Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  werelderfgoed van tsjechie  litomysl 

Tsjechie.nl - Romantisch Litomysl

Meer werelderfgoed van tsjechie...

Het slot van Litomysl is wellicht een van de bekendste Renaissance gebouwen in Tsjechie. Het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd op de plek van een vroeg-middeleeuwse burcht. Het kasteel kenmerkt zich door de sgraffito-ornamenten (decoraties in pleisterwerk) die de buitenmuren van het kasteel sieren, wat er samen met het goede behoud van de oude aristocratische residenties voor heeft gezorgd dat het kasteel in 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd opgenomen.

Het is een reusachtig, wit kasteel bestaande uit vier vleugels, omgeven door twee binnenplaatsen met schitterende arcaden over twee verdiepingen. De voorgevels geven blijk van de bijzondere Boheemse renaissance architectuur.

Aanleiding van de bouw van het slot was het huwelijk van Vratislav en Marie Manrique, naar het ontwerp van de keizerlijke bouwmeester Giovanni Battista Aostalli en zijn neef Ullrico Aostalli. Latere slothouders hebben barokke elementen laten toevoegen.

Kasteel Litomysl is niet alleen van buiten bijzonder. Ook de binnenkant van het kasteel is zeker een bezoekje waard. Een rondleiding door het kasteel brengt u langs de mooiste zalen, kamers en andere ruimtes. Zo vindt u in de Ridderzaal verschillende taferelen van de veldslagen van Prins Eugen van Savoye. Tevens is de salon voorzien van paardenschilderijen en de ontvangstzaal van portretten van de heersers van het slot.

Het grootste deel van het interieur van het slot is ingericht met meubels in de stijl van Lodewijk XVI. Bijzonder waardevol is het op één na oudste theater van Bohemen uit de jaren '90 van de 18e eeuw, dat zich in het kasteel bevindt. Het heeft nog steeds de originele decoratie van de Weense hofschilder Josef Platzer. 

Als u de binnenkant van het slot bewonderd heeft, kunt u een mooie wandeling maken door de kasteeltuinen van Litomysl. Hier kunt u de bijzondere sgraffito-versieringen bewonderen. Ook kunt u in de nabijgelegen kloostertuinen een expositie van sculpturen van de beeldhouwer Olbram Zoubek bekijken.

Tegenover het slot ligt de voormalige brouwerij waar de beroemde Tsjechische componist Bedrich Smetana in 1824 is geboren. U kunt dit geboortehuis bezoeken. Het amfitheater in het slot is al een halve eeuw het schouwtoneel van het jaarlijkse internationale operafestival 'Het Litomysl van Smetana'.

 


terug | home
Meer werelderfgoed van tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl