Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal Néander & Marieke 

Tsjechie.nl - 10 jaar Tsjechië

Meer reisverhaal tsjechie...

Inmiddels weer terug van onze vakantie in Tsjechië en wat was het weer geweldig! Al een dikke 10 jaar komen we één of meerdere keren per jaar in dit geweldige land waar we geen genoeg van kunnen krijgen. In het begin vaak in de winter, nu vaker in het voorjaar en soms in de zomer. Vaak in een huisje, soms in een appartement en zelfs een keer op de camping.

Tsjechië is een fantastisch land wat goed te bereiken is, goede wegbewijzering heeft, waar alles te koop is en waar, in onze ogen, veel rust heerst. Wat is er zo geweldig aan?

Zoals eerder gezegd de rust, maar ook de geur van de kolengestookte kachels in de winter, de eindeloze wandelgebieden (die ook weer zeer goed zijn beschreven), mountainbikeroutes, wintersportmogelijkheden de prachtige fruitbomen die in het voorjaar overal in de bloei staan, de ietwat rommelachtigheid van het landschap (daarmee bedoel ik dat het wat minder planmatig is dan wij hier gewend zijn) en een vuurtje stoken bij je huis.

In al die jaren hebben we al heel veel gezien van Tsjechië, niet alleen het bekende Bohemen met Praag als centrum en hoofdstad van het Land, maar ook Moravie. Zeker het Noorden kennen we goed! Hoe verder je naar het Oosten gaat, hoe minder (Westerse) toeristen en hoe constanter het weer, zeker in het voor veel Nederlanders nog onbekende maar mooie Mourali. Dit geldt nog meer voor Slowakije, maar dat ter zijde.

Te beginnen in Šumava, het Boheems Woud, in het Westen van Tsjechië. Dit is het gebied waar veel Nederlanders voor de eerste keer in aanraking komen met Tsjechië. Dit komt ongetwijfeld door de relatieve bereikbaarheid, de nabijheid van Duitsland en Oostenrijk een groot allenbekend vakantiepark aan het Lipnomeer. Een mooie stad voor een dagtrip, met een mooi oud plein is České Budějovice.

Al met al is het Boheems Woud een mooi gebied, we hebben er in 2006 een week gezeten, maar wat ons betreft is het in de zomer te druk en we missen er iets. Op naar het Noorden dan maar.

Het in de Bohemen gelegen Reuzengebergte (Krkonoše NP) met zijn geweldige natuur. Het Reuzengebergte hebben we in de afgelopen jaren het meest bezocht. Een gebied waar je zeker in het voorjaar dagen kunt wandelen zonder een mens tegen te komen, op zoek naar de bron van de Labe (Elbe), een snack bij Rovinca in de bossen tussen Benecko en Horní Mísečky, of bijvoorbeeld een route te starten bij Rezek door het gehucht Stromkovice, met zijn mooie voor het Reuzengebergte zo typische roubenka huizen. Oei wat mooi en wat een rust.

Verder zijn natuurlijk de dorpen Harrachov, Rockytnice, Vitkovice, Benecko, Špintlerův Mlyn, Pec pod Snezkou, Janské Lázné, Zaclér, Vrchlabí en Trutnov de moeite waard om wandelingen te starten, op een terrasje te genieten, het dorp / stad te bekijken enz. Vergeet niet om de Cerná Hora en de Sněžka (hoogste berg van Tsjechië) te beklimmen en het Boheems Paradijs aan te doen.

Zelf vind ik het erg leuk om uit te zoeken wat de namen van deze dorpen betekenen. Zo is Harrachov in het Duits Harrachsdorf en Vrchlabí betekent Hoog Elbe. Ligt Alphen in Nederland aan den Rijn, zo ligt Nové Město nad Metují (nieuwe stad) aan de Metují.

Minder druk bezocht, (maar ook erg mooi) is het wat oostelijker gelegen Adelaarsgebergte (Orlické hory), wat vanuit het Reuzengebergte via Nachod goed aan te rijden is. Het Adelaarsgebergte is in de winter een leuk wintersportgebied voor gezinnen en in de rest van het jaar een topgebied voor wandelingen. Deze zijn het beste te starten vanuit Destné, Ričky of Rokytnice (v orlických horách).

Nog verder naar het Oosten en in Mourali ligt het Jeseniky gebergte. Ook hier hebben we tweemaal in een vakantiehuis gezeten. Een geweldige omgeving, nog minder Westerse toeristen. Dit gebied is dan ook nog relatief onbekend.

Geen Westerse menukaarten, af en toe een woordje Duits en Tsjechische, Slowaakse en Poolse toeristen, zeker in de winter. Leuk is om de hoogste top van dit gebergte, de Praděd, te beklimmen. Wij hebben dat in de winter gedaan. Olomouc is een mooie stad om te bezoeken. Centaal gelegen dus goed te bereiken. Ook in deze regio kan je makkelijk een week genieten.

Als we toch eens geld hadden dan wisten we het wel een mooi roubenka huisje, maar ja we doen het hier dan maar met een Tsjechische kachel en een Skoda. Op naar de volgende keer.

Néander & Marieke


terug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl