Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  nieuwsoverzicht 2008 

Tsjechie.nl - Nieuwsoverzicht 2008


Nieuwsoverzicht 2007

Nieuwsoverzicht 2006

18 dec 2008 - Honderd jaar ijshockey in Tsjechië

In het Nationale Museum van Praag is deze maand een tentoonstelling te zien over de honderdjarige Tsjechische ijshockey geschiedenis. De Tsjechische IJshockey bond werd een eeuw geleden opgericht. De sport werd gelijk razend populair en een jaar na de oprichting van de bond deed het nationale team mee aan internationale wedstrijden. In die tijd werd er vooral op meren geoefend en gespeeld. In het museum kun je Olympische medailles zien en souvenirs van de beroemdste Tsjechische ijshockeyers. Daarnaast zijn er ook aandenken aan de tijd waarin de politiek zich met de sport vermengde.

28 nov 2008 - Middeleeuwse juwelen in de Praagse Burcht

Liefhebbers van alles wat schittert en straalt opgelet! Sinds kort is er een heel bijzondere expositie van pre-middeleeuwse sieraden te bewonderen in de Praagse Burcht. Deze items zijn onlangs toegevoegd aan de vaste tentoonstelling, The Story of Prague Castle, die sinds 2004 te bezoeken is. Ongeveer dertig exemplaren van zowel goud als zilver staan tentoongesteld. Nooit eerder werd deze waardevolle collectie aan het publiek getoond.

Alle sieraden zijn gevonden bij opgravingen in een negende-eeuws kerkhof in de buurt van de burcht. Hoewel de juwelen allemaal vrij klein zijn, is de historische waarde onschatbaar voor liefhebbers en archeologen. De opgravingen rondom de burcht begonnen in de jaren '70 en werden eind jaren '80 afgerond toen Tsjechië grote politieke veranderingen meemaakte. Na jaren te hebben gewacht met de tentoonstelling, hopen de initiatiefnemers nu dat het grote publiek zal gaan genieten van al deze juwelen.

Met alles wat er te zien is in en rond de Praagse Burcht is het niet moeilijk de kleine expositie over het hoofd te zien, maar iedereen die van sieraden houdt zou eens een kijkje moeten nemen.

29 okt 2008 - Tsjechie viert negentigste verjaardag

Tsjechie had op 28 oktober reden voor een feestje. De Tsjechische Republiek vierde zijn negentigste verjaardag met een militaire optocht. Het Nationale Museum heeft samen met het Militair historisch instituut in Praag en het Tsjechische senaat een grootse nieuwe tentoonstellingover de eerste twintig jaar van de staat.

3 okt 2008 - Vluchtige kunst in Praag

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort het vliegtuig naar Praag pakt: Prague Airport is omgetoverd tot een ware kunstgalerie. Tot het einde van dit jaar kunt u er kunstwerken van 26 jonge Tsjechische kunstenaars bewonderen. Dit unieke project is opgezet om reizigers bekend te maken eigentijdse Tsjechische kunst, maar ook om de luchthaven een menselijk tintje te geven. Door middel van schilderijen, beelden, foto’s, graffiti en andere kunstuitingen hebben de jonge talenten invulling gegeven aan het thema ‘reizende objecten’. Hoogtepunten van de expositie zijn de houten standbeelden van Richard Kočí, de muzikale objecten van Michal Cimal en de spannende neonkunstwerken van Pavel Korbička. Als reiziger zou je bijna hopen op een fikse vertraging!

15 sep 2008 - Taalles voor Praagse kleuters

Goed nieuws voor onze kinderen en kleinkinderen: over een paar jaar spreekt iedereen in Praag vloeiend Engels. Tenminste, als het Anglophonics project dat deze maand van start is gegaan een beetje naar wens verloopt. Het plan is om alle Praagse kleuters spelenderwijs kennis te laten maken met het Engels. Hoe jonger kinderen zijn als ze beginnen met het leren van een nieuwe taal, hoe beter het blijft hangen. Voor iedereen die niet vloeiend Tsjechisch spreekt, is het dus nog maar een paar jaartjes geduldig klunzen met een taalgids. De kinderwagen in kijken als u de weg vraagt, is namelijk niet bijzonder praktisch!

3 sep 2008 - Favoriete geluiden van Praag

De Britse kunstenaar Peter Cusack is in Praag het ambitieuze project 'Favoriete geluiden van Praag' gestart. Hij roept bezoekers en inwoners van de stad op hun geluidsbeleving te registreren. Het doel: een archief met de akoestiek van de stad. Het is niet voor het eerst dat Cusack de geluiden van een stad probeert te verzamelen. Wereldsteden als Beijing, Londen en Montréal waren eerder aan de beurt.

Voor Cusack is het opvallendste geluid van Praag het geluid van treinen. Het lijkt wel alsof er overal in de stad wel een trein te vinden is. Daarnaast hebben ook de parken volgens hem meer natuurlijke geluiden dan in zijn stad Londen. Welke geluiden hij aanraadt voor een geweldige geluidservaring? De waterzuiveringsfabriek in Bubny en de akoestiek in verschillende kerken.

1 aug 2008 - Bouw winnend ontwerp bibliotheek Praag gaat niet door
De nieuwe bibliotheek van Praag zal niet worden gebouwd volgens het winnende ontwerp van architect Jan Kaplicky. Het futuristische gebouw was enigszins 'omstreden' door z'n uiterlijk. Verscheidene (prominente) Tsjechen hadden zich na de bekendmaking van het winnende concept negatief uitgelaten over het ontwerp.

Zo zou het de skyline van Praag beschadigen. Het afblazen van de bouw zou hier echter niets mee te maken hebben. De minister van Cultuur gaf aan dat financiele zaken de redenen waren voor het afblazen van de bouw. Het ontwerp zou tweemaal zoveel kosten (2 miljard kronen) als de staat eraan wil besteden.

Klik hier om het ontwerp te zien

16 jul 2008 - Topmoller toch geen bondscoach Tsjechië
De verwachte opvolger voor voetbaltrainer Karel Bruckner (ex-bondscoach van Tsjechië) gaat toch niet Klaus Topmoller worden. De Tsjechen wilde de voormalig HSV-trainer graag binnenhalen voor het WK in Zuid-Afrika, maar beide partijen konden het op twee punten niet eens worden. Topmoller mocht zijn assistenten niet meenemen en de Duitser zag de verplichte verhuizing naar Tsjechie ook niet zitten. 

9 jul 2008 - Tsjechen verdeeld over verdrag raketschild
Deze week was Condoleezza Rice op bezoek in Tsjechië om een verdrag met minister Schwarzenberg te tekenen over omstreden raketschild. Dit schild is onderdeel van een internationale missie van Amerika tegen aanvallen van landen als Iran. Eerst moet het Tsjechische parlement nog toezeggen voor een definitieve goedkeuring van de bouw. Het Tsjechiche volk is echter verdeeld over de bouw; 50% is voor en 50% is tegen.

3 jul 2008 - Oudste Tsjech overleden
De oudste Tsjech van het land, Marie Kraslova, is op 109-jarige leeftijd overleden. De uit het plaatsje Hluboka afkomstige vrouw leefde altijd in gezondheid en was ook op late leeftijd nog altijd goed bij kennis. Ze was nog wel een jonkie vergeleken de oudst erkende leeftijd bij een mens ooit; Jeanne-Louise Calment. Deze Franse vrouw overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd!

Voorbeeld20 mei - Insecten op de Tsjechische menukaart?
Opmerkelijk nieuws uit Brno: aan de universiteit van deze stad is men momenteel bezig met het verrichten van onderzoek op het gebied van entomophagy. Wat? Entomophagy betekent het opnemen van insecten in het eetpatroon! De onderzoekers stellen dat het eten van de krioelende schepsels zou helpen bij ondervoeding en zelfs obesitas...

Insecten schijnen omegavetzuren en mineralen te bevatten die een perfecte aanvulling kunnen vormen op het menselijk dieet, aldus Marie Borkovcová, één van de onderzoekers. Met name voor oudere mensen zou het geen overbodige luxe zijn om zo nu en dan wat insecten te nuttigen. Brno is Europees voorloper voor dit onderzoeksveld, alleen in Mexico is men ook geïnteresseerd in entomophagy. 

Het nieuws heeft zich als een lopend vuurtje verspreid door Tsjechië, dat internationaal niet bepaald bekend staat om zijn culinaire spinnensoep of Tsjechische wormengoulash. Toch lijken de Tsjechen er niet afwijzend tegenover te staan om in de toekomst insecten te serveren. Geïnteresseerd? Op 21 en 22 mei 2008 kan je in Brno op de Ecological Fair alvast een voorproefje nemen. Letterlijk dan. Lahodný...

15 mei 2008 - Werkloosheid gedaald
Tsjechië mag zich met recht een voortvarend land noemen. Het voormalige communistische Tsjechië presenteerde onlangs in Praag de huidige werkeloosheidscijfers. Uit de cijfers bleek dat de werkeloosheid onder de Tsjechen gedaald is. Ongeveer 292.000 mensen zitten nog zonder werk. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om ook deze mensen aan een baan te helpen.

Naast de werkeloosheid daalde ook de inflatie van het land met een paar procent. De toetreding tot de EU in 2004 wordt gezien als belangrijkste reden voor de verbeteringen wat betreft de economie in Tsjechië. 

 

5 mei 2008 - Anticonceptie minder groot taboe
Al tientallen jaren wordt ons kikkerlandje gezien als de bakermat van het liberale denken. Maar wat blijkt? Ook in Tsjechië is men heel wat vrijer in hun denken geworden. Het gebruik van anticonceptie bijvoorbeeld, is een nogal omstreden onderwerp.

Uit onderzoek, dat vorig jaar gedaan is onder ruim 1100 vrouwen, blijkt dat 90% van de Tsjechische vrouwen geen moeite heeft met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. De pil is favoriet en wordt door ongeveer 40% van de vrouwen gebruikt, gevolgd door het condoom.

25 apr 2008 - Parlement moet een toontje lager zingen
De Tsjechische parlementariërs kwam onlangs een moeilijke kwestie ter ore. Ze praten namelijk veel te hard, zo meldt het Tsjechische dagblad Pravo. Afgevaardige Pavel Severa deed een aantal geluidsmetingen tijdens debatten van het parlement en de resultaten logen er niet om.

Sociaaldemocraat David Rath wist het klaar te spelen evenveel geluid te maken als een politiesirene; zijn decibelniveau steeg tot een pijnlijke 112.7. Naar verluid wordt er in de regering ook te hard gepraat; Premier Mirek Topolanek bereikte met zijn stem een hoogte van 94.1 decibel.

Buiten het feit dat hard praten onnodig is, is het ook nog eens slecht voor je gehoor. Artsen waarschuwen dat een continu geluidsniveau van boven de 90 decibel heel schadelijk is voor je oren. Daarom heeft parlementsvoorzitter Miloslav Vlcek gezegd de parlementariërs te onderbreken wanneer deze te hard praten.

23 apr 2008 - Groots ondergronds rotsennetwerk ontdekt
In Oost-Bohemen is een bijzondere ontdekking gedaan. Een ondergronds stelsel van zandstenen rotsen werd na 2 jaar graaf- en speurwerk afgelopen week volledig aan het licht gebracht. Over een gebied van ruim 25 kilometer zijn de formaties verspreid. Hiermee is dit het grootste ondergrondse zandstenen rotsennetwerk dat tot nu toe is ontdekt in Europa.

21 apr 2008 - Onderzoek mega-kettingbotsing afgerond
Het onderzoek naar de grootste kettingbotsing in de Tsjechische geschiedenis ooit is afgerond door de politie. Eind maart waren maarliefst 231 voertuigen betrokken bij een gigantische botsing op de snelweg tussen Praag en Brno.

Drie zwaargewonden, 27 licht gewonden, 20.000 vastzittende automobilisten en 28 miljoen kronen schade was het resultaat van de enorme kettingbotsing. Volgens het onderzoek, dat een maand heeft geduurd, was te hard rijden één van de oorzaken.

25 mrt 2008 - Nederlander ontvoert zijn Tsjechische dochter
In Praag is de Tsjechische politie een ware klopjacht begonnen naar een Nederlander die zijn dochtertje zou hebben ontvoerd.  De in Australië woonachtige man had toestemming gekregen om zijn dochter enkele uren te zien. De man nam zijn 6-jarige dochter op zaterdagochtend mee uit het huis van zijn ex-vrouw, sindsdien is er niets meer van hen vernomen.

17 mrt 2008 - Zakken vol buitenlandse post gevonden
Nooit een reactie gehad op de brieven of kaarten die u naar Tsjechie stuurde? Dan bent u waarschijnlijk niet de enigste. Bij de renovatie van een spoortunnel in Breclav, zuidoost Tsjechie, vonden bouwvakkers maar liefst zestig postzakken vol met pakketjes en brieven afkomstig uit het buitenland.

De post had tussen 2001 en 2006 bezorgd moeten worden. Een woordvoerder van de Tsjechische posterijen sprak vrijdag van een 'schokkende' vondst en zei dat de politie alles op alles zet om de schuldige te achterhalen. Wie weet ontvangt u binnenkort nog een reactie op een brief uit 2001...

5 mrt 2008 - Cannabis voor pijnlijke voeten
Het Hooggerechtshof heeft onlangs een vrouw in gelijk gesteld in een cannabis zaak. Een lager gerechtshof had de vrouw twee jaar gevangenisstraf gegeven voor het illegaal produceren en bezitten van marihuana.

De vrouw kweekte zo'n zeventig cannabis planten in haar groentetuintje om haar pijnlijke voeten en zweren mee te behandelen. Het Hooggerechtshof wil het verschil tussen cannabis en marihuana duidelijk maken.

29 feb 2008 - Winkelcentrum dicht na 'klein brandje'
Het nog maar pas geopende winkelcentrum Palladium blijft de komende weken dicht na een brand in de ondergrondse parkeergarage. De brand vond op woensdag 27 februari plaats, toen er zo'n 3000 mensen aan het winkelen waren. Het Palladium in Praag opende in de herfst van 2007.

De komende weken wordt er een onderzoek ingesteld naar de brand en het verloop van de evacuatie. Volgens experts had de evacuatie soepeler kunnen lopen als er voorafgaand aan de opening meer tijd was besteed aan brandoefeningen. De relatief kleine brand zorgde voor veel discussie, zo is het niet zeker of de aannemer het gebouw in 2007 wel volgende de regels heeft opgeleverd.

19  feb 2008 - Dief maakt 'enorme' buit
In het Tsjechische grensplaatsje Cheb heeft een wel heel bizarre diefstal plaatsgevonden. Een nog onbekend persoon heeft daar een volledige ijzeren spoorwegbrug van 4 ton gestolen. Nooit eerder heeft de politie een dergelijke zaak voor zijn kiezen gekregen.

14 feb 2008 - Vrouw in de stijd om presidentschap
In de stijd om het Tsjechische presidentschap is een derde kandidaat opgestaan. Niet alleen doen de zittende president Vaclav Klaus en de econoom Jan Svejnar een ruime gooi naar de presidentszetel, ook Jana Bobosikova doet mee. Naar verluid is deze journaliste kansloos. Steun kan ze wel verwachten vanuit de communistische hoek waar zich te tegenhangers bevinden van een Amerikaans raketschild op Tsjechisch grondgebied.

5 feb 2008 - Harry Potter relletje in Tsjechië
De Tsjechische uitgever van de Harry Potterboeken, Albatros, heeft tegen een aantal partijen een rechtzaak aangespannen wegens het verpreiden van illegale versies van de succesvolle fantasieverhalen. Eerder al won de uitgever een zaak tegen de piratenversie van 'Harry Potter and the Boblet of Fire'.

Nu wil Albatros stappen ondernemen tegen warenhuis Tesco, die de illegale versie van 'Harry Potter and the Deathly Hallows' in hun assortiment zou hebben.

17 jan 2008 - Brand in Hilton Praag
Het luxueuze Praag Hilton Hotel werd deze week achtergelaten met een schadevergoeding van 300.000 kronen (zo'n 12.000 euro) en 120 geevacueerde gasten. Tijdens werkzaamheden aan de airconditioning was namelijk brand uitgebroken. Bij de rookverspreiding die daarop volgde moesten gasten en personeel het hotel direct verlaten.

10 jan 2008 - Waardevolle voorwerpen gestolen
Uit een platgebrande flat in Praag zijn eeuwenoude kunstvoorwerpen gestolen die miljoenen Tsjechische Kronen waard zijn. De totale collectie bestaat uit 3300 voorwerpen, waarvan sommige afkomstig zijn uit Midden Europa ten tijde van het Stenen Tijdperk.

De waarde van de buitgemaakte schatten is enorm, maar de manier van opgraven is op een amateuristische wijze gebeurd. De politie is nog op zoek naar ieder spoor van de dader.

 


terug | home
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl