Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns harmjan in tsjechie  taal 1: (spraak-)verwarring 

Tsjechie.nl - Taal deel 1: (spraak-)verwarring

Meer columns harmjan in tsjechie...

Bij een nieuw land hoort een nieuwe taal. Dit stukje heet ‘Taal deel 1’, en er zullen waarschijnlijk nog veel delen volgen. Het leren van de Tsjechische taal is een proces waar ik waarschijnlijk de rest van mijn leven mee bezig zal zijn. Nou ja, geeft weer stof voor columns, nietwaar?

Als je emigreert dan zul je de taal van je nieuwe land moeten leren. Simpel. Mensen denken vaak dat het leven makkelijker wordt als je de taal van je gastland meer en meer beheerst. Klopt, maar soms zorgt het juist voor verwarring.

Regelmatig raak ik in de kroeg aan de praat met onbekende mensen en dat kan soms zo goed gaan (korte zinnen, werkt altijd!) dat mijn tafelgenoten ervan overtuigd zijn dat ik een Tsjech ben, en zo niet dan toch minstens een Pool. Dat krijg je als je woorden gebruikt die je tijdens de cursus niet leert, zoals chlastat (zuipen), hajzlbába (pleeheks) en typisch Tsjechische uitdrukkingen. Vervolgens hoor ik een hoop verhalen waar ik niets van snap, simpelweg omdat mensen denken dat ik alles kan volgen. Mij verstaanbaar maken is niet moeilijk, maar het verstaan is een ander verhaal.

Toen ik hier net kwam wonen was mijn Tsjechisch niet je van het. ´Dobrý den´, ´pivo´ en ´jak se mate´ kwamen er nog wel uit, maar als het wat complexer werd dan faalde ik vaak jammerlijk. Al doende leert men.

Gelukkig zijn de meeste mensen erg geduldig en werd ik vaak gecomplimenteerd: ‘U spreekt al goed Tsjechisch!’ Vreemd genoeg hoorde ik dit echter steeds minder vaak naarmate mijn Tsjechisch beter werd. Sterker, ik heb nu de indruk dat mensen dit alleen nog maar zeggen als ze me helemaal niet begrepen hebben.

Laatst gebeurde het weer. Ik zocht een cadeautje en wist precies wat ik wilde hebben, maar ik wist alleen niet hoe het heette. De conversatie met de verkoopster liep redelijk vloeiend: ‘Ik zoek iets maar ik weet niet hoe het heet.’ ‘Eh OK, waar is het voor?’ ‘Nou, het heeft te maken met koffie, Turkse koffie (terwijl ik met m’n hand gebaarde)’ ‘Ah, ja dat heb ik. Kijk, hier kun je melk mee schuimen.’ ‘Eh nee, hoewel dat er wel op lijkt, maar het is het niet.’ ‘Nee, het is ook geen suikerpot.’ Uiteindelijk kwamen we eruit en vond ik wat ik wilde hebben.

Bij het afrekenen zei ze nog: ‘U spreekt al goed Tsjechisch!’ Lang niet meer gehoord…terug | home
Meer columns harmjan in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl