Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  musea in tsjechie  musea buiten praag 

Tsjechie.nl - Musea buiten Praag

Meer musea in tsjechie...

Brno

Moravisch Museum

In het Ditrichtein Paleis bevindt zich het oudste en het op één na grootste museum van Tsjechie: het Moravisch Museum. In dit mooie museum treft een collectie van meer dan zes miljoen objecten. Hier komt u meer te weten over Tsjechische literatuur, muziek, theater, geologie en plantkunde.

U maakt op een interessante kennis met de folkore uit Moravië en andere gebieden in Tsjechie via kunst, kledij en andere cultuuruitingen. Voor kinderen is er het leuke Kindermuseum dat zich via speciale educatieprogramma's tot de jongste bezoekers richt.

Biskupsky dvur

Het schitterende gotisch-renaissance gebouwencomplex naast de Sint Peter en Pauluskathedraal en het Moravisch Museum in het historische gedeelte van Praag, is de Biskupsky dvur, oftewel de Bisschoppelijke Binnenplaats.

Dit is een van de beste  natuur-historische musea van Tsjechie. Hier ziet u een interessante collectie van de Tsjechische fauna alsmede de geschiedenis van het geld in Moravië. Er zijn leuke  tours en rondleidingen, ook speciaal voor kinderen.

Moravische Galerie

De Moravische Galerie is een van de oudste galeries van Tsjechie en kent een interessante collectie. Variërend van de gotiek tot en met de 21e eeuw; alles komt aan bod. U ziet er ook grafische kunst en fotografie. Om het jaar wordt hier het Biennale van de Grafische Kunst georganiseerd.

Museum voor de Toegepaste Kunst

Het Museum voor de Toegepaste Kunst is een modern centrum waar u verschillende soorten toegepaste kunst ziet door de eeuwen heen. U ziet typisch Moravische meubels, textiel, porcelein, keramiek, edelmetalen, schilderijen en beeldhouwkunst.

Villa Tugendhat

De Villa Tugendhat bij Brno is het eerste monument van de moderne architectuur in Tsjechië en het vierde in de wereld een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1925 werd het Functionalisme populair.

De villa is ontworpen door de beroemde Duitse architect Mies van der Rohe en is een uitstekend voorbeeld van de internationale, functionalistische bouwstijl uit de jaren '20 van de vorige eeuw. Het uitgangspunt van de constructie is de ontkenning van de traditionele indeling van een huis in aparte ruimtes. Zo heeft Van der Rohe alle functionele ruimtes met elkaar laten verbinden en worden alleen visueel gescheiden door tactisch geplaatste scheidingswanden.

Terezin (Theresienstadt)

Terezin (Theresienstadt) is het indrukwekkende museum waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp was gevestigd. In de 18e eeuw werd het als vesting gebouwd en naar Maria Theresia vernoemd maar heeft echter nooit als zodanig dienst gedaan.

In de 19e eeuw was het een gevangenis en de nazi’s gebruikten het  als getto. In de Tweede Wereldoorlog woonden er 140.000 joden en werd het kamp gebruikt als doorvoerkamp richting vernietigingskampen in Polen. Maar toch vonden hier ruim 50.000 gevangenen hun dood.

Terezin was een bijzonder concentratiekamp. Het werd voor de rest van de wereld gepresenteerd als modelgetto waar de schijn werd opgehouden dat de joden een zelfstandig bestuur hadden. Ook zouden zij hier een 'voorkeursbehandeling' krijgen. Van de Grote Vesting, het eigenlijke stadje, maakten de nazi's een 'Vorzugslager'.

De Kleine Vesting diende vanaf 1940 als uitwijkgevangenis voor de overvolle Praagse gevangenis waar politieke gevangenen ondergebracht werden.

Het modelgetto had een theater waar muziek- en toneelvoorstellingen gehouden werden, een café, een bibliotheek met veel joodse boeken (uit het bezit van de gedeporteerden) en een bank met eigen bankbiljetten.In de stad werd zelfs een delegatie van het Rode Kruis ontvangen.

Een bezoek aan dit kamp zou een indruk moeten geven van de menswaardige behandeling die de joden in alle concentratiekampen genoten. Het kamp werd op orde gebracht en van tevoren werden de deportaties verhoogd om het bevolkingsaantal te verkleinen.

In Terezin zijn de sporen van dit verschrikkelijke verleden nog goed zichtbaar. Een wandeling door de verschillende vertrekken van de Kleine Vesting laten een diepe indruk achter. Het complex is verdeeld in vier vestinghoven die bestemd waren voor de gevangenen. Deze liggen rondom het centrale gedeelte waar de nazi's gehuisvest waren en hun vermaak zochten. Nu is daar een indrukwekkend museum ingericht. In de voormalige bioscoop zijn korte films over het dagelijks leven in het kamp te zien. Bij de ingang treft u de Nationale Begraafplaats waar tienduizenden slachtoffers begraven liggen.

Ostrava

Hornicke Museum

Op de plek van een voormalige kolenmijn staat het mijnmuseum Hornicke Museum (Dul Michal). Hier vindt u authentieke werktuigen van de mijnindustrie en leert u meer over het belang van deze industrie voor Ostrava en omstreken.

In 1763 werd hier een grote hoeveelheid steenkool ontdekt. Sindsdien bloeide deze industrie en ook later de metaal- en chemische industrie hier hevig. U kunt hier een kijkje in de mijnen zelf krijgen en een tour door de omgeving maken.

Olomouc

Muzeum Umeni

De op twee na grootse kunstcollectie van Tsjechie bevindt zich in het Muzeum Umeni in Olomouc. Hier kunt u kijken naar een goede collectie van schilderijen, beeldhouwkunst, graische kunst, fotografie en architectuur, zowel uit het oude Europa als uit Tsjechie van de laatste eeuw. Vooral deze laatste exhibitie is erg interessant. Bovendien zijn er regelmatig exposities van hedendaagse Tsjechische kunstenaars. Bij het Muzeum Umeni hoort ook het schitterende, middeleeuwse Premsylid kasteel.

 


terug | home
Meer musea in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl