Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: boheems kristal 

Tsjechie.nl - Boheems Kristal

Meer columns van radomir...

Het klinkt opschepperig (en dat is het misschien ook), maar er is geen beter geslepen glas dan het Tsjechische. Vooralsnog heb ik nog geen evenaring kunnen ontdekken. Geslepen loodglas (24% loodgehalte) is werkelijk fantastisch; dik, zwaar, met haarscherpe slijpvlakken en nauwkeurig, een zeer rijkelijk geslepen kunstwerk.

Thuis op een donkere ondergrond, vergezeld met de juiste belichting schittert het als een diamant. Het is derhalve niet zo gek dat Boheems kristal niet bepaald goedkoop is. Niet meer althans.In 1989 heb ik na een lange tijd weer eens mijn familie bezocht in Praag en Brno. Destijds wemelde het van de Oostenrijkers die op zoek waren naar Boheems kristalglas en andere antieke curiositeiten.

Het duurde niet lang of alle mooie stukken in de winkels waren voor weinig geld verdwenen. Tijdens mijn tocht naar het beroemde kasteel Karlstein (Karlštejn), 15 km ten zuiden van Praag, zag ik op de weg daarnaartoe dat deze volstond met tafels waarop de mooiste kristalvazen, -wijnglazen, -schalen en -asbakken uitgestald waren.

Alles was voor een habbekrats te koop. Waar de kooplieden het vandaan haalden, mag Joost weten. Het was toen in grote getalen te koop, en voor zeer weinig geld. Wie toen wat kocht heeft daar nu zeker geen spijt van. Geleidelijk aan begon de prijs te stijgen en het aanbod werd schaarser en schaarser. Loodglas is een hoogwaardig product; het laat zich perfect slijpen. Tja, je moet er wel van houden.

Vlak na de oorlog is Tsjechië veel vakmensen uit Sudetenland kwijtgeraakt. Desondanks heeft de kristalglasindustrie in Tsjechië zijn goede naam weten te behouden. Er zijn vele plaatsen, waar Boheems kristalproducten door kunstenaars worden vervaardigd. Het glas vindt haar oorsprong in de stad Jablonec aan de Nissa.

Als jochie al hoorde ik veelvuldig verhalen over het wereldberoemd Jablonec-glas. Daarmee werd bedoeld geslepen kristalglas en bijouterie. Jablonec ligt aan het voet van Jizeersche bergen (Jizerské hory), een zeer geliefd wintersport-gebied ten noordwesten van Krkonoše.

De Jizeersche bergen zijn erg geliefd. U kunt uw reis daarheen (vanuit Dresden naar Decín) combineren met een bezoek aan Decínské steny (een paradijs voor rotswandbeklimmers) en aan het natuurreservaat Tsjechisch Zwitserland. Een must voor de Tsjechië liefhebber!

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl