Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  activiteiten  wandelen in tsjechie 

Tsjechie.nl - Wandelen

Meer activiteiten...

Houdt u van wandelen? Dan is Tsjechië een ideale bestemming. De schitterende, veelzijdige natuur zorgt voor prachtige tochten. Wandelpaden verschillende natuurgebieden worden duidelijk aangegeven.


De populairste wandel-
gebieden zijn het Boheemse Woud, het Reuzengebergte en Boheems Zwitserland. U kunt gedetailleerde toeristische kaarten verkrijgen in informatiecentra en boekhandels door heel Tsjechië.

Sumava

Het grootste gebied waar u kunt wandelen is het Nationale Park Sumava, oftewel het Boheemse Woud. Dit park volgt de grens van Tsjechië langs Oostenrijk en Duitsland. De enorme ongerepte bossen strekken zich uit over een lengte van wel 125 kilometer.

Er zijn talloze wandelpaden die u langs de mooiste bezienswaardigheden leiden. In Sumava kunt u dagen ronddwalen zonder iets van onze moderne beschaving tegen te komen. Oeroude bomen en mysterieuze meertjes zijn het enige wat u ziet...

U vindt in Sumava ook historische stadjes zoals Prachitice, Klatovy en Susice. De streek  behoort tot het nationale park dat in 1991 werd opgericht. Het gehele jaar door is Sumava een mooie bestemming voor wandelaars.

Enkele tips:

Het Swarzenbersky-kanaal

Langs het Swarzenbersky-kanaal loopt een prachtig pad. Dit kanaal is tweehonderd jaar geleden gegraven voor het vervoer van hout. In plaats van de gekapte bomen veertig kilometer te dragen door het gebergte, groef men een kanaal waar de bomen na het omhakken in werden gegooid. De stroming nam hen mee en tientallen kilometers later, konden de bomen weer uit het water worden gehaald. Langs het kanaal loopt een weg die het hele kanaal volgt.

Lipnomeer

Het wereldberoemde Lipnomeer ligt ook in Sumava. U kunt heerlijk wandelen rondom het uitgestrekte meer, en eventueel een verfrissende duik nemen. Tijdens het wandelen kunt u de watersporters bekijken met hun felgekleurde surfschermen en de dobberende bootjes. Iets van het water af kunt over de door bomen omgeven, koele paden lopen en af en toe stoppen en rusten op een van  de vele bankjes.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov ligt in de buurt van het Lipnomeer aan de rivier de Moldau. Het stadje is in zn geheel opgenomen door UNESCO. U kunt door de kronkelende straatjes heerlijk wandelen en u vergapen aan de historische huizen en de burcht. Tegenwoordig vindt u in de stad ook een kunstmuseum met werken van onder andere Egon Schiele, een belangrijke schilder uit Tsjechië.

Vydra

Vydra is de stroom van de wildste Tsjechische rivier die leidt over een diepgelegen stenen bedding. U kunt de stroom oversteken, of er gewoon met het water meelopen. De bron van de Moldau ontspringt op bijna 1200 meter boven de zeespiegel. Deze bron is het uitgangspunt voor wandelaars in Sumava.

Rozmberk

Rozmberk is een middeleeuwse burcht waar eeuwenlang de familie Rozmberg woonde. Wanneer u wandelt over de paden in Sumava, kunt u hem al van ver zien liggen. U kunt de burcht nog steeds bezoeken. Binnen vindt u vier binnenhoven, 300 kamers, verschillende torens, een brug met drie boog rijen boven elkaar, twee kapellen en een schitterende tuin. De burcht en de stad hebben vanuit Italië invloeden uit de renaissance. 

Als eerbetoon aan de Rozmberk familie is in het stadswapen van Cesky Krumlov een vijfbladige roos opgenomen. Dit was het symbool van de familie. Elk jaar in de zomer wordt in de stad het feest van de Rode Roos gevierd. De stad gaat dan een paar eeuwen terug in de tijd met versieringen en kostuums. De stad is dan één groot toneel.

Sumava biedt u honderden kilometers wandelroutes en diverse bezienswaardigheden. U kunt totale rust vinden in de natuur waar u hele dagen kunt ronddwalen zonder enige negatieve invloeden van de beschaving tegen te komen. Maar u kunt ook wandelen door kleine pittoreske dorpjes . Sumava is een onbedorven gebied dat te voet het beste tot haar recht komt.

Het Reuzengebergte (Krokonose)

Het Reuzengebergte is onder de toeristen een van de meest geliefde gebergten in Tsjechië. Het strekt zich uit langs de noordgrens van Tsjechië met Polen.

In het reuzengebergte zijn forse hoogteverschillen, die het voor de wandelaar een uitdaging maken het gebergte te 'bedwingen'. In het Krkonosepark bevindt zich de hoogste berg van Tsjechie, de Snezka. Deze berg is maar liefst 1602 meter hoog. Natuurlijk zijn er voor de minder ervaren wandelaars ook routes uitgezet, die niet al te vermoeiend zijn, maar ook zeker niet voor de poes.

Het Reuzengebergte biedt u kilometers wandelroutes aan  die u naar eigen ideeën zo zwaar mogelijk kunt maken als u zelf wil. Mocht u onverhoopt verrast worden door noodweer, dan kunt u onderweg altijd schuilen in een van de vele romantische berghutten.

Enkele tips:

De Snezka

De Snezka is de hoogste berg van Tsjechië en torent wel 200 meter boven de omgeving uit. U kunt een urenlange voettocht maken om de berg te beklimmen. Onderweg kunt u door verschillende uitkijktorens het gebied bekijken. Dit is dan ook zeker de moeite waard. Wanneer u deze wandeltocht te zwaar vindt, kunt u gebruik maken van een kabelbaan vanuit de stad Pec pod Snezkou die u naar de top van berg brengt.

Zacler

Zacler is een kilometer diepe kolenmijn die pas tien jaar gelden op nonactief werd gesteld. Tegenwoordig kunt u deze mijn bezoeken en u verbazen over het leven dat sommige mensen tot zo kort voorheen nog leidden in deze duistere, ondergrondse wereld. Ter veiligheid krijgt elke bezoeker een halm, rubberen kleding en een mijnwerkerslamp. Deze uren durende rondleiding is al een wandelroute op zich.

Spindleruv Mlyn

In Spindleruv Mlyn liggen de huizen en hotels over de hele berghelling verspreid. Sportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. U kunt hier heerlijk wandelen. Het plaatsje is vernoemd naar de molen van meneer Spindler. Er wonen slechts 1400 inwoners, maar het dorpje wordt toch druk bezocht door toeristen. In de zomer kunt u er een ritje maken in een van de langste zomerbobbanen van Tsjechië.

Boheems Zwitserland

Het Nationale Park Boheems Zwitserland is een prachtig gebied van ongerepte natuur in het noorden van Tsjechie aan de Duitse grens. Het park is beroemd vanwege de zandstenen rotscomplexen. Het park is zeer toegankelijk voor wandelaars. U vindt in dit gebied talrijke gemarkeerde wandelpaden die unieke monumenten en mooie natuurgebieden met elkaar verbinden. Ook treft u er vele hotels en herbergen aan die er alles aan zullen doen uw verblijf in Boheems Zwitserland zo aangenaam mogelijk zullen maken. De belangrijkste toeristische  bezienswaardigheid van het park is de Pravcice Brana. Dit is de grootste zandstenen brug van Europa.

Enkele tips:

Pravcicka Brana

De grootste zandstenen brug van Europa, Pravcicka Brana, is de grootste attractie van Boheems Zwitserland. Wanneer u Boheems Zwitserland aandoet, kunt u er eigenlijk niet omheen. Van heinde en verre ziet u de brug boven alles uitsteken. En eerlijk is eerlijk, dit natuurwonder maakt niet allen op postkaarten, maar vooral in het echt een verpletterende indruk.

Naast de Pravcicka Brana kunt u een voormalig kasteel vinden, Falcons Nest. Tegenwoordig is er een restaurant in gevestigd waar u lekker kunt bijkomen van een fikse wandeling en de bijna onwerkelijke uitzichten die u heeft in de hele omgeving van de Pravcicka Brana.

De Valleien

Wanneer u besluit te gaan wandelen langs de Kamenice rivier, kunt u onderweg kiezen voor een boottocht. De rivier is in twee plaatsen ingesloten en heeft daarom twee valleien. De Wilde Vallei en de Kalme Vallei. U kunt door beiden een rondvaarttocht maken. De Wilde Vallei is ondanks haar naam vredig en romantisch. Tijdens een tocht door de Kalme Vallei komt u langs een waterval.

Hrensko

Hrensko is de laagste gelegen stad in Tsjechië. De stad ligt aan de Duitse grens en is bereikbaar per bus, auto of boot. Wanneer u gaat wandelen in Boheems Zwitserland is deze plaats een prima uitgangspunt voor verschillende tochten. De stad is dan wel 'ver-commercialiseerd', toch is het de moeite waard dit plaatsje te bezoeken.

Falkenstejn en Saunstejn

Falkenstejn en Saunstejn worden gezien als de meest spectaculaire kastelen in de omgeving Boheems Zwitserland. Wanneer u op uw wandeltocht een van de deze kastelen passeert, is het interessant deze nader te bekijken. Beide kastelen zijn de moeite waard, met als verschil dat het Saunstejn kasteel voorbereidt is op bezoekers en het Falkenstejn kasteel meer een uitdaging is om te beklimmen. Wanneer u op de top staat, wordt u beloond met een schitterend uitzicht.

Zuid-Moravie

In Zuid-Moravie vindt u de Moravische Karst. Dit is een schitterende heuvelachtige, dichtbeboste streek ten noorden van Brno en is een van de meest indrukwekkende plekken van Tsjechie.

Het grillige, kalkstenen gebied van zo'n 100 km2 kent steile wanden, diepe afgronden, kloven en ondergrondse meren.

Beroemd zijn de indrukwekkende druipsteengrotten, gangenstelsels en ondergrondse meren. Verschillende van deze complexen zijn opengesteld voor publiek en zeker de moeite waard.  Dit gebied leent zich uitstekend voor lange en korte wandelingen.

Enkele tips:

De Mocochakkloof

De Mocochakkloof is ontstaan toen de grot die het voorheen was, instortte. De wanden zijn maar liefst 138 meter hoor. U kunt door de kloof heen wandelen en u vergapen aan de gigantische muren om u heen.

De grotten

De Punkvagrot, de Katharinagrot en de Balcarkagrot liggen allemaal in Zuid Moravie  en zijn leuk om tijdens een wandeling te bezoeken. Vooral de Punkvagrot is een ware attractie. Met een bootje vaart u over ondergrondse wateren door een heus labyrinth. Let er wel op dat u van te voren kaartjes reserveert om teleurstellingen te voorkomen.

Kasteeltuin Kromeriz 

Wanneer u gaat wandelen in de buurt van Kromeriz, moet u beslist het kasteel van deze stad bekijken. Het kasteel van Kromeriz en de beeldschone kasteeltuin worden beschouwd als een buitengewoon mooi en goed bewaard voorbeeld van de barokke tuin- en paleisdesign. In hun tijd hebben ze ook een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Midden Europese barokke architectuur van tuinen en paleizen. Het kasteel, bloementuin en de tuin onder het kasteel staan ingeschreven op de lijst van de UNESCO. U kunt de tuin bezoeken en wandelen over de aangelegde paden.

 


terug | home
Meer activiteiten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl