Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  tsjechie columns hilde  

Tsjechie.nl - Ketjap en kaas

Meer tsjechie columns hilde ...

Vandaag was er een aanleiding om naar een Nederlandse bouwmarkt te gaan. Misschien dat het raar klinkt, maar daar komen we niet zoveel. We kennen de Poolse, maar vooral de Tsjechische bouwmarkten een stuk beter. De enige reden voor ons om spullen mee te nemen uit Nederland is ons gebrek aan kennis van de Tsjechische taal. Een Nederlandstalige instructie leest nu eenmaal  een stuk makkelijker voor ons. Voor iets wat voor ons als amateurs ingewikkeld is kiezen we dan voor zekerheid. En, we blijven tenslotte Nederlanders, een behoorlijk prijsverschil kan ons ook verleiden tot een volle aanhanger.

Het uitgebreide  assortiment, een stuk minder gedoe bij het reizen, de vakkennis ter plaatse, die vaak nog aangevuld wordt met tijd voor service en uitleg die voor ons is begrijpelijk is ( vaak Duits of Engels) doen ons kiezen voor ter plaatse winkelen. Personeel genoeg. Niet alleen jonge goedkope krachten, maar ook mensen uit het vak. Zal het er nog eens van komen dat ons Tsjechisch zo goed wordt dat we spullen de andere kant op gaan vervoeren? De tijd zal het leren.

Terwijl mijn man en ik in die Nederlandse vestiging  lopen valt ons op hoe klein en beperkt hier het aanbod is. Hoe raar dat Nederlanders die voor het eerst naar Tsjechië gaan misschien ook in de oren zal klinken. Sinds afgelopen zomer weet ik misschien de oorzaak. Waarom zijn er wel veel foto`s en tekst over Vietnamese kleine winkeltjes te vinden, maar zo weinig van de in onze ogen 'gewone' levensmiddelengiganten. Er zijn in Tsjechië levensmiddelengiganten die voor de Franse supermarchés niet onderdoen. Zoals de 'Globus'. En er zijn supermarkten die in handen van giganten zijn, zoals de 'Penny' en de 'Lidl' in het voor ons bekende gebied.

In onze plaatselijke supermarkt zag ik dus afgelopen vakantie opeens stroopwafels en drop. Ik had toevallig een fototoestel bij me. 'Dat moet ik vastleggen', was mijn gedachte, want de enige producten die we zelf meenemen vanuit Nederland zijn, ketjap, drop, kaas en stroopwafels. De laatste twee artikelen vooral om cadeau te geven aan Tsjechische vrienden. Dus pakte ik mijn fototoestel en schoot van allebei een plaatje. Een medewerkster keek naar me. We winkelden verder. Opeens stonden er een aantal medewerksters bij me, met de vraag of het waar was dat ik foto's had gemaakt. Ik  beaamde dat en liet de foto`s zien, en legde uit dat deze voor mij typische Nederlandse producten in deze Tsjechische supermarkt de aanleiding waren. Dat is verboden, werd me verteld. Ik vroeg of ik ze moest verwijderen. Nee,was het antwoord, maar het mag niet. Inmiddels waren de dames alweer vertrokken. Weer buiten zag ik naast de deur inderdaad een klein plaatje met een fototoestel met een rood kruis erdoor. Dat verklaart vast en zeker het nog steeds bestaande beeld dat zo moeilijk  te veranderen is.

Dus nog  even voor iedereen. In Tsjechië is van alles te koop. Geen reden om met een zorgelijk gevoel op weg te gaan. Het enige dat wat lastiger te vinden is, is de echte Hollandse kaas. En met een beetje geluk zijn er zelfs drop en stroopwafels in de aanbieding .


terug | home
Meer tsjechie columns hilde ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl