Tsjechie.nl : dÔŅĹ Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  columns van radomir  radomir: kutna hora 

Tsjechie.nl - Kutna Hora

Meer columns van radomir...

Vandaag de dag is Praag dé stad van Tsjechië, maar in de middeleeuwen was Kutna Hora minstens zo belangrijk. Dit koninklijke mijnstadje ligt 70 km ten oosten van Praag en was van de 13e tot de 16e eeuw het zilvercentrum van Europa. De mijnen aldaar waren verantwoordelijk voor maar liefst eenderde van de totale zilverproductie van Europa.

Kutna Hora groeide en bloeide en de Tsjechische koning, toen woonachtig in dit stadje, was de rijkste monarch van heel het continent. Dankzij deze rijkdom werd Kutna Hora een architectonisch, historisch pronkjuweel en wedijverde met de hoofdstad Praag. Niet voor niets staat het tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als u dit stadje bezoekt, dan weet u niet wat u ziet!

Het stadscentrum is een en al historie met 300 beschermde monumenten. Hier werd indertijd een van de belangrijkste munten van Europa, de Praagse Grosch, geslagen. Naast de florerende zilvermijnen beleefde de stad in 1290 ook een goudkoorts. De Noorse koning Albert II was erg geïnteresseerd in de rijkdom van Kutna Hora en probeerde de stad te overmeesteren. Maar de stadsmuren boden weerstand en trok de koning zich terug. Kutná Hora heeft een bewogen verleden.

De stad had vooral tijdens de Hussietenoorlog te lijden. In de 16e eeuw raakten de zilvermijnen uitgeput en ging het hard achteruit met de faam en glorie. Een van de hoogtepunten van Kutna Hora en het toppunt van gotische stijl is de schitterende Sint Barborakathedraal. Dit kolossale bouwwerk heeft vijf schepen en een zeldzaam en opvallend driedelig tentdak.

St. Barbora was de beschermvrouwe van de mijnwerkers die de bouw financierden. In het stadsdeel Sedlec, met Kutná Hora samengevoegd, is een bijzondere rariteit te zien is: het fascinerende en bizarre Ossuarium (Kostnice, het geraamtezaal). Dit is een kapel dat volledig is opgebouwd uit menselijke schedels en botten! De maker was een blinde monnik van de Cisteriaanse Orde die in de donkere tijden van de pestepidemie en oorlogen botten en doodskoppen van 40 duizend gestorvenen van de vroegere kloosterbegraafplaats ter beschikking had.

Vervolgens maakte hij er een kunstwerk van. Kutna Hora heeft te veel bezienswaardigheden om op te noemen. Er zijn niet alleen vele prachtige gebouwen, het heeft ook een interessante muziekgeschiedenis. Geroemd zijn de liturgische zangboeken, de zogenaamde gradualen, missalen en kantonnalen. En bent u een theeliefhebber? Dan moet u beslist naar het theehuis, Dobrá cajovna. Hier treft u een wereldassortiment aan theemerken en kunt u na alle indrukken even op verhaal te komen...

Radomir


terug | home
Meer columns van radomir...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - d√© wintersport of vakantie Tsjechi√ę, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl