Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: carnaval en masopust 

Tsjechie.nl - Carnaval en Masopust

Meer columns van radomir...

In Tsjechië begint volgens de Rooms Katholieke liturgie na de drie Koningen 'Masopust'.  Ik zie het als een voorbereiding op vastentijd. Masopust bestaat uit twee woorden, namelijk 'maso', wat vlees betekent en 'pust', het afzien van vlees.

Hetzelfde geldt voor het woord Carnaval. 'Carne' betekent vlees en val stamt af van 'vaarwel'. Het gekke hier aan is, dat tijdens Masopust, de periode die eigenlijk nog moet komen en na Aswoensdag, in januari en februari volop wordt gefeest en vlees gegeten. Pas na de Aswoensdag begon 40 dagen tot de Pasen de vastentijd. Carnaval wordt volop gevierd, maar wie houdt zich aan het vasten tegenwoordig?

Op het platteland werden door de slager in januari en februari vetgemeste varkens geslacht. Het geslachte varken werd verwerkt in worsten (jitrnice), zure zult (preswurt), reuzel (sadlo), bloedworsten (jelita), soep, spek, spareribs, hammen, varkenslappen of zwoerd (bucek). Aan de familieleden, die geen varken hadden en/of alleenstaande zeer oude mensen werd een pakje door ons bezorgd als een attentie, waarvoor wij een fooi, voor ons een welkome zakcentje, ontvingen.

Een specialiteit was het maken van gerookte, gekruide en met veel knoflook besmeurde worsten, genaamd 'klobasy'. Voorts werden vele festiviteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een bal van de brandweer, de voetbalvereniging of toneelvereniging. Al met al leest u, dat in de periode van Masopust juist flink werd gefeest. Dit alles is nu verbrokkeld en bijna verdwenen. Het vasten? Het zal ieder tegenwoordig een worst zijn.

Op Aswoensdag  liepen door het dorp gemaskerde en verklede mannen, harde muziek makend, met voorop een berentemmer met aan de ketting een dansende, gemuilkorfde  beer. Nu zijn de laatste‚ tamme beren uit Midden Europa geleidelijk opgekocht en geplaatst in bijvoorbeeld Burgers Dierenpark, genietend van goede verzorging op hun oude dag.

Als er geen levende beer was, dan danste een in berenvel verklede man aan de ketting. Waarschijnlijk een overblijfsel van de oude Kelten, om boze geesten te verjagen? De groep ontving van de rijke boeren een flinke beloning in natura of geld inclusief een borrel voor onderweg. Wij, de scholieren, hadden enorme lol en in een lawaaierige horde hebben wij de herrie makende maskarade-groep achterna gelopen. Het hele dorp heeft het wel geweten! Op Aswoensdag werden overal, u gelooft het niet, traditiegetrouw 'koblihy', de oliebollen gegeten!! Zelf gebakken, niet in olie maar in roomboter. Ze leken op Berliner bollen. Ja, het leven was toen toch anders!?

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl