Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  natuur  nationale parken in tsjechie 

Tsjechie.nl - De mooiste nationale parken

Meer natuur...

Nationaal Park Sumava

Het nationaal park Sumava (Boheemse Woud) ligt in het zuiden van Tsjechië. Sumava is 69030 hectare groot en grenst aan Duitsland en Oostenrijk. Sumava is het grootste nationale parken van Tsjechië.

Het nationaal park was tot 1990 alleen voor grenswachten toegankelijk, en niet voor toeristen of Tsjechen. Daardoor is het eeuwenoude park goed bewaard gebleven en zijn er weinig veranderingen geweest. Het park is voor het grootste deel nog in originele staat.

In het Nationaal Park bevindt zich het hoogste punt van de regio, de berg Plechy (1378 m) precies op de grens met Oostenrijk.

U treft in Sumava voornamelijk naaldbomen. Het park is ideaal voor vakantiegangers. Niet alle delen in het park zijn toegankelijk, maar staat toch garant voor veel vakantieplezier.

Nationaal Park Krkonose

Het nationaal park Krkonose (Reuzengebergte) ligt in noordoost-Bohemen tegen of eigenlijk op de grens met Polen. Het Reuzengebergte bestaat voor een groot deel uit een door UNESCO erkend uniek biosferen reservaat.

Het Reuzengebergte is aan de Tsjechische kant groter, afwisselender en minder steil dan het Poolse Reuzengebergte. De hoogste top (voor een deel op het Tsjechisch en voor ander deel op het Pools staatsgebied) is de Snezka met 1602 m. Deze berg is ook de hoogste van Tsjechië.

Het Reuzengebergte is afwisselend qua natuur. Er zijn scherp gesneden dalen, glooiende bergruggen, steile berghellingen, wilde bergbeekjes en op de kammen soms natte veengebieden.

Door het specifieke karakter van het gebergte is er unieke flora en fauna ontstaan. Daarom is in 1963 het gebergte voor een Nationaal Park (KNAP) verklaard, een natuurgebied met de hoogste graad van bescherming.

In het Reuzengebergte ontspringt de rivier Elbe. U kunt bij de bron te beginnen en de wilde beek te volgen die al na een paar kilometer een machtige rivier wordt.

Al in de loop van de negentiende eeuw trok het Reuzengebergte dankzij de landschappelijke attractiviteit veel bezoekers. Het berggebied trekt nu jaarlijks vele toeristen, die in de winter vooral voor het skiën komen en voor de rest van het jaar komen wandelen en fietsen op de honderden kilometers gemarkeerde routes.

Toerisme kan ook negatieve invloed hebben op het landschap. Daarom wordt veel geïnvesteerd in natuurbescherming. De UNESCO nam het Nationaal Park Reuzengebergte in 1992 in haar bestanden op.

Nationaal Park Boheems Zwitserland

Een streek die uiterst geschikt is voor avontuurlijke wandelingen en spannende klimactiviteiten is het Boheemse Zwitserland in Noord-Bohemen. Boheems Zwitserland  is een prachtig gebied van ongerepte natuur in het hart van Europa.

Het gebied in Noord-Bohemen, dat zich halverwege tussen Dresden en Praag bevindt, is op één januari 2000 verklaard tot nationaal natuurgebied. Talrijke gemarkeerde toeristische wandelpaden die unieke monumenten en mooie natuurgebieden verbinden, evenals een groot aantal gezellige en goedkope hotels en pensions trekken steeds meer bezoekers naar dit gebied. Meestal zijn dit mensen die aan het lawaai van de steden willen ontsnappen.

Het gebied wordt door zandsteen gedomineerd en er zijn rotsen gevormd met een hoogte van soms wel honderden meters. Zandsteen, een goed met de beitel te bewerken materiaal, werd vaak gebruikt in de barokarchitectuur.

Dank zij de ruwe en poreuze oppervlakte ervan en dankzij de door wind en regen veroorzaakte barsten ontstond een speciale soort klimsport, klimmen zonder enige uitrusting, het zogenaamde bouldering.

Het Boheemse Zwitserland is een ideale bestemming voor uw vakantie. U kunt genieten van de schitterende natuur en rust van de omgeving.

Nationaal Park Podyji

Het vrij kleine nationaal park Podyji ligt aan de rivier de Dyje (Thaya) tussen Znojmo en Vranov nad Dyji, in Zuid-Moravië langs de grens met Oostenrijk. Het vormt een onderdeel van het heuvellandschap dat behoort aan de zuidoostelijke rand van het Boheems-Moravisch Hoogland. Sinds 1978 is Poyji beschermd en mag zich sinds 1991 een nationaal park noemen vanwege de buitengewone natuur.  Het park kent langs de rivier de Dyje romantische plekken en steeds een wisselend panorama.

Het nationale park kent een nauwelijks aangetast rivierdallandschap met een grote diversiteit aan flora en fauna.  De rivier de Dyje kent diep ingesneden meanders met spectaculaire rotsformaties en -wanden. U vindt hier unieke heidevlaktes en steppen. Hier leven zeldzame warmteminnende soorten planten en insecten.

In het hele gebied manifesteert zich het zogenaamde 'dal fenomeen': het wederzijds doordringen van warmteminnende plant- en dierlijke soorten uit het zuidoosten en de voorbergsoorten uit het westen.

 


terug | home
Meer natuur...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl