Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van nancy  nancy: Kerken en kapelletjes 

Tsjechie.nl - Kerken en kapelletjes

Meer columns van nancy...

Tot het jaar 1945 nam het aantal heilige bouwwerken alleen maar toe. Na  het Hussietentijdperk en de Dertigjarige Oorlog werd er veel heilige bouwkunst met de grond gelijk gemaakt, maar dit was om er een nieuwer, mooier en beter exemplaar voor in de plaats te zetten. De grootste schade werd aangericht na 1945, om precies te zijn na 1948 en duurde voort tot 1989. Gedurende deze 40 jaar werd alles vernield van kruis tot kleine of grote kapelletjes, van kerken tot kloosters.

De macht kwam in 1948 in handen van de communisten en door de ogen van dit regime waren alle godsdienstige plekken, plaatsen waar “ongehoorzaamheid en opstandigheid” heerste. Alle initiatieven om deze gebouwen te renoveren werden in de kiem gesmoord. Het was zelf zo dat men altijd wel een reden zag om het gebouw om te stoten, was het niet de slechte staat, dan was het wel dat het gebouw moest wijken voor een rijksweg of werd de binnenkant door spontane acties vernield.

De meeste gebouwen werden vernield in voormalig Duitse gebieden. In het binnenland van Tsjechië was er vaak wel een groepje die hun kerk of kapelletje in goede of slechte staat tegen 40 jaar communisme kon behoeden en elke keer het raadsbestuur ervan wist te overtuigen om hun kerk of kapel te behouden. Ook hier werd natuurlijk wel wat vernield, maar vaak waren dit kleinere objecten, zoals bijvoorbeeld kruisbeelden. In 1956 werd er zelfs door de staat een wet opgesteld die bepaalde dat alle gebouwen die in slechte staat waren moesten verdwijnen, dit om het gezicht van het land te verbeteren.

De gebouwen werden aangewezen door een speciaal samengestelde commissie en deze vernielingen duurde tot 1960. In die 4 jaar werden tienduizenden gebouwen opgeruimd door het leger, het materiaal werd gebruikt voor de aanleg van wegen of door de bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Ook werden er veel kerken en kapelletjes door het leger gebruikt als schietschijf, het waren ideale objecten voor hun oefeningen.

Grenszones werden na februari 1948 een nieuw fenomeen, een fenomeen dat alleen tijdens het communisme gebruikt werd. Deze zones werden ingesteld om iedereen die zich niet kon vinden in het communistische regime tegen te houden om het land te verlaten. Dit had niet alleen voor de mens, maar ook voor de monumenten fatale gevolgen. In 1950 werd in een gebied van 10 kilometer lengte voor de grens en 2 kilometer na de grens alles vernield.

De politieke veranderingen in 1989 zorgde voor een snel einde van de vernielingen aan heilige gebouwen. Werden in de periode 1948-1989 in totaal meer dan 2500 kerken en kapelletjes vernield, na 89 waren dit er ongeveer 40. Belangrijker is dat na 1989 meer dan duizend kerken en kapelletjes zijn gerenoveerd of in ieder geval geconserveerd om instorten te voorkomen. Bijna alle gebouwen zijn in eigendom van personen of gemeentes en het is de vraag hoeveel zij willen investeren om hun kerk of kapelletje te behouden. In 2008 wordt er door een speciaal cultuurfonds van de Europese unie subsidie gegeven om niet- monumentale kerken en kapelletjes op te knappen.

Ook op ons terrein staat een kerkje en een kapelletje. Beiden hebben een belangrijke bijdrage in de historie van het gebouw. Mede door vrijwillige bijdrage van onze hotelgasten hebben we vorig jaar het dak van het kerkje gerenoveerd, dit om het kerkje te behouden voor de toekomst.

Nancy

 


terug | home
Meer columns van nancy...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl