Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  bezienswaardigheden praag  theaters in praag 

Tsjechie.nl - Theaters in Praag

Meer bezienswaardigheden praag...

Praag is een theaterstad en u kunt genieten van verschillende soorten theater. Natuurlijk zijn er typische Tsjechisch gesproken drama's, maar u kunt ook een keer naar het Blacklight theater. Hier wordt u de hele avond vermaakt met afwisselende acts van mime tot lichteffecten. De meeste Blacklight theaters vindt u in de wijk Stare Mesto. Ook non-verbale theater en dans zijn leuk om een keer te gaan bekijken.

Het Nationaal Theater (Nardodni divadlo)

Het Nationaal Theater schittert aan de oevers van de Moldau. Dit theater is net als een koninklijk paleis of een kathedraal, een nationaal heiligdom. Het theater is betaald door het Tsjechische volk zelf. U kunt in het Nationaal theater genieten van een avondje opera, een fantastische sfeer en een schitterend interieur. Het neo-renaissancistische gebouw is ontworpen door Jozef Zitek.

De beelden en de schilderijen in het interieur zijn gemaakt door verschillende kunstenaars. In 1881 werd het theater geopend, maar brandde na enkele weken al af. In 1883 werd het voor de tweede keer geopend. Tegenwoordig kunt u nog steeds genieten van het prachtige 19e-eeuwse gebouw dat een moeizame start had, maar nu schittert als nooit tevoren.

Statentheater (Stavokske divadlo)

In Stare Mesto (Oude Stad) vindt u het 19e-eeuwse Statentheater. In dit theater voerde Mozart een aantal van zijn grootste operatriomfen op. Het Stavoske divadlo is gerestaureerd in de neoclassiscitische pracht van de 19e-eeuwse hoogtijdagen.

Alleen het interieur al maakt de avond spectaculair. Tegenwoordig is er geen dresscode meer, maar een avondje naar het Statentheater is natuurlijk wel een mooie gelegenheid om uw avondkleding weer eens uit de kast te halen.

Representatiehuis (Obecni dum)

Een van de mooiste gebouwen van Praag is het Representatiehuis in Nove Mesto. Dit 20e-eeuwse gebouw is werkelijk een meesterwerk van de Jugendstil architectuur. Zowel van binnen als van buiten is het vakkundig gerenoveerd en een lust voor het oog. Het is een multifuctioneel gebouw en fungeert als cultuur-  en uitgaanscentrum.

De Smetanazaal op de eerste verdieping dient als thuisbasis van het Praags Symfonieorkest. Beneden in het grand café kunt u prima koffie drinken, lunchen en 's avonds worden Tsjechische specialiteiten geserveerd in de taverne-achtige kelder te midden van extravagante art nouveau design.

De mooiste decoraties van de buitenkant van het Representatie huis vindt u bij de ingang. Hier ziet u een constructie van smeedijzer en gebrandschilderd glas terwijl decoratieve sculpturen, een groot mozaïek en een koepel voor extra accenten zorgen.

Binnen zijn lobbies, liften, vestiaires en trappenhuizen rijkelijk versierd met Jugendstil-bloemmotieven en geometrische patronen van de Tsjechische secesni, een afscheiding van de art nouveau-stijl. Beroemde kunstenaars hebben hun bijdrage geleverd aan het interieur, waaronder Jan Preisler en Alfons Mucha.

De Smetanazaal is het klapstuk van het Representatiehuis, dus probeer een concert bij te wonen. De zaal is zeer ruim, heeft een enorme ovalen koepen en is rijkelijk voorzien van allerlei soorten ornamenten.

Aan weerszijden van het podium staan twee monumentale beeldhouwwerken. Dit zijn allegorieën van De Tsjechsiche Dans en Mijn Vaderland, muziekstukken waaraan de beroemde Tsjechische componisten Antonin Dvorak en Bedrich Smetana hun faam te danken hebben. De overige zalen zijn ook zeker de moeite waard. Overal ziet u gebeeldhouwde deuren, geschilderde vrouwenfiguren, bloemmotieven, veelkleurige marmerdecoraties met fraaie details.

Staatsopera (Statni opera)

Dit imposante neoklassieke gebouw in Nove Mesto werd in 1888 geopend als het Neues Deutches Theater. Binnen treft u een rococo auditorium waar u opera- en balletvoorstellingen kunt zien.

De Staatsopera is de derde opera van Praag. Veel musici vinden de akoestiek in de Staatsopera beter dan in het Nationaal Theater en het Statentheater. Gezien het snelwegverkeer buiten de opera mag dit bijna een wonder zijn.

Rudolfinum

Het Tsjechisch Philharmonisch Orkest heeft zijn thuisbasis in het 19e-eeuwse Rudolfinum, aan het Jan Palachplein in Josefov. Deze concertzaal is tevens een belangrijke ontmoetingszaal van het jaarlijkse Praagse Lente Muziekfestival. Het gebouw is net als het Nationaal Theater ontworpen door de architecten Josef Schulz en Josef Zitek.

Deze objecten worden wel de mooiste neo-renaissance gebouwen van Praag genoemd. Het Rudolfinum stamt uit 1884 en werd eerst gebruikt als parlementsgebouw en later als hoofdkwartier van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog.

In het theater kunt u niet alleen luisteren naar concerten van het Philharmonisch Orkest, maar ook kunt u ook naar prestigieuze moderne kunsttentoonstellingen.  

Nationale Marionettentheater

In het Nationale Marionetten Theater wordt de eeuwenoude Tsjechische kunst van het poppentheater in stand gehouden.

U kunt er onder andere antieke poppen zien en het is zowel voor volwassen als kinderen leuk een voorstelling bij te wonen. Zo wordt Don Giovanni hier al sinds 1991 opgevoerd.

Nova Scena

Naast het schitterende Nationaal Theater staat de strakke, moderne en bijna koud aandoende theater Nova Scena (Nieuwe Podium).

Het werd in 1938 ontworpen door Karel Prager. Hier worden moderne voorstellingen gegeven zoals Tsjechisch drama van het Nationale Theater.

Dit pantomime-theater is door diverse multimedia-effecten een waar spektakel. Er wordt geen woord gesproken en daarom is het voor iedereen te volgen.

Let op: er zijn verschillende concurrenten die u proberen te lokken naar hun 'Laterna Magika'  voor de helft van de prijs. De 'echte' voorstelling ziet u alleen in Nova Scena. Het is aan te raden tijdig te reserveren.

Blacklight Theater

Blacklight theater kent in 1961 zijn oorsprong in Praag en raakte daarna populair over de hele wereld. Elke avond kunt u ergens in Praag worden vermaakt met een Pantomime voorstelling waarbij met licht en kleding een effect wordt gecreëerd dat men driedimensionaal kan dansen.

De tegenstelling tussen licht en donker speelt de hoofdrol. U ziet een mengeling van acts, variërend van mime en clowns zwevend door de lucht tot bizarre lichteffecten.

U kunt een voorstelling van Blacklight theater bezoeken onder andere in het Image Theater, het Animato Theater, Ta Frantastica en in het All Colors Theater. 

 


terug | home
Meer bezienswaardigheden praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl