Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  bezienswaardigheden praag  kerken & kloosters praag 

Tsjechie.nl - Kerken en kloosters in Praag

Meer bezienswaardigheden praag...

Wanneer u vanaf de Praagse Burcht de oude stad overziet, vallen de vele torenspitsen in alle soorten en maten u zeker op. Vooral tijdens zonsop- en ondergang zorgen ze voor een sprookjesachtige sfeer. Praag heeft veel kerken die zowel van binnen als van buiten sprookjesachtig zijn. U kunt ze bezoeken en zowel van de bouwstijl genieten als van een dienst of concert. Voor dit laatste kunt u bijvoorbeeld naar de Sint-Nicolaaskerk in Stare Mesto of Sint-Jorisbasiliek in de Praagse Burcht.

Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is de grootste en hoogste kerk van Praag. Het duurde maar liefst zeshonderd jaar om de bouw ervan te voltooien. Binnen in de kerk vindt u schitterende glas-in-lood ramen waarin prachtige kleuren zijn verwerkt. In het raam in de kapel, kunt u een laat jugendstil werk zien van Mucha. Tegen betaling zijn er schatten te zien en de graven van onder andere Karel IV en zijn halfbroer Wenceslas.

Sint-Jorisbasiliek en Sint-Jorisklooster

De Sint-Jorisbasiliek ligt aan het plein achter de Sint-Vituskathedraal en werd in 921 gesticht door Wratislaw I. Het Sint-Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste klooster in Bohemen voor benedictijnen.  

Sint Nicolaaskerk

De St. Nicolaaskerk staat in het midden van het Kleine Zijdeplein. Deze kerk, gebouwd tussen 1704 en 1755 is een prachtig voorbeeld van de Praagse barokstijl en is een van de mooiste in zijn soort. De blauwgroene koepel heeft wat weg van de St. Petersbasiliek in Rome en is al van ver te zien. De koepel en slanke toren van 75 meter hoog kunnen vanuit diverse locaties gezien worden.

Binnen staat een groot altaar waar precies het licht op valt dat door de koepel naar binnen schijnt. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers als het ware naar deze plaats toegetrokken worden. Indrukwekkend zijn de fresco’s van Johann Lukas Kracker. Op zijn grootse manier toont hij het leven van St.-Nicolaas. Op het plafond is een schitterende fresco te zien van wel 1500 vierkante meter. De schilder is acht jaar bezig geweest het werk te voltooien.

Let u op het orgel: deze is bespeeld door de beroemde componist Wolgang Amadeus Mozart tijdens zijn verblijf in Praag.

Maria Hemelvaart abdijkerk en het klooster Strahov

Op de heuvel tussen de Praagse Burcht en de Laurensberg ligt het complex van het klooster Strahov en de Maria Hemelvaart abdijkerk. De twee torens van de kerk met gouden sterretjes zijn al van ver te zien. In de kerk bevindt zich het stoffelijk overschot van de stichter van de Norbertijnen, H. Norbert.

Tynkerk

De Tynkerk, naast het oude stadsplein, is in 1385 gesticht. De werkzaamheden van de romaanse en vroeg-gothische kerk werden gestart in 1365. De kerk is gekenmerkt door de spitse gotische torenspitsen. De kerk is gefinancierd door de burgers en wordt samen met de St.Vituskathedraal beschouwd als de meest unieke kerk van Praag.

De Tynkerk was een steunpunt voor de volgelingen van de hervormer Jan Hus voordat zij werden verslagen door de katholieken in 1620.

In 1819 brandde de kerk volledig af. In 1835 werd hij weer opgebouwd en de torens kregen wachters. Zij moesten het volk waarschuwen bij naderende vijandelijkheden, door de klokken te luiden.

Emmausklooster

Keizer Karel IV stichtte het Emmausklooster in 1347 ten behoeve van de orde der benedictijnen. Wanneer u door de gangen van het klooster loopt, ziet u reconstructies van gotische wandschilderingen die scenes uit het Oude en Nieuwe Testament uitbeelden.

Betlehemskapel

In 1391 werd er door de Praagse burgers een kapel gebouwd om kerkdiensten in de Tsjechische taal te houden. De kapel speelde een grote rol in de verspreiding van de reformatorische ideeën van Jan Hus. In 1786 werd de kapel afgebroken. In 1950 werd begonnen met de bouw van een replica van de kapel. Deze kapel kunt u tegenwoordig nog bezichtigen.

Sint Petrus en Pauluskerk

In 1070 werd de St. Petrus en Pauluskerk opgericht. Binnen vindt u buitengewoon kostbare werken als de Regenmadonna uit 1350 en de schitterende muur -en plafondschilderingen.
U vindt ook een heuse Romaanse sarcofaag in de kerk uit de 11e en 12e eeuw. Wanneer u deze kerk betreedt, zult u overweldigd worden door de prachtige schilderingen en de duizelingwekkende hoeveelheid kleuren en tekeningen.

 


terug | home
Meer bezienswaardigheden praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl