Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  muziek uit tsjechie 

Tsjechie.nl - Veelzijdige muziek

Meer cultuur...

 Tsjechische muziek varieert van klassiek tot jazz en punk. In Tsjechië is de opera en de symfonische muziek groot, vaak werd de klassieke muziek ook erg beïnvloed door de Boheemse en Moravische volksmuziek. Beroemd zijn de klassieke componisten Dvorak en Smetana maar Tsjechie kent ook een interessante jazz en rock scene...

Klassieke muziek

Tsjechie kent enkele wereldberoemde componisten van klassieke muziek. Een van hen is Bedrich Smetana (1824 - 1884).
Een bekend werk van hem is de opera 'De Verkochte Bruid'. Met zijn cyclus van 6 symfonische gedichten Ma Vlast (Mijn Vaderland), Vysehrad, Vltava (De Moldau), Sarka, Z ceskych luhu a haju (Van Bohemens bossen en beemden), Tabor en Blanik, richtte Smetana een groots klinkend monument op voor Bohemens mythologie, geschiedenis en landschappelijke schoonheid. En dat terwijl hij al stokdoof was. In Praag kun je langs de Moldau een standbeeld van Smetana bewonderen.

Antonin Dvorak wordt beschouwd als de meest bekende Tsjechische componist. Hij is bekend van zijn symphonie 'Uit de Nieuwe Wereld'(Z Noveho sveta), gecomponeerd in de Verenigde Staten terwijl hij daar onderwijs gaf en 'Stabat Mater'. In 1890 ontving hij op grond van dit laatste stuk de titel van doctor honorus causa van de universiteit van Cambridge.

Als derde grote Tsjechische componist liet ook Leos Janacek zich door de volksmuziek van zijn land inspireren. Hij deed dat echter op een geheel eigen wijze, waarbij hij ook de stromingen van zijn eigen tijd in zich opnam. De meeste van de werken die bekend zijn gebleven, schreef hij pas op latere leeftijd. Het zijn vooral zijn opera’s en zijn orkestwerk Sinfonietta.

Jazz

In de jaren jaren '30 van de 20e eeuw raakte jazz zowel onder amateurs als professionele muzikanten populair. Vaak werd er ook op gedanst. Pionier was RA Dvorsky.

Na de Tweede Wereldoorlog mochten Tsjechische jazzmuziekanten zich voorlopers van de Europese jazz noemen, maar het communisme heeft deze ontwikkeling een halt toegeroepen.

Pas in de jaren '60 kwamen er minder restricties vanuit de overheid en konden verschillende bands weer vrij spelen. Bekend waren SH Quintet en Junior Trio.

De Tsjechische toetsenist Jan Hamr, vluchtte naar de Verenigde Staten, werd in de zeventiger jaren bekend in de Amerikaanse jazz-rock onder de naam Jan Hammer. Hij won zelfs een Grammy Award voor zijn 'Hawaii Five-O' muziek.

Sinds de fluwelen revolutie in 1989 is met name de jazz scene in Praag weer tot leven gekomen. Een van de bekendste jazzmuzikanten is Jiri Stivin die met zijn band System Tandem zeer originele muziek maakt. Een andere goede jazzmuzikant is Milan Svoboda.

Rock & Pop

Rock is lange tijd door het communistische bewind in Tsjechie verboden geweest vanwege de Westers-Amerikaanse invloeden. Popmuziek werd wel toegestaan, zij het 'onschulige' bands als ABBA. Bekende Tsjechische muzikanten uit de jaren '60 waren Karel Gott en Helena Vondrackova. Gott had indertijd lang haar en werd daarom verbannen van de televisie.

De rockmuziek, met fans als Vaclav Havel, bleef lang een underground beweging. Er werd wel opgetreden maar in donkere, obscure zaaltjes met maar weinig publiek. Er werden vaak invallen gedaan en bands gearresteerd. The Plastic People of the Underground werd wereldberoemd toen zij in de jaren '70 in de gevangenis belandden. Tegenwoordig mag rock weer en trekken bands als The Plastic People en Psi vojaci volle zalen.

Tsjechie kende in de jaren '90 een interessante punkscene met bands uit het grimmige, geindustrialiseerde noorden, met name uit Teplice. Deze vormden zich tijdens het communisme en vormde een beweging tegen het regime. Tegenwoordig zijn deze bands minder populair. Wel 'in' zijn popbands als Buty en Wanastowi Vjecy, de hard-rock band Lucie en country-rock muziek van Zluty Pes. 

terug | home
Meer cultuur...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl