Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  tsjechie columns hilde   is het pluis in ons huis? 

Tsjechie.nl - Is het pluis in ons huis?

Meer tsjechie columns hilde ...

Te huur heeft er nooit op ons huis gestaan. Dat we gastvrij zijn heb ik wel eens horen zeggen, maar om ongenodigd zomaar binnen te komen vallen.

Onze Tsjechische mensen buren zullen zoiets niet in hun hoofd halen. Zij gedragen zich zeer beleefd , vriendelijk en gastvrij maar bovenal bescheiden.

Onze beestenburen denken daar heel anders over. Voordat wij er onze intrek namen heeft ons huisje langdurig leeg gestaan. Er  doen verschillende verhalen over de vorige bewoners de ronde. Het is een oud huis , dus veel geschiedenis. In de schoorsteen staat 1840. Onze oudere buren hebben ons weten te vertellen dat er al veel indelingen zijn gemaakt, voor de onze.

De indringers die ongenodigd komen zijn divers. Sommigen duidelijk niet welkom. Sommigen discutabel en anderen toch heel bijzonder.

Om van boven naar beneden een structuur aan te brengen beginnen we op zolder .Natuurlijk zijn  de houtwormen niet welkom en met harde hand proberen we ze buiten te houden. Dan zijn er de Hoornaar -koninginnen die onze zolder nu al drie maal tot hun domein hebben gekozen. Halen de normale wespen de lente meestal niet. De kleine lampionnen achterlatend als een herinnering aan hun plannen. Hun grotere familieleden is het tot 3 maal toe gelukt zich met een volk te vestigen. Indrukwekkend zijn ze , maar gelukkig een stuk minder opdringerig dan die kleinere familieleden.

Dan is er de boommarter. Een prachtige verschijning in bruine bontjas afgezet met een lichte bef. In levende lijve heeft deze zich niet voorgesteld. Maar een opruimerig en hygiënisch type is het zeker niet. Maar haar aanwezigheid zorgt er volgens de geleerde wel voor, dat de muizen in toom worden gehouden. En hun sporen zijn op deze verdieping weinig te vinden.

Op de tussenverdieping zien we soms een verdwaalde vlieg , mug of vlinder die het niet heeft overleefd. De spinnen hebben bij aankomst hier en daar wat versiering opgehangen om ons welkom te heten, als we na een a twee maanden ons weer melden. Helaas wordt dit gebaar niet door iedereen gewaardeerd. Tijdens onze aanwezigheid horen we af en toe wat geluiden doorkomen van de zolder, of aan de voorgevel. De grote bonte specht . Zijn decoraties in onze gevel zijn ongewenst. Maar hoe maak je dat duidelijk .De familie boomkruiper  gedroeg zich daarentegen voorbeeldig .Hun nest net onder de daklijst gaf geen overlast . En als tegen prestatie vingen ze voor ons vele muggen,

Op de benedenverdieping zijn naast de slingers in de nog niet gerenoveerde delen sporen van muis en relmuis onvermijdelijk. Maar die relmuis heeft daarnaast ons hart gestolen. Met grijze bontjas, kraalogen , furby oortjes en een prachtige pluimstaart zou het een neefje van de chinchilla kunnen zijn. Met zijn handjes zijn verovering vasthoudend , als een eekhoorn een dennenappel .Heerlijk smikkelend van zijn net geroofde lekkernij. En wij zitten er (stil) bij en kijken er (met bewondering) naar. Pluis hebben we hem of haar genoemd. Na een tijdje klussen is het voor Pluis (1,2, en 3 ) lastiger geworden binnen te komen en een beetje weemoedig dachten we de laatste zomer dat we geen Pluis meer zouden aantreffen. Maar toch in de laatste week hebben we nog even een schim gezien.  Is het een dilemma? Nee we willen ook de woonkeuken opknappen en we weten dat Pluis in de oude boomgaard achter ons huis nog voldoende eet en schuilplekjes kan vinden. Maar Pluis is binnen ons gezin een begrip. En van zo dichtbij zien hoe een perzik van zijn vel wordt ontdaan om opgepeuzeld te worden was een feestje.


terug | home
Meer tsjechie columns hilde ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl