Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van nancy  nancy: kuuroord 

Tsjechie.nl - Kuuroorden

Meer columns van nancy...

Het is 1995, daar lig ik dan. Na een warm kruidenbad, gewikkeld in een laken, te wachten op de masseur of masseuse. Mijn vriendin ligt in het hokje naast me… We dollen met elkaar over de mooie man die ons komt masseren.

Daar is hij dan. Geen mooie Viking maar een kleine dikke dame met kwabbel armen die alle kanten op gaan tijdens het masseren. Je kunt haar vergelijken met de dame uit de kauwgom reclame. We worden flink fijngeknepen en teruggelegd op de rustbank, een keiharde plank. Als snel is het odchod, vertrek, dit was het dan.

2005, in Lazne Belohrad hebben ze naast het kuuroord een Wellness centrum geopend. Er wordt gevraagd of ik proef wil draaien, wie heeft hier nu bezwaar tegen.

Eerst iets met modder: ik krijg een bakje modder en moet mezelf insmeren, dit terwijl je je heerlijk wilt laten verwennen. Daarna krijg ik een stoombad en mag ik uitrusten op een ligbed. Terwijl ik aan het dutten ben, wordt de ruimte die ik net gebruikt heb schoongemaakt. Heel rustgevend.

Vervolgens is het tijd voor een bad met speciale kruiden, waarna ik eerlijk is eerlijk een fantastische massage van een uur krijg. Tot slot een schoonheidsbehandeling, deze stelt niet veel voor, er wordt wat crème op je gezicht gesmeerd en dat is het. De jongedame probeert me de vele erg dure Duitse producten aan te smeren.

Al met al breng ik een dagdeel door zonder te kunnen genieten van een kopje koffie of een gezonde lunch. Dit is alleen mogelijk in het restaurant van het kuuroord, dat aan de andere kant van het stadje ligt. Men noemt het Wellness, maar het is nog steeds erg medisch. Ontspanning en je helemaal in de watten laten leggen is het niet.

In Harrachov biedt de glasblazerij naast een bierbrouwerij, ook een kuurbad gevuld met bier aan. Het bad wordt gevuld met warm water, tien liter bier erbij en je mag twintig minuten blijven liggen. Na tien minuten is het water koud en is er geen sprake meer van lekker in bad liggen.

Je wordt in een handdoek gewikkeld, krijgt een biertje en je kuur is ten einde. Ook hier probeert men het, maar is het het ook weer net niet.

Op medisch gebied zijn er in Tsjechië veel kuuroorden die al eeuwenlang rijke bezoekers uit heel Europa trekken. Een bezoek aan de termen begint in de regel met een bezoek aan een kuurarts, waar je ook vaak eerst naar toe moet wanneer je een ontspanningsarrangement hebt geboekt.
 
Typische kuurarrangementen in de kuuroorden van Tsjechië zijn: anti age kuren, senioren kuur en een diabetes, anti stress kuur of een afslank kuur. De meest luxe kuuroorden zijn de mooie steden Karlovy Vary (het vroegere Karlsbad) en Marianske Lazne (het vroegere Marienbad). Karlovy Vary (Karlsbad) is het beroemdste kuuroord van Tsjechië.

Het is een stad waar keizers, grootvorsten en koningen zich tijdens het kuren door luxe lieten omringen. In het diepe dal van de Tepla ontspringen twaalf thermen met een temperatuur van tussen de dertig en zeventig graden. Het water wordt gebruikt voor de baden en als drinkwater. Naast een ontspannende behandeling wordt het water ook gebruikt bij zwaarlijvigheid en ingewanden stoornissen.

Een klassiek kuuroordverblijf hoort volgens de specialist minimaal drie weken te duren zodat de genezende werking volledig kan plaats vinden. Tijdens hun verblijf ondergaan de patiënten een aantal medische controles. De arts beveelt de patiënt het meest geschikte traject aan om de gezondheidstoestand te verbeteren. De patiënt ondergaat gemiddeld drie tot vier kuurbehandelingen per dag.

In Tsjechië wordt kuren vergoed door het ziekenfonds. Na bijna elke operatie gaat men een paar weken naar een kuuroord om het herstelproces in gang te zetten. Kuren omdat je het gewoon plezierig vindt probeert men door de nieuwe Wellness centra op te zetten, maar deze halen het bij lange na niet bij een Nederlands of Duits wellnesscentrum.

Zo blijf ik zoeken naar mijn ideale wellness en ontspanningsoord, misschien moet ik zelf maar het initiatief nemen.

 

 


terug | home
Meer columns van nancy...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl