Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: krkonose 

Tsjechie.nl - Krkonose

Meer columns van radomir...

Wintersport in Tsjechië zit al een tijdje in de tweede versnelling. Velen weten al waar naar zij naar toe willen, anderen zoeken nog. Het liefste natuurlijk naar een sneeuwzeker plekje. Neem nou bijvoorbeeld eens het Reuzengebergte (Krkonoše), het aantrekkelijkste skigebied van Tsjechië, ten noorden van Praag vlakbij de Poolse grens. Het sneeuwt daar op sommige plaatsen meestal al vanaf half december tot eind april.

Alle faciliteiten zijn ultra modern en veel goedkoper dan elders in Europa. De hoogste berg van het Reuzengebergte is de Sneěka (de Sneeuwberg). Deze is 1602 meter hoog. Per auto neemt u de autobaan richting Arnhem tot voorbij Dresden. Dan de autobaan af, richting de Tsjechische grens. U bent er zo.

De bekendste plaatsen in de Reuzengebergte omgeving zijn Harrachov, Špindleruv Mlýn en Pec pod Sneěkou. Krkonoše is genoemd naar Krakonoš, een mythologisch figuur die heer en meester was over dit gebergte en de mensen in de omgeving. Iedereen had een enorm ontzag voor hem omdat hij streng en rechtvaardig was. Er zijn vele toneelspelen en verhalen over Krakonoš gemaakt. Zijn landgoed was, net als hijzelf, zo groot dat hij met zijn gespreide armen bijna het gehele gebergte in zijn bezit had. Bovendien kon hij onverklaarbare dingen doen. Hij was voortdurend in 'oorlog' met de adel.

De goedheid die hij zag bij arme bergbewoners beloonde hij, terwijl hij de landgoed eigenaren hekelde. Zijn grootste aartsvijand was zijn koppige buurman Trautenberg. De reden hiervoor was dat hij zijn landgoed grenzen op allerlei manieren stiekem verzette, en dit ten koste van het landgoed van Krakonoš. Op een dag was Trautenberg op hazen aan het jagen op het landgoed van Krakonoš. T

Tot zijn stomme verbazing waren alle geschoten hazen gevuld met zaagsel! Krakonoš had hem goed te grazen genomen!  Ik zou daar voor het eerst gaan skiën aan het begin van de tweede wereldoorlog, maar jammer genoeg ging dit net niet door. De Duitse bezetters vaardigden toen een ‚befehl' uit dat iedereen die ski's had, deze verplicht in moest leveren. Het Duitse winterleger in Rusland kwam namelijk ski's tekort. En o wee, wie het niet deed! Toch waren er velen die hun ski's verstopten totdat de oorlog over was.

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl