Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  bezienswaardigheden praag  musea en galeries in praag 

Tsjechie.nl - Musea en galeries van Praag

Meer bezienswaardigheden praag...

Nationaal Museum (Nardodni Museum)

Het Nationaal Museum, dat aan het eind van het Wencesasplein ligt, dateert uit 1818. Het museum is het oudste van Bohemen. Op de gevel is het opschrift Museum Regni Bohemiae te lezen, wat zoveel betekent als Museum van het Koninklijk Bohemen. Dit museum is dan ook één van de belangrijkste uitingen van het 19e-eeuwse nationalisme van de Tsjechische bevolking.

U vindt in het museum de geschiedenis van de nationale cultuur, wetenschap en onderwijs. Het museum heeft meer dan 20 miljoen voorwerpen en daarmee de grootste collectie van Tsjechië. Frantisek Palacky is één van de belangrijkste personen die heeft bijgedragen aan de oprichting van het Nationaal Museum.

In 1827 werd hij de eerste redacteur van het Nationaal Museum Magazine. Het magazine wordt tegenwoordig nog steeds uitgegeven en dat maakt het het oudste blad van Tsjechië. 

Kafkamuseum

Franz Kafka werd geboren op 3 juli 1883 in Praag. Op 3 juni 1924 stierf hij in Kierling bij Wenen. Kafka noemde Praag De lieve moeder met klauwen. Hij was een erg vooruitstrevende en kritisch schrijver die streed tegen lange administratieve processen en bureaucratie.

De sfeer van het museum geeft goed de gedachten en het leven van Franz Kafka weer. De donkere ruimtes en de mysterieuze zwart-wit filmpjes met muziek zijn onheilspellend.

U vindt in het museum op chronologische volgorde alles wat een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van Franz Kafka. De uitleg is in het Engels. Bij het museum is een winkeltje waar u mooie kaarten en posters kunt kopen van Kafka, maar ook van Mucha. Natuurlijk kunt u hier ook één van de vele boeken van Kafka aanschaffen.

Dit museum is minder geschikt voor kleine kinderen.

Praktische informatie

Adres:
Cihelná 2b
110 00
Praag
+ 42 257 535 507

Franz Kafka Museum website

Wijk: Malá Strana

Openingstijden
Iedere dag van 10:00-18:00

Toegang: 160 CZK (+- 6,50 eur)

Museum voor Communisme

Het Museum voor Communisme vindt u aan het Na Prikope. U kunt hier alle informatie vinden over de periode van 1948 tot en met 1989. In deze periode eindigde de Tweede Wereldoorlog en kwamen de communisten aan de macht. Veel mensen verzetten zich, tevergeefs tegen dit regeringsstelsel. Het communisme in Tsjechoslowakije was onontkoombaar. Deze periode, die in 1989 eindigde, is van grote invloed geweest voor het huidige Tsjechië.

Bij de ingang van het museum staat een reusachtig beeld van Lenin. De authentieke Vespa-brommertjes geven u een beeld van het leven in die tijd. Extra aandacht verdienen de schitterende propaganda platen die door het hele museum hangen. U kunt ook enkele posters kopen van deze prachtige tekeningen die de bevolking eens zo op het verkeerde been zetten.

Het verzet, Jan Palach die zichzelf uit protest verbrandde op het Wenseslasplein, de Praagse lente en de Fluwelen revolutie. U vindt alles in het museum voor Communisme. Het museum is voorzien van Engelse uitleg.

Praktische informatie

Adres:
Museum of Communism
Legacy s.r.o.
Na prikope 10
110 00 Praag 1
tel.: +420 224 21 29 66

Internet: Museum voor Communisme

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 08:00 tot 21:00

Entreeprijzen:
Ongeveer 200 CZK (Ca. 6 euro)

Openbaar vervoer:
Metro naar Mustek of naar Nam Republiky

Speelgoedmuseum

Het speelgoedmuseum is gevestigd in de oude rekenkamers van de Praagse Burcht. Unieke, oude exemplaren van Europees en Amerikaans speelgoed zijn te vinden in zeven grote kamers waar zestig uitstallingen te zien zijn. De geschiedenis van het speelgoed gaat hier 150 jaar terug.

Houten en tinnen paardjes en soldaatjes, poppenhuizen, autootjes, teddyberen, honderden barbiepoppen, volledige boerderijen en dierentuinen. Het speelgoedmuseum van Praag heeft de op één na grootste speelgoedcollectie ter wereld en is absoluut leuk om te gaan bekijken.

Muchamuseum

Het Muchamuseum is gevestigd in het Kaunicky Palac. In het museum hangen prachtige schilderijen, litho's en tekeningen van Alfons Mucha. De beroemdste zijn de theateraffiches voor de actrice Sarah Bernhardt. Mucha werkte onder andere voor de Parijse society en ontwerpafdeling van Nestké babyvoeding en Moet et Chandon champagne. Ook ontwierp hij postzegels en bankbiljetten voor Tsjechië. Mucha reisde onder andere af naar Chicago en New York en wilde zich in 1910 bewijzen als Tsjechische schilder. Zo schilderde hij thema's voor het representatiehuis en de glas-in-loodramen van de St. Vituskathedraal.

Het meest ambitieuze werk van Mucha vindt u niet in het museum, maar in zijn geboortestad Moravsky Krumlov, in Moravië. Twintig enorme doeken, waarvoor hij 28 jaar nodig had om ze te voltooien, worden daar tentoongesteld. Dit maakt het museum echter niet minder interessant. Mucha's werken zijn schitterend en zijn stijl is bijzonder.

Ook leuk is de reconstructie van Mucha's studio in Parijs. Onder andere een aantal originele meubelen, foto's van zijn familie en foto's die gemaakt zijn in zijn studio geven daar een goed beeld van. U kunt er ook een documentaire bekijken over het leven en het werk van Mucha.

Joods Museum

In de Joodse wijk Josefov, ten noorden van het oude stadsplein in Praag, wonen tegenwoordig geen Joden meer. Toch kun je duidelijk zien dat er een grote Joodse gemeenschap woonde. De Tweede Wereldoorlog heeft hier duidelijk haar sporen nagelaten en dit maakt de wijk en haar museum tot een indrukwekkend geheel.

Het oorspronkelijke doel van het Joodse Museum was het bewaren van waardevolle artefacten, afkomstig uit de Praagse synagogen die afgebroken waren tijdens de reconstructie van de Joodse Stad aan het begin van de 20e eeuw. Het museum werd gesloten voor publiek na de bezetting van de Bohemen en Moravië op 15 maart 1939 door de Nazi's. 

Toen de Nazi's op 15 maart 1939 Bohemen en Moravië bezetten, sloot het museum haar deuren. Later, in overleg met de Nazi's, werd het weer opengesteld. Overigens hadden de Nazi's daar heel andere belangen bij dan de Joden zelf. De Nazi's wilden de synagogen bewaren als museum van een uitgestorven Joods ras.

Het interessante van de wijk is dat alle synagogen en andere gebouwen erg dicht bij elkaar in de buurt staan. Er is tevens een klein museum en hier kun je een toegangsbewijs kopen voor alle synagogen, inclusief de Oud-Nieuw Synagoge. Deze synagoge hoort officieel niet bij het Joodse museum.

Praktische info

Adres:
U Starého Høbitova 3a
Praag 1
+420 222 317 191
Website: Joods Museum

Openingstijden:
November - Maart
09:00 16:30

April - Oktober
09:00 18:00

Het Joodse museum is elke dag geopend, behalve op zaterdag en tijdens Joodse feestdagen.

Entreeprijzen:
Volwassenen circa 300 CZK (ca. 10,00)
Kinderen onder de 15 jaar, studenten en senioren CZK 200.- (ca. 7,00)
Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Openbaar vervoer:
Metro lijn A and Tram 17, 18 - Staromìstská

Praags Museum

Buiten de platgereden paden ligt het Praags Museum (Muzeum Hlavniho mesta Prahy). Dit museum geeft de geschiedenis van de stad weer van de prehistorie tot heden. De collectie van gotische, renaissance en barokke beelden en schilderijen zijn mooi tentoongesteld. Zeker interessant is het schaalmodel van het 19e-eeuwse Praag waar u onder andere modellen kunt zien van belangrijke monumenten die nu zijn verdwenen.  

Nationale Galerie

In 1963 werd de galerie van Praag geopend door de Raad van het Nationaal Comité van Praag. Deze galerie heeft als taak de Tsjechische kunst uit de 19e en 20e eeuw te verzamelen en tentoon te stellen. Ook is de Galerie van Praag verantwoordelijk voor de renovatie van monumenten, fonteinen en gedenkwaardige objecten op openbare plaatsen in Praag. U kunt tegenwoordig verschillende tentoonstellingen bekijken van nationale als internationale artiesten.

Manes Kunstgalerie

De Manes Kunstgalerie is opgericht door de Josef Manes Kunstassociatie. Het toont belangrijke moderne kunst en 19e-eeuwse kunst van Josef Manes zelf. Het is gevestigd als brug tussen de kade en het eiland Zofin in een wit, betonnen en glazen functionalistisch gebouw uit 1920. In het café-restaurant heeft u een schitterend uitzicht over de Moldau. 

Praagse Burcht Galerie

Aan de noordkant van de Praagse Burcht bevindt zich de Praagse Burcht Galerie. In deze galerie vindt u de restanten van de eens zo grote kunstcollectie van de burcht. Tijdens de 30-jarige oorlog is er veel gestolen en delen zijn door de Habsburgers naar paleizen in Wenen en Madrid gebracht. Maar nog steeds is er genoeg interessants te zien, zoals werken van Tintoretto, Veronese, Rubens, Cranach en Holbein. Moderne tentoonstellingen worden gehouden in de Cisarska konirna (Keizerlijke Stallen).

 


terug | home
Meer bezienswaardigheden praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl