Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  omgeving praag tsjechie 

Tsjechie.nl - De omgeving van Praag

Meer streken in tsjechie...

De omgeving van Praag, Centraal-Bohemen, is het dichtstbevolkte gedeelte van Tsjechie. De streek staat bekend om zijn historische schatten. Zo heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan de bloei van het land. Deze streek is zowel in de zomer als in andere jaargetijden een prima vakantiebestemming.

Er is veel natuurschoon te vinden in de directe omgeving van Praag. U kunt het zes kilometer lange park Pruhonice bezoeken. Dit gebied ligt ten zuidoosten van de hoofdstad ligt.

Centraal-Bohemen heeft een heuvelachtige landschap met dalen, uitgestrekte bossen, weilanden, graanvelden en heerlijke meertjes voor de watersportliefhebber. Ten noordwesten van Praag ligt een waterrijk gebied, de rivieren Jizera, Berounka, Elbe en Moldau komen daar samen.

Karlstejn

Eén van de meest bezochte en fotogenieke kastelen in Tsjechie is Karlstejn. Deze burcht ligt dertig kilometer ten zuiden van Praag. Om dit kasteel te bezoeken wandelt u vanuit het plaatsje Budnany aan de Berounka omhoog naar het kasteel, dat zich als een tijdloze majesteit boven alles verheft op de krijtrots.

De burcht wordt gedomineerd door de Grote Toren met de Heilige Kruiskapel. In het voorjaar van 1357 is deze meest kostbare en representatieve ruimte in de burcht ingewijd.

De gewelven zijn met halfedelstenen vin de vorm van kruizen en met een unieke verzameling van 129 plaatschilderijen versierd. Meester Theodoricus heeft het grootste gedeelte van de plaatschilderijen gemaakt.  De schilderijen moeten portretten voorstellen van de heiligen, heilige paussen en bisschoppen, heilige heersers en kerkelijke leraren.

Boven het altaar staat een nis, die door een verguld hekwerk afgesloten . In de nis worden rijkse krooninsignes en relikwieën bewaard. Het gewelf beeldt een sterrenhemel uit met de maan, de zon en de vijf toen bekende planeten.

Kutna Hora

Ongeveer zestig kilometer ten oosten van Praag ligt  de belangrijkste en rijkste stad uit de middeleeuwen, Kutna Hora. Dit stadje werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier in de grond zaten. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door.

In die tijd leverde Kutna Hora zilver aan diverse Europese machthebbers en werd zo een welvarende plaats met prachtige gebouwen. De koning verhuisde in de 13e eeuw zelfs van Praag naar Kutna Hora en fortificeerde de stad. Kutna Hora is een gotisch sieraad dat intact is gebleven. In het centrum is geen lelijk gebouw te vinden.

De toren van de St. Jacobuskerk is een beetje scheefgezakt doordat een mijn onder het gebouw is ingezakt. Aan het einde van de 16-eeuw waren de mijnen uitgeput. De mijnen zijn al lang buiten gebruik, maar je kunt er nog wel avontuurlijke excursie maken.

Een ander attractie is het 14e-eeuwse kapelletje van de Allerheilige. De Tsjechische houtsnijkunstenaar Frantisek Rint gebruikte in 1870 botten om macabere kunstwerken van te maken. In de kelder richtte hij een kapel in. De kelder bestaat helemaal uit botten. Meer dan 40.000 geraamten gebruikte hij om kruisen, kandelaars, monstransen en een altaar te maken.

Van de steden aan de rivier Elbe is zeker de stad Melnik met zijn vele vakwerkhuizen een aanrader. Het stadje ligt op een hoge rots aan het water, op de plek waar de Moldau en de Elbe samenkomen.

Sazava

Centraal-Bohemen heeft veel goed bewaarde kerkelijke monumenten. Zo ligt in de streek het schilderachtige stadje Sazava met het Benedictijner klooster . Een ander voorbeeld is het klooster Svata Hora (heilige berg) uit de 17e eeuw dat op een heuvel in de stad Pribram ligt. Het is een van de bekendste bedevaardsoorden van Tsjechie.

Berounka

Het Berounka al is een recreatiegebied in het beschermde natuurgebied de Boheemse Karst. De kalksteenrotsen in de omgeving bevinden zich in een romantisch landschap met wonderschone diepe dalen, watervallen en veel bloemen en planten. Hier liggen ook indrukwekkende druipsteengrotten.

Meren

Het  bekende stuwmeer Slapy, dat zo'n veertig kilometer ten zuiden van Praag ligt, is een lekker uitstapje voor toeristen. Maar ook het minder populaire Orlikmeer is schitterend. Aan het Orlikmeer vindt u het sprookjeskasteel Orlik (adelaarsnest) en de koninklijke burcht Zvikov. Dit meer is voor veel Pragenaars de favoriete zomerbestemming en heeft een uitgebreid scala aan watersportmogelijkheden. U kunt in deze streek prima wandelen. 

 

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl