Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  oost-bohemen in tsjechie 

Tsjechie.nl - Cultuur en natuur in Oost-Bohemen

Meer streken in tsjechie...

Oost-Bohemen is een populaire regio. Het is dan ook een streek voor ieder wat wils en waar natuur en cultuur hand in hand gaan. De natuur varieert van uitgestrekte vlakten en heuvellandschap tot hooggebergte. De actieve toerist kan hier naar hartelust onder andere wandelen, fietsen, zwemmen, bergklimmen en skiën.

De regio is trotse bezitter van vele kastelen, kloosters en historische steden, historische monumenten. de renaissancistische en barokstijl of de Jugendstil en in de stijl van de moderne architectuur van tussen de oorlogen overheersen.

Houdt u van lokale folklore, tradities en handwerk? Dan haalt u hier uw hart op want dit komt u overal tegen. Terwijl u deze provincie verkent, treedt u in de voetsporen van vele beroemdheden zoals J.W.Goethe, J.Gocar en B. Smetana.

Ook in dit gebied kunt u genieten van een van de vele behandelingen in de diverse kuuroorden.

Hradec Kralove

De belangrijkste stad van Oost-Bohemen is Hradec Kralove met 95000 inwoners. Het is een belangrijk industriecentrum waar houtproducten, voedingsmiddelen en chemicalien worden gemaakt. U kunt de stad goed bereiken met het openbaar vervoer. De bus vanuit Praag doet er iets minder dan twee uur over.

U kunt een wandeling maken door de stad en dwalen door de kleine straatjes. U passeert een kerk, een bisschoppelijk paleis en een jezuitencollege. Ook de architectuur is de moeite waard om te bekijken. Hradec Kralove is een stad die u beslist moet zien wanneer u Oost-Bohemen bezoekt.

Polabi

De Oost-Boheemse streek Polabi in de de omgeving van de rivier Elbe, is overwegend vlak met een aangenaam warm klimaat. Er is veel gelegenheid om te zwemmen, watersporten beoefenen, te wandelen of te fietsen. De rotsen van Adrspach en Teplice zijn een uniek natuurreservaat geworden.

Adelaarsgebergte

Het Adelaarsgebergte (Orlicke Hory) is een schitterend gebied en trekt veel liefhebbers van bergwandelen en wintersport aan. Het is een klein berggebied , zo is de bergrug ongeveer 20 km lang en 10 km breed.

Het is het meest oostelijk gelegen berggebied van Bohemen op de grens met Polen. U vindt er pittoreske stadjes, en talloze kastelen. De rivier Orlicke stroomt door het gebergte samen met nog vele andere kleinere beekjes. U vindt er loof en dennebossen, kabbelende watertjes en volle bergweiden.

In het Adelaarsgebergte zijn prima wandelmogelijkheden. De goed aangegeven paden leiden u door het hele gebied. Er zijn twee grote meren in het gebied waar u uitstekend kunt watersporten.

Rozkos en Pastviny lenen zich uitstekend om te zeilen, zwemmen, kanoen en roeien. Het landklimaat zorgt ervoor dat de temperatuur van mei tot oktober aangenaam is.


Pardubice

Pardubice is met 91000 inwoners de tweede grote stad van Oost Bohemen. Deze industriestad is van belang als binnenhaven aan de Elbe.

De adellijke familie Pernstejn heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Pardubice. Aan het eind van de 15e eeuw kreeg de familie de stad in bezit.

In 1507 wer de stad bijna helemaal verwoest door brand. De Pernstejns hebben toen besloten de stad in renaissancestijl opnieuw op te bouwen.

Vandaag de dag kunt u nog het kasteel bezoeken waar de familie heeft gewoond. Ook vindt u in Pardubice een mooi plein dat omgeven is met huizen in renaissancestijl. Deze stad is een absolute aanrader.

Benedictijnerklooster Broumov

Het Benedictijns klooster van Broumov mag zich een van de mooiste kloosters van Tsjechie noemen. Het 14e-eeuwse klooster is door de benedictijnse genootschap gesticht dat in 1322 in deze streek werd opgericht.

Tijdens de Hussietenoorlogen is het enkele keren belegerd maar dankzij de sterke ommuring is het nooit veroverd. Het huidige barokke exterieur komt uit de 18e eeuw. De Sint Vojtech abdijkerk is versierd met fresco's die het leven van deze heilige uitbeelden. Op het kloostergymnasium heeft de eerste Praagse aartsbisschop Arnost gestudeerd alsmede de Tsjechische priester en patriot Bohuslav Balbin en de schrijver Lois Jirasek.

Na de Tweede Wereldoorlog deed het klooster dienst als gevangenis onder het communistische regime. Tegenwoordig is het weer in handen van de benedictijnse orde.

Het is toegankelijk voor publiek. Tijdens een bezichtiging kunt u een unieke repliek te zien van een doek van Torino uit 1651. Verder zijn er restanten van de gemummificeerde priesters, organisten, burgers en andere belangrijke personen uit Vamberk in de kelders van het klooster. Verder kunt u naar de kloosterkerk, sacristie met kostbare meubels met intarsia´s en het refectarium waar zich een tentoonstelling van misgewaden bevindt.


 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl