Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  evenementen praag 

Tsjechie.nl - Evenementen in Praag

Meer praag...

Praag kent vele culturele evenementen en festivals die absoluut de moeite waard zijn en zelfs de reden van uw bezoek aan de stad kan zijn. Er is voor ieder wat wils. U kunt naar verschillende theaterfestivals, filmevenementen, schrijvers festivals, er is aanbod van muziek van alle tijden en stijlen en nog veel meer. Hieronder vindt u een selectie van de meest interessante culturele evenementen.

Januari

Praags Winterfestival

Dit festival haalt de diepe gewortelde culturele relaties aan tussen Oost- en West-Europa aan met Praag als letterlijk middelpunt. Tijdens dit festival kunt u genieten van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, het Nationaal Theater, hoogstaande balletvoorstellingen, kamermuziek, jazzconcerten en het beroemde marionettentheater. Meer informatie op www.praguewinterfestival.com.

Europese Filmdagen

Tijdens dit festival ziet u de nieuwste Europese films en documentaires in verschillende bioscopen en filmhuizen in Praag. Deze zijn veelal in het Engels ondertiteld. U heeft niet alleen de mogelijkheid de films te zien, maar u kunt ook in contact komen met de makers. Zij komen speciaal voor het festival naar Praag om te met hun publiek van gedachten te wisselen. Meer informatie op www.eurofilmfest.cz/en/home.htm.

Maart

Febiofest

Het Praag International Film Festival Febiofest ontstond in 1993 als een klein clubevenement, maar groeide uit tot het groostste en meest interessante audio-visuele festival van Tsjechie. Negen dagen lang worden er op veertien locaties in Praag speelfilms, experimentele films, documentaires en overzichtstentoonstellingen uit Centraal- en Oost-Europa. Deze zijn vaak in het Engels ondertiteld. Er wordt veelvuldig samengewerkt met de experimentele theater- en galeriewereld van Praag. Meer info www.febiofest.cz.

April

Praags Paasfestival

Het Praags Paasfestival viert jaarlijks de komst van de lente en het christelijke feest met verschillende optredens van het Praags Symphonieorkest, het Tsjechisch Philharmonisch orkest en vele andere ensembles en koren.

Optredens vinden plaats op een aantal van de meest bekende locaties in Praag, zoals het Rudolfinum, de sierlijke concertzalen van het gemeentehuis en de kerken van St. Simon en Juda.

Tijdens dit festival wordt er muziek gespeeld van verschillende Tsjechische componisten, evenals religieuze muziek en muziek die geschreven is ter viering van de lente. Optredens vinden de hele maand april plaats.

Religieuze paasconcerten Brno

Ook in Brno wordt er rond pasen veel muzikale aandacht besteed aan de viering van Pasen. In de eerste twee weken van april staan verschillende concerten in de Moravische hoofdstad in het kader van religieuze muziek. De concerten vinden plaats op verschillende bijzondere locaties in Brno. Tijdens dit festival is het mogelijk zes composities te beluisteren elk uit een andere eeuw in zes verschillende kerken in de stad. Het festival brengt elk van deze unieke composities naar de meest geschikte locatie het leveren zo een onvergetelijke ervaring op voor het publiek.

Kijk hier voor meer informatie


Mei

Praagse Lente

Het internationale muziekfestival Praagse Lente mag zich een van de beste klassieke muziekfestivals van Europa noemen. Elk jaar komen de beste klassieke vertolkers naar de stad voor diverse optredens tussen 3 en 12 mei. U geniet van internationaal vermaarde symfonie-orkesten, kamermuziek en andere muzikanten in de beste concertzalen, kerken en theaters. Kijk voor meer informatie op www.festival.cz.

Bookworld

Elk jaar komen grote Europese schrijvers en uitgevers naar Praag voor lezingen en discussies over hun nieuwste boeken. U kunt meedoen aan workshops die worden gegeven door bekende auteurs of u gaat met hen in debat over hun werk. Erg leuk is de Rack-Anti Award. Dit is een prijs van de Translators Guild voor de slechste vertaling van een buitenlandse taal naar het Tsjechisch. Meer informatie op www.bookworld.cz.

Prague Food Festival

Rond de maanden mei en juni kunt u in Praag terecht voor het Prague Food Festival. Dit gastronomische evenement vindt plaats in de Koninklijke Tuinen van de Praagse Burcht. Op dit festival vindt u ieder jaar weer nieuwe geuren en smaken, die typisch Tsjechisch, maar toch uniek zijn. Geniet van alles wat de Tsjechische keuken te bieden heeft, en waag ook zelf een poging tot de bereiding van mooie gerechten. Al deze culinaire indrukken worden bijgestaan door live muziek en passende activiteiten.

Meer informatie op de website van Czech Tourism.

Ignis Brunensis

Elk jaar wordt eind mei in Brno de "Ignis Brunensis" gehouden. Dit is een internationale vuurwerkwedstrijd waar jaarlijks 200.000 toeschouwers op afkomen. De naam is afkomstig uit het Latijn en betekent 'Voor van Brno'. Het evenement duurt ongeveer twee weken en bestrijkt de hele stad Brno. Het begint met een feestelijke opening, eveneens met vuurwerk, waarna de deelnemende teams gedurende de twee weken vanaf de Brno Dam hun vuurwerk afschieten. Op deze plek wordt het effect van het vuurwerk nog eens versterkt door de reflectie van het vuurwerk in het nabijgelegen water. Iedere show duurt zo'n 22 minuten en tijdens de show wordt er op de radio ondersteunende muziek gespeeld. Aan het festival werken ook lokale musea en kastelen mee, die hun eigen programma hebben.

Juni

Museumnacht

Net als in veel andere grotere Europese steden, kent Praag sinds kort ook een museumnacht. In juni gaan in een weekend ook 's nachts de deuren open van veel musea, galeries en historische gebouwen. Van 19:00 tot 1:00 kunt u gratis genieten van al het moois dat deze instituten u te bieden heeft. Ook buiten wordt u vermaakt met straattheater en concerten. Speciaal voor de Museumnacht rijden er bussen die u naar alle locaties brengt.

Internationaal Marionettenfestival

Praag staat bekend om het marionettentheater en hier vindt dan ook elk jaar het leuke Internationaal Marionettenfestival plaats. U ziet er poppenvoorstellingen van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit China, Thailand, Wit-Rusland, Kenia, Frankrijk, Slovenië, Nederland en natuurlijk Tsjechie zelf. Meer informatie op www.puppetart.com.

Praags Schrijversfestival

het Praags Schrijversfestival is een van de belangrijkste schrijversfestivals van Europa. U treft er een unieke mix van wereldberoemde auteurs, internationale media en live uitzendingen via het internet. In verschillende theaters in de stad kunt u naar presentaties van diverse schrijvers, voorleessessies, concerten films over schrijvers en er worden door de Britse krant The Guardian verschillende interessante debatten gehouden in het Engels. Meer informatie op www.pwf.cz.

Shakespeare Zomerfestival

Het Shakespeare Zomerfestival vindt drie maanden lang plaats in de tuinen van de Praagse Burcht. President Vaclav Havel initieerde het festival en sindsdien is het uitgegroeid tot een erg aantrekkelijk festival. In de openlucht met op de achtergrond de Praagse Burcht geniet u van theatervoorstellingen gebaseerd op enkele hoogtepunten van Shakespeares werk. Meer informatie op www.shakespeare.cz.

Juli

Collegium Marianum

Collegium Marianum is een internationaal muziekfestival dat zich toespitst op de (vroege) barokmuziek. Diverse internationaal vermaarde barokorkesten en -artiesten treden in Praag voor u op in verschillende theaters en concerthallen. De muziek wordt in een bredere context gepresenteerd door bijvoorbeeld het met de huidige tijd te laten beïnvloeden. Meer informatie op www.collegiummarianum.cz.

Augustus

Internationaal orgelfestival

Orgelliefhebbers moeten zeker een keer naar het Internationaal Orgelfestival in Praag. In de Sint Jacobsbasiliek spelen organisten uit verschillende Europese landen zowel modern als klassieke werken. Ook zingen er bij een aantal concerten koren en solisten mee. Meer informatie op www.auditeorganum.cz.

Italiaans Operafestival

In de Staatsopera wordt sinds 1993 speciale aandacht gevestigd op de Italiaanse opera. Eerder werd alleen de aandacht gevestigd op jaarlijks één Italiaanse componist, maar sinds 2005 is er een bredere focus. U kunt genieten van opera's van onder andere Verdi, Puccini en Rossini. Meer informatie op www.opera.cz.

September

Praagse Herfst

De Praagse Herfst is een internationaal muziekfestival dat niet alleen populair in Tsjechie is, maar in heel Europa. Er komen diverse artiesten van over de hele wereld op af. U kunt luisteren naar orkesten uit bijvoorbeeld Israël, Wenen en Londen en meer dan 130 zangers en zangeressen uit de hele wereld. Meer informatie op www.pragueautumn.cz.

Oktober

Internationaal Jazzfestival

Het Internationaal Jazzfestival is een leuk festival in Praag waar u kennis maakt met zowel Tsjechische als internationale jazzartiesten. Tien dagen lang kunt u luisteren naar concerten in de beroemde jazzhallen van Praag: Reduta en de Lucerna Music Bar. Meer informatie op www.jazzfestivalpraha.cz.

November en December

Kerst

De volgende activiteiten worden door Czech Tourism van harte aanbevolen:

De kerstmarkten in Praag staan bekend als de grootste en mooiste markten van Tsjechie. De kraampjes met kerstartikelen, cadeaus en zoetwaren, stalletjes en sieraden zijn dagelijks geopend van 9.00-19.00 uur. Wie eind november op het oude stadsplein is kan meebeleven dat om stipt 17.00 uur de lampjes van de kerstboom feestelijk worden ontstoken. http://www.praha.eu/jnp/en/home/index.html

In de sprookjesachtige metropool Brno is de kerstsfeer onmiskenbaar. De markten in Brno worden gehouden van 25 november tot 23 december op het Namesti Svobody, op de Zelny Thr en in de Radnicka Ulice. In de stalletjes vindt u kerstcadeaus, kerstartikelen, verse karpers, de zoete lekkernij “Trdelnik” en gepofte kastanjes. Verheugt u zich op interessante unieke producten, een rijk cultuur aanbod en presentaties van traditionele handwerken. http://www2.brno.cz/index.php?lan=en

Op 10 december 2011 wordt de kerstjaarmarkt in het sprookjesachtig Walgeische dorp Roznov pod Radhostem aan de voet van de Beskiden geopend. Het cadeau aanbod van traditionele handwerken, gemaakt volgens oud gebruik, en de live presentaties mag men zeker niet missen. http://www.roznov.cz/the-town-of-roznov-p-r

Ook een bezoek aan de kerstmarkt van Cesky Krumlov (Krumau) in Zuid Bohemen mag u niet missen. Ook in Cesky Krumlov mag de bezoeker zich verheugen op een rijk cultuurprogramma, kerstnachtconcerten of het zelf decoreren van kerstkoekjes. http://www.ckrumlov.info/docs/en/kaktualita.xml

Zeer zeker de moeite waard zijn de kerstmarkten in de Zuid Boheemse stad Ceske Budejovice (Budweis). Op de Budweiser beurs kunt u kerstartikelen en leuke cadeaus kopen of heerlijk van een warme grog genieten. Van12 tot 18 december 2011 vindt u de kerstmarkt op het plein Namesti Premysla Otakara II. http://www.c-budejovice.cz/en/stranky/welcome-page.aspx

Slot Horovice toont u haar romantische kant in de december weekeinden. http://perseus.gc-system.cz/mesto-horovice.eu/

De westboheemse stad Horšovský Týn strekt zich uit op beide oevers van de rivier de Radbuza. In december vindt hier een echt oudboheemse kerstnachtmarkt met unieke levende kerststal plaats. Het programma start in de ochtend op het stadsplein en duurt twee dagen. http://www.horsovskytyn.cz/

In de buurt van de Noord Boheemse stad Turnov staat het slot Hrubý Rohozec, ook dit jaar weer worden er kerstrondleidingen gegeven. Geniet van de adelijke kerstatmosfeer, beleef hoe de voormalige slotheren van toen het kerstfeest vierden en zie welke kerst geschenken men vroeger maakte. http://www.hruby-rohozec.eu/en/

Meer informatie over de activiteiten rond kerst in Tsjechie vindt u op de website van Czech Tourism

 

 


terug | home
Meer praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl