Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: de fluwelen revolutie 

Tsjechie.nl - De Fluwelen Revolutie

Meer columns van radomir...

Velen van u reizen jaarlijks graag naar Tsjechie voor een mooie vakantie. U voelt zich er vrij, u kunt er gaan en staan waar u maar wilt en bovendien bent u met de euro overal voordelig uit. Maar deze vrijheid is betrekkelijk nieuw.

De Fluwelen Revolutie, die de weg naar de vrijheid opende, is voor vele bezoekers van Tsjechië nauwelijks bekend. Over alle ontwikkelingen en achtergronden van de politieke omwenteling is weinig kennis bij toeristen. Om alles in een notendop toe te lichten, is bijna onmogelijk. Toch probeer ik u in deze column een korte samenvatting te geven.

Deze revolutie in 1989 heeft als bijnaam de Fluwelen Revolutie gekregen omdat dit zich zonder heftig bloedvergieten voltrok. Maar zachtaardig was deze gebeurtenis in de voormalige CSSR allerminst. Dacht u, dat de communisten hun macht zomaar vrijwillig uit handen zouden geven? Het communisme heeft in de 40 jaar van medogenloze terreur in CSSR niet alleen de pijlers van de beschaving vernietigd, maar ook alle morele waarden. Het gevoelsleven van de mens is toen zwaar beschadigd.

De vrucht van hun misdadig bestaan is in de post-communistische maatschappij nog niet verdwenen. De Fluwelen Revolutie was een hemeltergend bedrog dat het volk heeft moeten slikken. Omstreeks 1985 waren er plannen voor een grootscheepse omwenteling in de communistische landen van Europa. De regie was in handen van de Amerikaanse CIA en de Russische KGB. Op economisch gebied was Sowjet-Unie zo goed als bankroet, terwijl de Westerse landen een enorme groei in welvaart doormaakten.

De Perestroika en Glasnost volgden. Gorbatschov was de uitvoerder hiervan, al was dit niet zijn idee. Samen met Reagan werd een afspraak gemaakt, met medeweten van de rode top, dat de communisten zich van het toneel zouden terugtrekken. Dit alles zonder bloedvergieten en processen en met de belofte dat de Partij zou voortbestaan, al dan niet onder andere naam. De Charta 77 was hun instrument.

De machtsverdeling in Oost-Europa zou ingrijpend worden veranderd. De CSSR stond in het plan als een onderdeel van de nieuwe complexe Europese politiek van toenmalige Sowjet-Unie en Amerika. Chronologisch begonnen de veranderingen met de val van de Berlijnse Muur. Het leek te mooi om waar te zijn. Er zou een dikke streep achter het verleden worden gezet, maar de tijd heeft nog niet alle wonden geheeld.

Vaclav Havel, een dissident van het voormalige communistische regime, was een litterair, intellectueel toneelschrijver, die goed bekend en gewaardeerd was in het Westen. Hij werd in 1989 gekozen tot president van Tsjechoslowakije. Met zijn volgende uitspraak schreef hij geschiedenis: “Wij stuurden ze de deur uit maar zij kwamen door het open raam weer naar binnen.“ Het volk heeft nagelaten om misdaden uit het verleden af te straffen. Maar de hoop is dat echte democratie in de toekomst zal zegevieren.

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl