Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: krtiny en jedovnice  

Tsjechie.nl - Krtiny en Jedovnice

Meer columns van radomir...

Krtiny is een naam, die voor een buitenlander erg moeilijk uit te spreken is. Fonetisch ongeveer zó: Krjstjiny. Laat maar. U mag zich troosten met het Nederlands. Daarin zijn voor ons Tsjechen trouwens ook behoorlijk lastige klanken. Bijvoorbeeld kuiken en keuken, weiden en wijden.

Krtiny is een bedevaartplaats. Het verhaal gaat, dat eens in de omgeving het standbeeld van Maria is gevonden, dat door de mensen gebracht werd naar de kerk in Krtiny. Later is de kerk een Mariakathedraal geworden, gebouwd in barokstijl. In de tijd, toen de pest uitbrak, kwamen de gelovigen bij Maria bidden om de redding. Sindsdien worden jaarlijks processies (pelgrims) gehouden uit de wijde omgeving uit dankbaarheid dat Maria het volk heeft bijgestaan om te overleven.

Geloof het of niet, het zij zo. Een deel van de kerk is een overdekt galerij naast de hoofdingang, waar op de muren schilderingen zijn gemaakt door amateurs. Dit als dankbaar aandenken dat zij daar waren. Net zoiets als in Kevelaar, een bedevaartsplaatsje net over de grens met Duitsland, tussen Goch en Geldern. Daar lieten de gelovigen uit de omgeving (zelfs uit Renkum!) flinke dikke, versierde kaarsen achter met de naam van de parochie er op.

Komende met  de auto uit Brno- Obrany- Bílovice (richting vijf over twaalf), bij het binnenrijden van het plaatsje, ontvouwt zich een schitterend beeld van de Kathedraal. Beslist een foto waard. Tussen Krtiny en Adamov zijn in de bossen talrijke, verlaten grotten, zonder druipsteen. Als flinke jongens zochten wij daar avontuur. Het mocht niet van de plaatselijke politie, maar wij deden het  toch. Kruipen onder de grond,  met de touwen en zaklantaarn. Waar je niets te zoeken had en niet mocht komen was juist des te aantrekkelijker om heen te gaan!

Een stukje noordelijker is het plaatsje Jedovnice, een gigantisch groot watersportrecreatiecentrum. Het zijn de waterplassen van Jedovnice. Met een grote Camping Olšovec voor tenten, caravans en zomerhuisjes. Alles is daar te huur. Jedovnice dateert uit 1251. Toen waren daar 15 huizen. De naam heeft het te danken aan een zekere ridder Crha, die zich uitstekend weerde tegen de Tartaren.

Van daaruit is het niet ver naar Moravisch Karst, een Europees toeristische trekpleister met talrijke grotten, een onderaards riviertje genaamd 'Punkva' en de enorm diepe ravijn Macocha.  Jedovnice heeft een bosrijke omgeving, waarin vele bosvruchten en paddestoelen zijn te vinden. Het is dus absoluut een aanrader eens de poort van Zuid-Moravië, Brno en omgeving te gaan verkennen.

Radomir

 


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl