Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  achtergronden  bevolking van tsjechie 

Tsjechie.nl - Bevolking

Meer achtergronden...

In Tsjechie wonen ruim 10 miljoen inwoners. De bevolkings-dichtheid is zo´n 130 personen per km2. De bevolking lijkt momenteel nauwelijks toe te nemen. De bevolking is redelijk evenredig over de Tsjechische republiek verspreid. Slechts zo'n 20 procent van de Tsjechische bevolking woont in de vijf grootste steden en 34,6 procent woont in steden met meer dan 50.000 inwoners. Praag is de enige stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

Er wonen in de Tsjechie twee belangrijke etnische bevolkingsgroepen: de Tsjechen en de Moraviërs. Van de bevolking beschouwt 81,2% zich Tsjechisch en 13,2%zich Moravisch. Naast 3% Slowaken maken andere nationaliteiten als Polen, Hongaren en Duitsers zo'n 0,5% van de bevolking uit.

Een minderheid in Tsjechie vormen de zigeuners. Zij worden ook wel 'Romani' of 'Roma' genoemd. Deze bevolkingsgroep heeft veel te verduren van vooroordelen en discriminatie. Deze bevolkingsgroep is naar schattingen zo'n  2,4 - 2,9%.

Hun oorsprong ligt in Hongarije en Roemenië. Ze leefden in Tsjechie met name op het platteland of in aparte woonwijken in steden als Kosice, Brno en Olomouc. Sinds de Fluwelen Revolutie van 1989 kunnen ze weer vrij reizen en zijn ze niet meer aan een bepaalde woonplaats gebonden.

Nu verplaatsen ze zich door het land, op zoek naar betere woon- en leefomstandigheden en naar betaalde arbeid. De Tsjechische Regering probeert de situatie van de zigeuners te verbeteren onder druk van de Europese Commissie maar in steden als Praag is de opvang van zigeuners echter een probleem geworden.

De huidige bevolkingssamenstelling van Tsjechië is sinds de Tweede Wereldoorlog nogal veranderd. Sinds 1945 zijn etnische minderheden voor een groot deel verdwenen zijn. In 1930 leefden er namelijk 3,3 miljoen Duitsers en 204.800 joden in het land. De Duitsers vormden toen 22,5% van het totale inwoneraantal, tegenover 0,4% nu. Van de joodse bevolking is nog slechts een zeer bescheiden aantal over. Ook de overige minderheidsgroepen zijn na de oorlog in aantal afgenomen.

Sinds begin jaren negentig daalt de Tsjechische populatie. Tussen 1990 en 2004 verminderde het bevolkingsaantal van 10,34 naar 10,23 miljoen. Dit wordt verklaard uit de sterkere daling van het geboortecijfer tussen 1990 van 12,6 per 1000 inwoners naar 9.02 in 2004. Het sterftecijfer bedraagt 10,59 per 1000 inwoners. Verwacht wordt dat deze trend het komend decennium doorzet. Momenteel is bevolkingsaantal toch aan het stijgen, ondanks dat het aantal geboortes lager is dan het aantal sterfgevallen. Dit komt doordat er meer buitenlanders naar Tsjechië emigreren, dan dat Tsjechen naar het buitenland vertrekken.

Bijna 65% van de bevolking is tussen de 15 en 60 jaar; slechts 15% is jonger dan 15. Door de toenemende vergrijzing ontstaat een grote druk op de sociale voorzieningen. De overheid stimuleert pensioenopbouw door pensioenbetalingen boven een betaald bedrag aftrekbaar te maken voor de belasting. De minimale leeftijd waarop aanspraak gemaakt kan worden op een pensioen wordt verhoogd van 50 tot 55.terug | home
Meer achtergronden...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

F.V
Thursday, 02 June 2011 (15:04:13)
Dit is echt een fijne site voor mijn EU project. Alleen jammer dat je niet kunt selecteren
nederlander
Thursday, 02 April 2009 (11:04:36)
hallo,
ik wilde even zeggen dat de informatie die is vermeld op de site, uiterst bruikbaar is voor ons werkstuk over de europese unie.

hartelijk bedankt hiervoor
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl