Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van nancy  nancy: Berggeest Krakonos 

Tsjechie.nl - Bergeest Krakonos

Meer columns van nancy...

Het Reuzengebergte (Krkonose) dankt zijn naam niet aan de hoogte van zijn bergen maar aan een legende. Die van de reus en berggeest Rubezahl, Krakonos.

Misschien kent u hem wel, de man in groene jagerkleding met een lange baard en een kromme wandelstok. Krakonos, de berggeest van het Reuzengebergte. Houdt hem te vriend, hij bepaalt het weer in het Reuzengebergte; vindt hij u aardig, dan schijnt het zonnetje en staat alles in bloei. Maar o wee, wanneer u de spot met hem drijft dan kan hij het flink laten donderen in de bergen.

De eerste verhalen komen uit de periode toen deze streek van Tsjechie tot Sudeten-Duitsland behoorde, vandaar de Duits klinkende naam Rubezahl, ofwel Krakonos.Krakonos is het meest bekend geworden door het kindertelevisieprogramma Krakonose. Hij was niet altijd die lieve en aardige man met zijn lange baard. Het is nog niet zo heel lang geleden dat men hem in het Reuzengebergte en haar voorgebergtes Rybrcoul -is spook of griezel- noemde.

Hij had zo zijn eigenaardige karaktertrekken, hij kon erg kwaad worden en dit lang blijven. Het meest vervelend vond hij het wanneer men zijn naam hardop riep, kruiden uit zijn kruidentuin stal of zijn vrienden bedroog. Maar aan de andere kant maakte hij graag plezier. Zijn meest geliefde activiteit was om het wild in de bergen te plagen en ver weg het ravijn in te jagen.

Wanneer u nu door het Reuzengebergte reist, komt u hem overal tegen.Op het marktplein van Trutnov, de toegangspoort van het Reuzengebergte, ligt het plein van Krakonos –Krakonosove namesti- hier vindt u de meer dan twee meter hoge gestalte van Krakonos, die van hieruit toezicht houdt op het Reuzengebergte.Neem een lekker biertje, gebrouwen door de bierbrouwerij Krakonos, op het flesje, glas of viltje, staat zijn afbeelding. Vaclav Havel, de eerste president van Tsjechië in 1974, heeft trouwens 9 maanden als arbeider in deze fabriek heeft gewerkt.

Gaat u met de lift of lopend naar het hoogste punt van het Reuzengebergte “Snezka” ofwel de sneeuwkop dan kunt u samen met de verklede berggeest op de foto. Gaat u daarna met het openbaar vervoer terug van Pec pod Snezkou naar Trutnov dan is de kans groot dat hij in vol ornaat bij u in de bus zit. Op vele souvenirs komt u zijn afbeelding tegen. Ga op rondreis door het Reuzengebergte en maak kennis met Krakonos...

Nancy

 


terug | home
Meer columns van nancy...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl