Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  top 10 praag tsjechie 

Tsjechie.nl - Top 10 bezienswaardigheden in Praag

Meer praag...

PPraag heeft veel attracties. U zou een lange tijd in de stad kunnen doorbrengen en toch steeds weer verrast worden door de prachtige gebouwen, musea, monumenten en andere sfeervolle plekken. U raakt gewoon niet uitgekeken! Om u toch enkele hoogtepunten te geven, vindt u hier een top tien van bezienswaardigheden van Praag.

Karelsbrug

De Karelsbrug (Karlov Most) is ongetwijfeld één van de mooiste bruggen ter wereld. Het is niet voor niets de grootste attractie van Praag! De brug is genoemd naar Karel IV die in 1357 opdracht gaf tot de bouw van de brug op de plaats van de Romaanse Judith brug (uit 1170), die door een vloedstroom van de Moldau in 1342 werd verwoest. Eén van de bogen van die originele brug is verwerkt in de nieuwe brug. Dit is alleen te zien wanneer u met een klein bootje onder de Oude Stadstoren door vaart. Het leuke aan de Karelsburg is dat deze zijn vaste bewoners heeft als souvernirverkopers, jazzmuzikanten en andere muzikanten.

In de 15e eeuw werd de Karelsbrug voorzien van (replica) beeldhouwwerken op de leuningen van de brug. Later kreeg de brug in gotische stijl, barokke kenmerken waaronder de dertig beroemde beeldhouwwerken op de leuningen van de brug. Het oudste beeld is het middelste beeld aan de rechterkant van de brug van St. Jan van Nepomuk uit 1683. Volgens de Pragenaren brengt het geluk de koperen afbeeldingen op de sokkel even te strelen. In het voorbijgaan doen veel bezoekers dit inderdaad. Op die plekken blinkt het koper, dat op de rest zwartgroen verweerd is, als een spiegeltje. 

De brug is een halve kilometer lang, autovrij en verbindt de Mala Strana (kleine zijde) met de Stare Mesto (oude stad). Tot in de 19e eeuw was het de enige verbinding tussen beide oevers. Wanneer u over de brug slentert kunt u genieten van het schitterende uitzicht over de Moldau. Loopt u vanuit de oude stad naar de kleine zijde, treft u een twee verdiepingen hoge zwarte toegangspoort met ernaast het 19de eeuwse standbeeld van de stichter van de Brug: Karel IV. Eenmaal boven heeft u een prachtig uitzicht: de oude stad achter u, voor u de brug en aan de overkant de Praagse Burcht. Omdat de brug de populairste attractie van Praag is, is het er ook erg druk. Wilt u de brug 'voor uzelf'? Kom dan voor acht uur 's ochtends of na elf uur 's avonds.

Praagse Burcht

De Praagse Burcht is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Praag. De originele burcht stamt uit 880 en is gesticht door de oudst bekende vorst van de Premslyden, Borovoj. De Praagse burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Voor het fantastische silhouet zorgen de drie torens van de St.-Vituskathedraal, 88 en 99 meter hoog. Binnen vindt u op 7,5 hectare bouwwerken met zowel de romaanse, gotische als classisistische stijlkenmerken.

In dit complex van paleizen en kerken hebben door de eeuwen vele koningen residentie gehad. Tegenwoordig huist hier de president van Tsjechie. Een attractie is de wisseling van de wacht dat ieder uur plaatsvindt. Vooral om twaalf uur gebeurt dit met veel spektakel. Opvallend is dat de wijk om de burcht - Hradcany - geen openluchtmuseum is, maar echt leeft. Hier wonen en werken nog echte Pragenaren en dat zorgt voor een unieke sfeer.

Binnen de burcht vindt u onderstaande bezienswaardigheden:

Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is de grootste kerk van Praag. Haar hoge, slanke torens zijn tot wijd in de omtrek te zien en worden een schoolvoorbeeld van de gotische stijl genoemd. Het duurde maar liefst 600 jaar om de bouw ervan te voltooien. In 1929 werd de bouw van het middenschip beëindigd. Binnen in de kerk vindt u glas-in-lood ramen van onder meer Jugendstil-kunstenaar Alfons Mucha waarin prachtige kleuren verwerkt zijn. Bezoekt u ook de Sint-Vaclavkapel, rechts van het hoofdaltaar. Deze dateert uit de 14e eeuw en u ziet er een aantal muurschilderingen met scènes uit het leven van Vaclav I, die nog steeds een belangrijke plek in de geschiedenis neemt.

Dit is de kathedraal van de Praagse koningen dus hier vindt u enkele indrukwekkende praalgraven. Bijzonder is het witmarmeren grafmonument voor het hoofdaltaar. Deze is gewijd aan de Habsburgse keizer Ferdinand I. De Heilig-Kruiskapel geeft via een trap toegang tot de crypte waar u tegen betaling schatten en de graven van onder andere Karel IV en zijn halfbroer Wenceslas kunt bezoeken. Voor de Tsjechische bezoekers is het 18e-eeuwse monument voor Johannes Nepomuk het belangrijkste onderdeel van de kerk. Dit zilveren praalgraf voor de Johannes-Nepomukkapel kent een zilveren schaal met een rode tong als symbool voor de zwijgzaamheid van de heilige biechtvader Nepomuk.

Sint-Jorisbasiliek en Sint-Jorisklooster

De Sint-Jorisbasiliek ligt aan het plein achter de Sint-Vituskathedraal en werd in 921 gesticht door Wratislaw I. Het Sint-Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste klooster in Bohemen voor benedictijnen. Vanwege verschillende branden is de kerk diverse malen gerestaureerd en kent een mix van bouwstijlen. Buiten overheerst de barok met zuilen, beelden en ornamenten maar binnen wordt u verrast door het prachtige, middeleeuwse interieur met een sobere uitstraling.       

Oude Koninklijke Paleis

De ingang van het koninklijk paleis vindt u aan het derde burchthof binnen de poorten. Het paleis was oorspronkelijk een houten constructie, maar is in 1142 door een stenen bouwwerk vervangen. Het meest opvallend is de flamboyante gotische zaal Vladislavsky Sal. Deze werd in 1502 voltooid en bood eeuwenlang een prachtig decor voor de verkiezingen van koningen en koninginnen. Met afmetingen van 62 meter lang, 19 meter breed en 13 meter hoog is dit grootste ridderzaal van Europa! Niet verwonderlijk als u bedenkt dat de vorsten met paard en al via de ruitertrap de ruimte betraden. Vroeger werd deze zaal gebruikt voor grote toernooien en feesten en nog steeds vinden hier de verkiezingen van de president plaats. 

Oude Stadplein (Starometske Namesti)

Het Oude Stadsplein is het belangrijkste plein van Praag. Het levendige plein mag zich niet alleen het centrum van de oude stad noemen, maar van héél de stad. Het plein stamt uit de 11e eeuw en heeft door de eeuwen heen een magnetische werking op alle lagen van de bevolking gehad. Vanaf de 11e eeuw was hier de markt voor zowel de plaatselijke boeren als kooplieden uit heel Europa. Sporen van romaanse huizen zijn nog te zien in de gewelfde kelders van de tegenwoordig groots barokke huizen. De rijkste bewoners bouwden er herenhuizen en de koninklijke familie en andere edelen zetten er hun paleizen neer. Prachtig is het Minutenhuis (Dum U Minuty) met renaissance sgraffito friezen met ridders, prinsen en allegorische figuren. Eveneens een aanrader is het 18e-eeuwse rococo Goltz-Kinsky Paleis met een prachtig bewerkte facade.

Vroeger waren de historische panden grauw en grijs van de bruinkool. Maar nu zijn alle panden opgeknapt en hebben een fris en zeer kleurrijk uiterlijk. Op het plein vindt u naast de vele bezienswaardigheden ook diverse terrasjes en restaurants waar het goed toeven is, met een uitzicht over het plein. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Astronomische klok, het Oude Stadhuis (Starometske radnice) en de Tynkerk. Opvallend is het grootse monument van Jan Hus, de held van de Tsjechische religieuze hervorming (1370 - 1415). Beeldhouwer Ladislav Saloun voltooide het wat patriottistische symbool in 1915, precies 500 jaar nadat Hus tot de brandstapel was veroordeeld wegens ketterij.

Het Oude Stadhuis is een gotisch gebouw aan de westzijde van het plein en heeft een klokkentoren van 66 meter hoog. Het gebouw bestaat uit een aantal verschillende huizen die door de eeuwen heen zijn opgekocht. Het eerste huis was van de stadsklerk uit 1296. De Astronomische Klok is een van de topattracties van Praag en trekt massa's mensen. Iederde uur komen de prachtige figuren van de klok in beweging. De twee torens zorgen ervoor dat deze kerk een van de meest opvallende gebouwen van de stad is.

Het Gouden Straatje

Het Gouden Straatje is een smal straatje binnen de Praagse Burcht met kleine, gekleurde huisjes waar lange tijd alchemisten, boogschutters, armen, dichters en venters woonden. Het straatje bestaat sinds de 16e eeuw toen arme winkeliers en handwerklui een brand in de stad ontvluchtten en zich hier vestigden. 

De naam is ontstaan dankzij de alchemisten. Van hen werd gedacht dat ze goud konden maken. Maar er hebben ook daadwerkelijk goudsmeden gezeten. De stenen huisjes die u nu kunt bezoeken, stammen uit de 18e eeuw. Er hebben veel beroemde schrijvers gewoond, waaronder Jaroslav Seifert en Franz Kafka. Op nummer 22 schreef Kafka zes van zijn beste korte verhalen zoals 'De Burcht'.  

Wenceslasplein

Het grootste plein van Praag vindt u in de Nove Mesto. Het Wenceslasplein wordt ook wel het hart van Praag genoemd en dat is te danken aan de levendige sfeer die er hangt. Bars en terrasjes zijn van vroeg tot laat open. In het midden van het plein staan plantjes in bijna alle kleuren van de regenboog en auto's rijden af en aan. Het plein, dat meer op een boulevard lijkt, bruist bijna 24 uur per dag. Niet alleen kun je er heerlijk shoppen en snuffelen in muziekwinkeltjes, ook kun je heerlijke hamburgers en worstjes scoren in één van de vele tentjes die tegenover de winkels staan.

's Avonds is het Wenceslasplein het toneel van het uitgaansleven van Praag. De lichtjes steken mooi af tegen de silhouetten van de gebouwen in het donker. Knipperende neonverlichting doet niets meer denken aan de rijke geschiedenis van het plein.

Op dit plein protesteerde Jan Palach tegen de Tsjechische regering en pers. Hij stak zichzelf in de brand, omdat er niet tegemoet was gekomen aan zijn brief waarin hij opheffing van censuur eiste en een verspreidingsverbod van het Russische blad Zpravy. Palach werd door de Tsjechische bevolking gezien als een vrijheidsstrijder en er is een gedenkplaat aan Jan Palach op het plein.

Astronomische klok

Op het oude stadsplein kunt u de astronomische klok vinden aan de gevel van het raadhuis. Deze klok werd in 1490 gemaakt door klokkenmaker Hanus. De klok is prachtig om te zien met haar gouden wijzers en turquoise tot diepblauwe achtergrond.

Elk uur gaan twee kleine deuren open en zie je een parade van apostelen voorbij komen. Andere figuren aan de zijkant schudden hun hoofd. Een figuur stelt hebzucht voor (met een beurs) en de andere stelt ijdelheid voor (met een spiegel).

Aan de rechterkant staat een Turk naast een skelet welke de dood voorstelt. Het skelet laat aan de Turk zien dat  zijn tijd er geweest is, hij heeft een zandloper in de hand. Hij trekt tevens aan een touw om de bel te laten ringelen. Aan het einde van dit spektakel kraait een gouden haan.

Sint-Nicolaaskerk

De St. Nicolaaskerk staat in het midden van het Kleine Zijdeplein. De kerk vertegenwoordigt de Barokstijl en is 75 meter hoog. De blauwgroene koepel heeft wat weg van de St. Petersbasiliek in Rome en is al van ver te zien. Binnen vindt u een groot altaar waar precies het licht op valt dat door de koepel naar binnen schijnt. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers als het ware naar deze plaats toegetrokken worden. Aan het plafond kunt u een schitterende fresco bewonderen van wel 1500 vierkante meter. De schilder is acht jaar bezig geweest het werk te voltooien.

Nationaal Theater

Het Nationale Theater aan de oever van de Moldau is zeker een bezoekje waard. Het gebouw, dat in 1983 volledig gerestaureerd werd, is één van de belangrijkste neorenaissancistische bouwwerken van Tsjechië. In 1868 begon de bouw en in 1883 werden de werkzaamheden afgerond. Helaas brandde het nieuwe gebouw twee maanden na de feestelijke opening af. Met geld van de bevolking werd het theater twee jaar later weer in ere hersteld. In het theater ziet u de trots van het Tsjechische volk. Hoofdarchitect Josef Zitek liet een groot aantal kunstenaars patriottische motieven schilderen en modelleren. Vandaag de dag kunt u het theater bezoeken en genieten van muziek en toneel. 

Oude Joodse begraafplaats

Deze Joodse begraafplaats is de oudste ter wereld en dateert uit de 15e eeuw. Samen met de Oud-Nieuw Synagoge is de begraafplaats de belangrijkste historische plek in de Joodse wijk. De oudste grafsteen is die van de dichter Avigdor Karo, en dateert uit 1439.

Vandaag de dag staan er zo'n 12.000 stenen, al ligt het aantal mensen dat op de plek begraven is een stuk hoger. Wegens ruimtegebrek is de begraafplaats namelijk een aantal keren opgehoogd met een nieuwe laag grond, waarin weer nieuwe begravingen plaatsvonden. Tot 1787 werden hier mensen begraven. Daarna werden overledenen op de Nieuwe Joodse Begraafplaats ter aarde gesteld.

De grafstenen staan schots en scheef en zijn bijna allemaal scheefgezakt en begroeid met mos. De vele bomen hebben hun wortels om de zerken heen gekronkeld. Dit zorgt voor een mysterieuze, donkere sfeer. Het kenmerkende beeld van de grafstenen uit verschillende periodes is ontstaan doordat oudere stenen op een later moment weer naar boven zijn gehaald.

De meest prominente persoon die op de Oude Joodse begraafplaats ligt, is zonder twijfel rabbi Löw, bekend van de legende van de Golem van Praag.

Kruittoren

De Kruittoren is in de laatgotische stijl gebouwd tussen 1475 en 1508. De toren werd oorspronkelijk gebouwd ter bescherming van het Koninklijk Paleis. Er werd in de 18e eeuw munitie en kruit opgeslagen, vandaar haar uitgesproken naam. De toren is 43 meter hoog en tegenwoordig zijn er winkels en restaurants inhet gebouw. U kunt de toren beklimmen en vanuit de top genieten van een uitzicht over Praag.

 


terug | home
Meer praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl