepen in de geschiedenis van Tsjechie.

Wallachijs openluchtmuseum

Roznov pod Radhostem is een van de centra van Wallachije, een gebied waar de bewoners nog steeds grote nadruk leggen op de tradities van hun voorouders. Het openluchtmuseum bestaat uit houten, dorpse gebouwen die uit Wallachije zijn overgebracht en vervolgens in het stedelijke park en op bijgelegen hellingen zijn geplaatst.

Het gaat om een van de oudste en grootste openluchtmusea in Midden-Europa. In 1924 zijn de eerste houten gebouwen van het plein van Roznov naar het museum overgeplaatst. Een jaar later is het museum voor het publiek opengesteld. In 1995 werd het tot een nationaal cultureel monument uitgeroepen.

Tegenwoordig staan er 120 monumenten in het museum. Deze zijn over drie locaties verspreid: Drevene mestecko (Houten stadje), Valasska dedina (Wallachijs dorp) en Mlynska dolina (Molendal). In het Houten stadje kunt u betimmerde burgerhuizen bewonderen.

Rond de Sint-Annakerk bevindt zich een kerkhof waarop beroemde mensen liggen begraven die in Wallachije geboren zijn. In het Molendal zijn technische monumenten te bekijken waaronder een molen, een ijzersmederij en houtzagerij. In het Wallachijse dorp staan dorpse huizen die afkomstig zijn uit alle hoeken van Wallachije. Daaromheen liggen velden waarop de oorspronkelijke gewassen verbouwd worden.

Instituut van de volkscultuur

Het museum van het zuidoostelijk Moravische dorp is in 1981 ontstaan. In dat jaar zijn de complexen van de gebouwen uit de gebieden Moravské Kopanice, Luhacovické Zalesi en Hornacko toegankelijk gemaakt. In totaal staan er 65 objecten, waaronder een groep technische watermonumenten en een wijnbouw-areaal.

In het wijnbouw-areaal zijn een paar gebouwen met inrichting die in de wijnbouw gebruikt worden, en een proef-wijngaard waarop de wijze van wijnproductie vanaf de oudste tijden tot vandaag gezien kan worden. Dit is de enige expositie van deze soort in Tsjechië.

Het instituut van de volkscultuur organiseert jaarlijks programma´s over volksgebruiken, zoals het bouwen van de meipaal, oogstfeesten, sluiten van het bos, demonstraties van handarbeid-technieken of activiteiten voor kinderen. Behalve daarvan vindt er jaarlijks het Straznice Internationaal folklore festival plaats. Dit inmiddels wereldberoemde evenement wordt altijd in het laatste weekend van juni gehouden.

Vysocina

In de Zdarské heuvels in Oost-Bohemen bevindt zich een complex van bouwwerken met een volkse architectuur. De bezoekers kunnen een aardige collectie dorpse huizen bekijken. Deze houten boederijen stonden eerst verspreid door het heuvellandschap maar zijn nu op deze plek bijeengebracht. Hier kunt u het bijzonderen Paasfeest bijwonen of de kerstmarkten bezoeken die er in de winter regelmatig gehouden worden.

Prerov nad Labem

In Prerov nad Labem vindt u het oudste openluchtmuseum Centraal-Europa over traditionele architectuur. Het etnografische museum werd in 1895 opgericht, kort nadat het allereerste openluchtmuseum werd opgericht in Stockholm.

Het museum van Prerov nad Labem hebt u bij het schetsen van een beeld over hoe het leven er vroeger uitgezien moet hebben. U vindt er onder andere de 'Oude Boheemse Cottage.

De 18e eeuwse huizen zijn traditioneel ingericht. Verder vindt u er nog een oude klokkentoren, varkensstallen, een duiventil en een gedecoreerde bijenkorf. Het personeel zorgt voor de tuinen en houdt bijen op traditionele wijze.

Kourim

Het museum van de volksarchitectuur vindt u in Kourim. Dit openluchtmuseum toont u niet alleen de historische architectuur van de de Tsjechische bevolking. Ook kunt u hier de sociale en artistieke rijkdommen van de Tsjechische cultuur bekijken. Het museum behoort tot het culturele monument van Tsjechie.

 


terug | home
Meer musea in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

jeanne dingen
Thursday, 22 April 2010 (15:40:18)
ben al eerder in roznov geweest heerlijk dit jaar gaan we er weer naar toe nu n vraagje wanneer is de jaarmarkt dat was zo gezellig dank u trouwens we gaan al 21 jaar naar tsjechie super
wietske
Saturday, 24 November 2007 (18:59:26)
Jullie geven een aantal openluchtmusea aan. Nu is er een in Zubrnice (dicht bij Usti nad Labem. Ik vond het wel de moeite waard deze ook te vermelden. Naast de mogelijkheid van het bezichtigen van een historische boederij, shool, winkel en kerk, worden er ook thema dagen georganiseert.
Hier een link: http://www.hrady-zamky.cz /skanzen-zubrnice/
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl