Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: trebic 

Tsjechie.nl - Trebic

Meer columns van radomir...

Een stadje met 40 duizend inwoners, gelegen in Moravië, aan de voet van het Boheems-Moravisch Hoogland. Trebic heeft vanaf de middeleeuwen vreselijk geleden onder oorlogen, branden en ziekten. Zeven jaar bestond de stad niet eens. Plat gewalsd door de legers.

Of het nu de oorlogen of de ziekten waren, het stadje was altijd de klos. In 1765 was daar de hongersnood, de mensen aten gras, boomschors en andere onmogelijke etenswaren. Toch kwam het telkens weer overeind. Het is nu een zeer lieflijk, heuvelachtig, glooiend landbouwgebied met bossen.

Rondom Trebic zijn vele dagtochten in de omgeving mogelijk, vooral goed voor de mountenbikers. Beroemd is bijvoorbeeld Mohelno, 35 kilometer van Trebic, met als Euroees unicaat de steppeflora. Echt de moeite waard om te bezoeken. Ook is in de buurt als klap op de vuurpijl het stadje Telc, leuk voor de buitenlander, maar ook bijzonder geliefd onder Tsjechische dagtoeristen.

Trebic kenden wij van kinds af aan, omdat daar de schoenfabrieken waren, maar niet van Bata. Die kwam pas later. Het is een historisch monumentaal stadje, dat zijn pracht te danken heeft aan zijn groei en bloei door de vrij grote vooroorlogse Joodse gemeenschap, die zich verdienstelijk heeft gemaakt in cultuur, bouwkunst en sociale voorzieningen, zoals Joodse school (later voor iedereen), Synagoge, Rabinaat, Armenhuis, Ziekenhuis, leerfabrieken en een rituele slagerij.

In Trebic is de Joodse wijk heel bijzonder, met typische, nauwe, kronkelende straatjes en donkere hoeken. Vele panden zijn historisch beroemd, vooral in de Pokornystraat. Daar is onder meer het pand nr. 5 het meest waardevol. Maar wat in Trebic de kroon spant boven alles, is een buitengewoon fraaie Zuilenkrypte van de St.Prokop Basiliek, de parel van de middeleeuwse architectuur, met een Dwerggalerij.

Beide een unicum in de wereld! Zo apart, met een groot vraagteken, hoe kom je op het idee? De Basiliek was oorspronkelijk romaans-gotisch, later na de renovatie varanderde het in barok-gotisch. Bekend is ook de leerlooierij van de Joodse familie Subak uit 1649.

Tenslotte is er dan het goed onderhouden Joodse kerkhof, de grootste in Tsjechië. Gemeenteraadsleden gaven de toestemming om het Joodse kerkhof te mogen oprichten onder voorwaarde dat het buiten de bebouwde kom geplaatst zou worden. Dat is ook gebeurd. Vrijwel alle bezienswaardigheden zijn onder de hoede van UNESCO. De Gemeente doet er alles aan om de historische objecten voor algehele verval te behoeden. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Vele problemen moeten overwonnen worden.

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl