Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  bezienswaardigheden praag  pleinen praag tsjechie 

Tsjechie.nl - Pleinen van Praag

Meer bezienswaardigheden praag...

Praag heeft een paar schitterende pleinen die worden omgeven door indrukwekkende gebouwen. Elk plein kent zijn eigen sfeer en geschiedenis.

Het Oude Stadsplein (Starometske Namesti)

Het Oude Stadsplein is het belangrijkste plein van Praag. Het levendige plein mag zich niet alleen het centrum van de oude stad noemen, maar van héél de stad. Het plein stamt uit de 11e eeuw en heeft door de eeuwen heen een magnetische werking op alle lagen van de bevolking. Vanaf de 11e eeuw was hier de markt voor zowel de plaatselijke boeren als kooplieden uit heel Europa. 

Sporen van romaanse huizen zijn nog te zien in de gewelfde kelders van de tegenwoordig groots barokke huizen. De rijkste bewoners bouwden er herenhuizen en de koninklijke familie en andere edelen zetten er hun paleizen neer.  Prachtig is het Minutenhuis (Dum U Minuty) met renaissance sgraffito friezen met ridders, prinsen en allegorische figuren. Een andere aanrader is het 18e-eeuwse rococo Goltz-Kinsky Paleis met een prachtig bewerkte facade.

Vroeger waren de historische panden grauw en grijs van de bruinkool. Maar nu zijn alle panden opgeknapt en hebben een fris en zeer kleurrijk uiterlijk. Op het plein vindt u naast de vele bezienswaardigehden ook diverse terrasjes en restaurants waar het goed toeven is met uitzicht over het plein.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Astronomische klok, het Oude Stadhuis (Starometske radnice) en de Tynkerk. Opvallend is het grootse monument van Jan Hus, de held van de Tsjechische religieuze hervorming (1370 - 1415). Beeldhouwer Ladislav Saloun voltooide het wat patriottistische symbool in 1915, precies 500 jaar nadat Hus op de brandstapel was gezet wegens ketterij.

Het Oude Stadhuis is een gotisch gebouw aan de westzijde van het plein en heeft een klokkentoren van 66 meter hoog. Het gebouw bestaat uit een aantal verschillende huizen die door de eeuwen heen zijn opgekocht. Het eerste huis was van de stadsklerk uit 1296. De Astronomische Klok is een van de topattracties van Praag en trekt massa's mensen. Elk uur komen de prachtige figuren van de klok in beweging. De twee torens zoren ervoor dat deze kerk een van de meest opvallenden gebouwen van de stad is.

Wenceslasplein (Vaclavske Namesti)

Het grootste plein van Praag vindt u in de Nove Mesto. Het Wenceslasplein wordt ook wel het hart van Praag genoemd en dat is te danken aan de levendige sfeer die er hangt. Bars en terrasjes zijn van vroeg tot laat open. In het midden van het plein staan plantjes in alle kleuren van de regenboog en auto's rijden af en aan.

Het plein, dat meer op een boulevard lijk, bruist bijna 24 uur per dag. Niet alleen kun je er heerlijk shoppen en snuffelen in muziekwinkeltjes, ook kun je er heerlijke hamburgers en worstjes scoren in één van de vele tentjes die tegenover de winkels staan. 

Het plein kent een interessante architectuur. Het moderne gebruik van staal en glas vermengd met de rijkelijk versierde art-nouveaufacades, representeert de verwelkoming van de moderniteit van de 20e eeuw.

Aantrekkelijk is de imposante koepel van de Moravische Bank uit 1916 en het schitterende Grand Hotel Evropa. Dit laatste gebouw is een prachtig voorbeeld van de art-nouveaustijl met mooie dubbele erkerramen van de facade en de rijkelijk versierde galerij, restaurant en café. Het Peterka Huis is een ander mooi art-nouveaugebouw, een subtiel ontwerp van Jan Kotera.  

's Avonds is het Wenceslasplein het toneel van het uitgaansleven van Praag. De lichtjes steken mooi af tegen de silhouetten van de gebouwen in het donker. Dan doen de knipperende neonverlichting u nauwelijks meer denken aan de rijke geschiedenis van het plein.

Het plein kent een roerige geschiedenis. Zo vond in 1848 hier de vruchteloze opstand de Praagse Lente plaats, werd er zeventig jaar later de afkondiging van de Republiek Tsjechoslowakijke gevierd en in 1948 paradeerden hier gewapende fabrieksarbeiders ter ondersteuning van de staatsgreep door de Communistische Partij. 

Op dit plein protesteerde Jan Palach in 1968 tegen de Tsjechische regering en pers, door zichzelf in brand te steken. Er was niet tegemoet gekomen aan zijn brief waarin hij opheffing van censuur en een verspreidingsverbod van het Russische blad Zpravy eiste. Palach werd door de Tsjechische bevolking gezien als een vrijheidsstrijder. Er is een gedenkplaat aan Jan Palach te zien op het plein.

Het Karelsplein (Karlovo Namesti)

Het Karelsplein is het grootste plein van de Nove Mesto. Oorspronkelijk was het een veemarkt die was ontstaan bij de stichting van de Nieuwe Stad in 1348. In de straten rondom de toenmalige veemarkt werden allerlei soorten granen verkocht. Tegenwoordig is dat nog terug te zien aan de namen van de straten. In de 19e eeuw kreeg het plein een nieuw uiterlijk.

De uitgestrekte tuinen geven het plein meer het uiterlijk van een openbaar park. U vindt er beelden van verschillende schrijvers en wetenschappers. In de noordoostelijk hoek staat het mooi gerestaureerde stadhuis van Nove Mesto uit de 15e eeuw. Het gebouw heeft een mooie gotische gevel. Aan de oostzijde, naast het oude Jezuïetencollege, staat de 17e-eeuwse kerk Sint Ignatiuskerk (sv Ignac). Deze is gebouwd naar het klassieke Jezuïetenmodel van de Gesukerk in Rome.

Burchtplein (Hradcanske Namesti)

Het Burchtplein hoort bij de Praagse Burcht en wordt omzoomd door prachtige, historische gebouwen. Vanaf het plein heeft u een schitterend uitzicht over de stad. In 1541 verwoestte een grote brand de handelswerkhuizen, werkplaatsen en slagerijen om plaats te maken voor paleizen van zowel Tsjechische als buitenlandse adel. Zo vindt u aan de zuidkant van het plein het Schwarzenbersky Palac met trapgevels en sgraffiti waar nu het militair Historisch Museum is gevestigd.

Het gebouw staat in scherp contrast met Thun-Hohensteinsky Palac van de hertogen van Toscane, waar nu het Ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd. Het Martinicky Palac is een renaisscance verbouwing van drie gotische huizen met sgraffiti van bijbelse en mythologische scenes tussen de ramen. In het 18e-eeuwse Sternbersky Palac aan de noordkant van het Burchtplein bevindt zich een kleine collectie van Europese meesters van de Nationale Galerie. U ziet er onder andere doeken van Rembrandt, Tintoretto, El Greco, Dürer, Rubens en Frans Hals.  

Mala Stranaplein (Malostranske Namesti)

Het hobbelige plein in Mala Strana is het trefpunt van het sociale leven in deze wijk. Ooit was dit een belangrijk baken op de Koninklijke Route, die Boheemse koningen vanuit de Oude Stad over de Karelsbrug naar hun kasteel bracht. Er staan prachige patriciërswoningen met neoclassisistische facades rond de Sint Nicolaaskerk. Deze 18e-eeuwse kerk is het mooiste juweel van de talloze barokke monumenten van Praag. Het exterieur kent een mengeling van macht en elegantie en het interieur is een haast jubelende symfonie van licht en kleur.

Het Liechtensteinpaleis (Lichtenstejnsky palac) beslaat de westkant van het plein. Dit paleis kent een roerige geschiedenis. De eerste eigenaar, Karl von Liechtenstein, gaf er in 1621 opdracht 27 Tsjechische protestanten te vermoorden en in 1648 werd het bezet door leiders van het Zweedse leger. Tweehonderd jaar later zat hier het hoofdkwartier van de Oostenrijks-Hongaarse veldmaarschalk. Tegenwoordig biedt het onderdak aan de muziekfaculteit van de universiteit waar u naar concerten kunt luisteren en tentoonstellingen kunt bezichtigen.  

Het Kleine Plein (Male Namesti)

Dit kleine, knusse pleintje ligt ten zuidwesten van de Oude Stadsplein. U kunt hier leuke huisjes vinden met mooie gevels en arcaden. In  het midden van het plein staat een fontein die versierd is met mooi smeedijzer. Deze fontein stamt uit 1560.

Kruisridderplein (Krizovnicke Namesti)

Het Kruisridderplein is het voorplein van de Karelsbrug met daarop een standbeeld van Karel IV, de koning die deze brug liet bouwen. Aan de noordkant van het plein ziet u de Sv Frantisek. Dit is een barokke kerk van de Tsjechische ridders die ooit dienst deden als poortwachters.

De kerk is ontworpen naar voorbeeld van de Sint Pieter in Rome. Binnen ziet u purperen zuilen en aan het plafond een fresco van Het Laatste Oordeel, geschilderd door Vaclav Vavrinec.
terug | home
Meer bezienswaardigheden praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl