Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir 

Tsjechie.nl -

Meer columns van radomir...

U zult ongetwijfeld vast niet het hele leven alleen naar Tsjech”ę reizen voor  vakantie. Mocht er bij u ooit ook Noord Amerika aan de orde komen dan is er daar een merkwaardig kunstobject die de moeite waard is te bezoeken. Er is in South Dakota namelijk er een monument, een enorme rotswand,  genaamd Mount  Rushmore in de buurt van Kaystone, waar vier hoofden van de Amerikaanse presidenten van elk achttien meter zijn  uitgehouwen in 1934, met de medewerking van een vergeten Tsjechische beeldhouwer.

Het fenomeen trekt jaarlijks bijna drie miljoen bezoekers. Het is een gedenkmaal over de geboorte en groei van Amerika. Er waren natuurlijk voor zo een gigantische opdracht enkele beeldhouwers nodig  die niet aarzelden dit met behulp van honderden steenhouwers uit te voeren. Een van hen was een Tsjechische beeldhouwer  František Mińćka, geboren in 1878 in Podolí bij Nieuw Stad in Moravi”ę. Ondanks zijn onrustige reislust, heeft hij van zijn buitengewone talent toch nog veel gemaakt.

De namen van de uitgehouwen presidenten zijn George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Zijn opleiding was niet bepaald passend; aan een keramische school in Bechynńē. Hij deed ook een paar semesters bij Ecole des Arts decoratiefs in Parijs. Daarna was hij actief in Wiesbaden en sinds 1906 vestigde hij zich in de USA. Hij kreeg daar een vaste baan bij de antropologische afdeling van het Nationaal Museum in Washington. Daar werkte ook een wereldbekende antropoloog van Tsjechische oorsprong:  Aleš  Hrdlińćka.  Mińćka maakte modellen van de Indianen, waarvan  door nauwkeurig studie later is bewezen dat de Indianen naar Amerika zijn gekomen via Beringstraat uit Oost Azië.

In 1934 mocht  Mińćka met anderen werken  aan de hoofden van de vier presidenten in Mount Rushmore. Het gedenkmonument is echter, jammer genoeg, niet volledig afgemaakt wegens geldgebrek. Toch is het een grandioos gedenkmaal.

In de jaren 1917 trad de V.S. ook in de Eerste Wereldoorlog. Mińćka maakte zich nuttig door de Tsjechen in Amerika te ronselen voor deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Erg succesvol verliep het niet.

Hij was niet heel actief in de Wereldoorlog. Liever maakte hij zijn opleiding aan de Militaire Academie af. Daarna werkte hij als tolk bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de beëindiging van de oorlog keerde hij terug naar zijn vak, beeldhouwen.

Wie weet of er nog twee hoofden bij komen na de komende verkiezingen  in de V.S. als Mevrouw Hillary Clinton voor het eerst als vrouw de race om het presidentschap zou winnen. Haar echtgenoot Bill die al president is geweest zou ernaast kunnen. Gewoon, een echtpaar erbij zou niet gek zijn. Eén vraag  blijft er echter over: als er geld voor is, wie durft het dan aan?

terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl