Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  slowakije 

Tsjechie.nl - Ga ook naar Slowakije

Meer streken in tsjechie...

Slowakije is het oostelijke deel van het voormalige Tsjecho-Slowakije. De bevolkingsdichtheid is er lager dan in Tsjechie en het land is ook minder welvarend. In Noord-Slowakije bevindt zich het gebergte Hoge en Lage Tatra . Deze streek is één van de meest bezochte gebieden van Slowakije en zeer populair bij bergwandelaars.

Hoge Tatra is het hoogste gebergte en vormt het noordelijke gedeelte van de Westelijke Karpaten. De hoofd bergkam van Hoge Tatra is 26 km lang en de hoogste bergtop is de Gerlachovsky stit (2655 m). In dit beschermde natuurgebied vindt u 350 km aan gemarkeerde routes. Het is een waar paradijs voor bergwandelaars.

Dorpen in de Hoge Tatra

In enkele dorpen van deze streek treft u houten volksarchitectuur en schattige authentieke boerderijtjes aan. Deze zijn te zien in Vazec, Vychodna en Strba. De berg Krivan (2494 m), aan de westelijke kant van Hoge Tatra, is erg opvallend.

Het hoogst gelegen centrum dat voor toeristen aantrekkelijk is, is Strbske pleso. Het is een belangrijk uitgangspunt om bergwandelingen te maken op de wandelroutes Krivan, Rysy en Tatranska Magistrala. Een aantrekkelijk plaatsje in dit recreatiegebied is Stary Smokovec. Hier kunt u met een treintje naar het beginpunt van diverse wandelroutes genaamd 'Hrebienok'.

Andere interessante bezienswaardigheden van Hoge Tatra zijn de steden Liptovsky Mikulas, Rozumberok, Kezmarok, Levoca en Poprad.

Kuuroord Tatranska Lomnica

Het kuuroord Tatranska Lomnica ligt in het oostelijke gedeelte van Hoge Tatra onder de berg Lomnicky Stit en is de moeite waard om eens te bezoeken. Vanuit deze plaats kunt u met een speciale trein naar Stary Smokovec of met de stoeltjeslift naar Skalnate pleso. Hier kunt u vervolgens de kabelbaan nemen naar de berg Lomnicky stit. Een zeer geliefde wandelroute in dit gebied is de Tatranska Magistrala. Dit pad leidt u over de belangrijkste bergtoppen.

Lage Tatra

Lage Tatra is het meest uitgestrekte gebergte in Slowakije. De hoogste berg is Dumbier (2043) en ligt in het midden van Lage Tatra. De hoofdbergkam is 80 km lang en de gemiddelde hoogte ligt tussen 1500 en 2000 m. De prachtige natuur, de romantische dalen en opvallende berghellingen zijn een lust voor het oog. U vindt in het gebied veel naald- en loofbomen. Het mooiste dal van Lage Tatra is het Demänovsky dal. Hier vindt u talloze spelonken en druipsteengrotten.

Watersporters kunnen hun hart ophalen in het zeer geliefde stuwmeer Liptovska Mara bij Liptovsky Mikulas. Hier kunt u prima surfen en waterskiën. Ten westen van Hoge en Lage Tatra ligt tussen de steden Zilina en Martin het prachtige natuurgebied Mala Fatra. De hoogste bergtop Velky Krivan is 1709 m hoog. 

Het gebergte is het meest bezochte gebied van West-Slowakije en in 1988 benoemd tot nationaal park. In de bosrijke en landelijke omgeving van Zilina kunt u het kuuroord Rajecke Teplice bezichtigen. Direct aan de rivier Vah liggen de twee burchten Strecno en Stary hrad tegenover elkaar die dateren uit 1400.

Wanneer u van Zilina naar Varin rijdt, treft u tal van kastelen op de route. In het zuidwestelijke deel van Slowakije kunt u een bezoek brengen aan de hoofdstad Bratislava, de steden Trnava of Nove Zamky. Ook de mooie kuuroorden Piestany en Bojnice zijn aanraders. Ook Slowakije is een veelzijdig vakantieland met prachtige gebergten, indrukwekkende landschappen en authentieke sferen.

Bratislava

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije en bestuurlijk centrum van het West-Slowaakse district, ligt aan de noordoever van de Donau aan de voet van de Kleine Karpaten. Het ligt het dichtbij de grens van Oostenrijk en Hongarije, op slechts 60 kilometer van Wenen.

In Bratislava zetelt de Slowaakse Academie van Wetenschappen; de Comeniusuniversiteit, verschillende hogescholen en vakscholen, de Nationale Galerij en het Nationaal Museum maken van de stad een echte culturele metropool.

De 420.000 inwoners van de grootste stad van Slowakije leven overwegend van de industrie (chemie, machinebouw, levensmiddelen). Misschien minder bekend maar met meer dan 1000 hectare wijngaarden langs de hellingen van de Kleine Karpaten is Bratislava het grootste wijnbouwcentrum van Slowakije (en zelfs van voormalig Tsjechoslowakije).

Geschiedenis

De zogenaamde 'Poort van Theben', de doorgang van de Donau tussen de Alpen en de Karpaten, vormde al in prehistorische tijden een snijpunt van belangrijke handelsroutes: de scheepvaartroute op de Donau en het transport te land tussen de Oostzee en de Middellandse Zee. De routes werden bewaakt vanaf burchten bij Bratislava en Devin.

Rond 15 voor Christus bereikten de Romeinen na de verovering van Raetia en Pannonië de Donau. Ze stichtten ter bescherming van de grote stad Carnuntum, nabij het huidige Deutsch-Altenburg in Neder-Oostenrijk verschillende fortificaties, enkele in de omgeving van het huidige Bratislava.

Nadat de volkeren in het Donaugebied zich aan de Romeinse heerschappij hadden ontworsteld, vestigden zich hier de Goten, Hunnen, Avaren en tenslotte, in de 6e eeuw, de Slaven. Deze fortificaties waren ook en van de belangrijkste centra van het Groot-Moravische Rijk. In een oorkonde uit 907 wordt de plaats Brezalauspurc vermeld, hetgeen afgeleid zou kunnen zijn van de vorstennaam Breslav.

Burcht

De burcht domineert Bratislava. Het terrein van de burchtheuvel wordt al van oudsher gebruikt. Behalve de Groot-Moravische Basilika stond hier in paleis, later een woontoren en uiteindelijk werd in de 15e eeuw door koning Siegmund een grote laat-gotisch paleis gebouwd. De burcht werd door muren en torens verdedigd, die in het westen en het noorden nog behouden zijn.

Centrum

Onderaan de burcht streken al zeer vroeg kooplui en handwerkers neer. Een koninklijke markt werd hier in 1151 aangelegd. In de 12e eeuw werd het tot dan toe op de burcht gelegen kerkcentrum naar hier verlegd. De betekenis van de nederzetting onderaan de burcht groeide en in 1291 verkreeg de stad belangrijke rechten en diverse privileges. Tegen het einde van de 13e eeuw begon de bouw van de vestingwerken. Delen van deze vestingwerken zijn nog het beste bewaard in het westelijke deel van de stad. Van de oorspronkelijke ingangen staat alleen nog de Michaelpoort met de toren.

Bezienswaardigheden

In de door muren omringde stad ontstonden beetje bij beetje de gotische dominanten van de parochiekerk, de Clarissenkerk (kostol Klarisiek), de Franciscanenkerk (kostol Frantiskanov) en de toren van het stadhuis. Stenen profane huizen met bewaard gebleven architectonische details omzoomden de pleinen en straten. De stad won aan betekenis door de oprichting van de universiteit, de Academia Istropolitana in het jaar 1465.

Vanwege de Turkse oorlogen werden de belangrijkste overheidsdiensten naar Bratislava verplaatst, waarna Bratislava hoofdstad werd van Hongarije en kroningsstad voor de Hongaarse koningen. In de loop van de 17e en 18e eeuw werd de burcht, de zetel van de Hongaarse stadhouders, verbouwd. In de stad als ook buiten de stadsmuren werden door de adel en rijke burgers barokpaleizen gebouwd, die het stadsbeeld veranderden.

Nieuwe religieuze orden, die in de stad kwamen, bouwden kerken en kloosters (Ursulinen, Elizabeth, Onze Lieve Vrouw, Jezuieten, Kapucijnen, Trinitariër en de Barmhartige Broeder Orden). In hun interieurs bevinden zich werken van toenmalige kunstenaars: schilders en beeldhouwers. De belangrijkste in Bratislava werkzame beeldhouwer was G.R. Donner.

In 1811 is de burcht uitgebrand. De wederopbouw begon pas in de tweede helft van de 20e eeuw. Nu zijn hier de representatieruimtes en museum verzamelingen te zien.

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl