Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van nancy  nancy: heksen en de koningin  

Tsjechie.nl - Heksen en de Koningin

Meer columns van nancy...

29 april. Borrel op de Nederlandse ambassade in Praag ter ere van Koninginnedag. Allemaal Nederlanders die in Tsjechië wonen, studeren of een periode werken en met name komen voor de bitterballen, haring en sate. Voluit zingen we met zijn allen het  Wilhelmus, al moest het merendeel toch even spieken op het briefje. Dit jaar werd de muzikale omlijsting verzorgd  door  het oudste studenten amateur-orkest Apollo uit Delft.

Wanneer je rond loopt, zie je overal  oranje stropdassen. Haring en bitterballen zijn het meest populair en vinden gretig aftrek. Iedereen propt zich vol met eten en drinken en probeert te netwerken. Na afloop krijgen we prachtig mooie oranje tulpen. Dank je wel koningin.

Hoe anders is het op 30 april in Tsjechië, al weken wordt er hout gesprokkeld en verzameld voor het grote Heksenvuur. 30 april is namelijk de  dag van de Heksenverbranding, vandaar de koninginnedagborrel op 29 april.  Er doen verschillende legendes de ronde. Maar wat de juiste is....

De hoofdstrekking is dat men zich tegen de heksen wilde beschermen, hiervoor plantte men meibomen, zette men een bezem buiten en probeerde men met zweepgeklap, kruisen en klokkengelui en met verscheidene vuurhaarden de heksen te verdrijven. De heksen (poppen) die verbrand worden zouden een waarschuwing zijn voor eventuele “terug willen kerende” heksen.

De branden zouden tevens zover hun schijn reikt en waarnaar de rook trekt, voorspoed en gezondheid brengen voor mens en vee. Op de avond van 30 april wordt in veel plaatsen in Tsjechië het heksen verbrandingsfeest gehouden.

Meestal is er eerst een lampionnenoptocht voor de kinderen. Deze tocht gaat naar een vooraf opgezette brandstapel met bovenop een heks, wanneer de kinderen arriveren wordt de vuurstapel aangestoken en kan het feest beginnen. Net als op de koninginnedagborrel is er een grote hoeveelheid eten en drinken. De vuren staan vaak op hoger gelegen plekken zodat je ook de vuren van omliggende dorpen kunt zien. Wanneer het vuur wat kleiner wordt bakken we klobasa (soort BBQ worstjes). Tot in de kleine uurtjes wordt er gebakken, gedronken, soms is er live muziek en wordt er volop gedanst.

Beide feesten zijn altijd heel erg gezellig en het is 1 mei altijd weer even met beide voeten op aarde terugkomen.

Nancy


terug | home
Meer columns van nancy...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl