Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praag  bezienswaardigheden praag  burchten en paleizen praag 

Tsjechie.nl - Burchten en paleizen van Praag

Meer bezienswaardigheden praag...

Praag heeft een van de beroemdste burchten van de wereld: de Praagse Burcht. Fier torent het complex boven de Moldau en de stad uit. Maar in Praag zijn nog meer karakteristieke burchten en barokke, adellijke paleizen.

Praagse Burcht

De Praagse Burcht (Prazsky Hrad) is letterlijk en figuurlijk een van de grootste bezienswaardigheden van Praag. De originele burcht stamt uit 880 en is gesticht door de oudst bekende vorst van de Premslyden, Borovoj. De Praagse Burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Voor het fantastische silhouet zorgen de drie torens van de St.-Vituskathedraal, 88 en 99 meter hoog. Binnen vindt u, op 7,5 hectare, bouwwerken met zowel romaanse, gotische als classisistische stijlkenmerken.

In dit complex van paleizen en kerken hebben, door de eeuwen heen, vele koningen residentie gehad. Tegenwoordig huist hier de president van Tsjechië. Een attractie is de wisseling van de wacht dat hier ieder uur plaatsvindt. Vooral om twaalf uur gebeurt dit met veel spektakel. Opvallend is de wijk om de burcht, Hradcany, dat geen openluchtmuseum is, maar echt leeft. Hier wonen en werken nog onvervalste Pragenaren en dat zorgt voor een unieke sfeer.

Binnen de burcht vindt u onderstaande bezienswaardigheden:

St. Vituskathedraal

De St.Vituskathedraal is de grootste kerk van Praag. Het duurde maar liefst 600 jaar om de bouw ervan te voltooien. Binnen in de kerk zijn schitterende glas-in-lood ramen waarin prachtige kleuren zijn verwerkt. In het raam in de kapel kunt u een laat jugendstil werk zien van Mucha. Ook kunt u tegen betaling schatten en de graven van onder andere Karel IV en zijn halfbroer Wenceslas bekijken.

St. Jorisbasiliek en St. Jorisklooster

De St. Jorisbasiliek ligt aan het plein achter de St. Vituskathedraal en werd in 921 gesticht door Wratislaw I. Het St. Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste klooster in Bohemen voor benedictijnen.         

Oude Koninklijke Paleis

De ingang van het koninklijk paleis vindt u aan het derde burchthof binnen de poorten. Het paleis was oorspronkelijk een houten constructie, maar is in 1142 door een stenen bouwwerk vervangen. Het meest opvallende is flamboyante gotische zaal Vladislavsky sal. Deze werd in 1502 voltooid en bood eeuwenlang een prachtig decor voor de verkiezingen van koningen en koninginnen.

Vysehrad Burcht

Deze burcht wordt weleens als de tegenhanger van de Praagse Burcht gezien. Dit 11e-eeuwse fort ligt op een kliftop boven de rivier de Moldau. De vertaling van de naam van de burcht is dan ook niet voor niets 'Burcht op de hoogte'.

In de 10e eeuw stonden hier een kerk en een handelspost. Vratislav II, een prins van de Boheemse Premysliden dynastie, bouwde er in 1085 een kasteel om zijn rivalen het hoofd te bieden. Maar veertig jaar later keerden zijn opvolgers terug naar de Praagse Burcht. De Hussieten vernietigden het kasteel in de 15e eeuw en later lieten de Habsburgers alleen de roodstenen vestingwallen achter. 

Van de oorspronkelijke burcht is nu maar weinig over. Wat u nog kunt zien is de Sint Martin Rotunda, een 11e-eeuwse kapel die in 1878 is gerestaureerd en nu wordt gebruikt voor begrafenisdiensten. Links hebben archeologen fundamenten opgegraven van de oudere Sint Laurensbasiliek.

De Vysehrad Burcht heeft prachtige tuinen waar u uitstekend kunt picknicken en genieten van de ondergaande zon. Er staan prachtige beelden van mythische paren.

Belvedere

Belvedere, of het Koninklijk Lustslot, staat aan het eind van de Koninklijke tuin. Het slot is een uitstekend voorbeeld van zuiver Italiaanse renaissancestijl. Koning Ferdinand I liet dit prachtige gebouw maken voor zijn vrouw Anna.

De grootste attractie is de Zingende Fontein. Deze fontein ontleent zijn naam aan het prettige geluid van het kletterende water op het brons. U vindt deze bijzondere fontein in de tuin die in 1534 werd aangelegd. Rond 1950 werd de tuin gereconstrueerd op basis van tekeningen van de 16e eeuwse Nederlandse Vredeman de Vries. De eerste tulpen van Europa werden in deze tuin gekweekt.

Waldestein Paleis

Het Waldestein paleis werd tussen 1624 en 1630 gebouwd voor Albrecht von Waldstein. Tot 1956 werd het paleis door leden van de familie bewoond. Nadat het laatste familielid overleed, kwam het paleis in handen van het Ministerie van Cultuur van Tsjechië.

Omdat Italiaanse architecten als Pierroni en Spezza bij de bouw betrokken waren, is het niet gek dat de barokstijl overheerst. Het Waldestein paleis omvat een groot gebouw met twee vleugels, een rijschool met stallen en een prachtige Italiaanse tuin. U bereikt het paleis door over de brede oprit te lopen die aan weerszijden versierd is met bronzen beelden van Adriaan de Vries.

Liechtenstein Paleis

Het Liechtensteinpaleis (Lichtenstejnsky palac) beslaat de westkant van het plein. Dit paleis kent een roerige geschiedenis. De eerste eigenaar, karl von Liechtenstein, gaf er in 1621 opdracht 27 Tsjechische protestanten te vermoorden en in 1648 werd het bezet door leiders van het Zweedse leger. Tweehonderd jaar later zat hier het hoofdkwartier van de Oostenrijks-Hongaarse veldmaarschalk. Tegenwoordig biedt het onderdak aan de muziekfaculteit van de universiteit waar u naar concerten kunt luisteren en tentoonstellingen kunt bezichtigen. 

Cernin Paleis

Het enorme, haast potsierlijke Cernin Paleis, werd gebouwd in de jaren zestig van de 17e eeuw onder leiding van Francesco Caratti. Graaf Cernin gaf hier opdracht voor. De imposante, 150 meter lange voorgevel heeft een horizontaal karakter dat door de serie kolossale halfzuilen en de eindeloos lijkende rijen vensters nog eens extra wordt benadrukt. In 1928 werd het paleis omgebouwd en in gebruik genomen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Paleizen aan het Burchtplein

Aan het Burchtplein staan vier paleizen van zowel de Tsjechische als buitenlandse adel. In 1541 verwoestte een grote brand de handelswerkhuizen, werkplaatsen en slagerijen om plaatse te maken voor adellijke paleizen. Zo vindt u aan de zuidkant van het plein het Schwarzenbersky Palac met trapgevels en sgraffiti waar nu het militair Historisch Museum is gevestigd. Het gebouw staat in scherp contrast met Thun-Hohensteinsky Palac van de hertogen van Toscane, waar nu het Ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd.

Het Martinicky Palac is een renaisscance verbouwing van drie gotische huizen met sgraffiti van bijbelse en mythologische scenes tussen de ramen. In het 18e-eeuwse Sternbersky Palac aan de noorkant van het Burchtplein bevindt zich een kleine collectie van Europese meesters van de Nationale Galerie. U ziet er onder andere doeken van Rembrandt, Tintoretto, El Greco, Dürer, Rubens en Frans Hals.   

 


terug | home
Meer bezienswaardigheden praag...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl