Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  praktische info  klimaat tsjechie 

Tsjechie.nl - Klimaat Tsjechië

Meer praktische info...

Tsjechië heeft een gematigd klimaat. Er zijn net als in Nederland vier jaargetijden. Hoewel de er grote verschillen binnen het land kunnen zijn, zijn de zomers over het algemeen warm en regenachtig en de winters koud met sneeuw. Herfst en lente zijn gematigd, maar ook vrij onvoorspelbaar.

Klik hier voor actuele weersverwachtingen in Tsjechië

De gemiddelde temperatuur in juli is twintig graden Celsius. Het is de warmste maand. Als koudste maand geldt januari met een gemiddelde van -5 graden Celsius. De gemiddelde neerslag is in de lager gelegen gebieden 450 tot 650 mm per jaar. En in de bergen 1000 tot 2000 mm.

Praag behoort tot de warmste en droogste plekken van Tsjechië. De stad ligt in een bekken van een aantal rivieren, zoals de Moldau, de Ohre en de Elbe. Daardoor is de Tsjechische hoofdstad gedeeltelijk beschut tegen wind en regen.

De gemiddelde temperatuur in juli is 19,5 graden Celsius en in januari -0,5 graden Celsius. Ook het neerslagcijfer is heel laag, namelijk 486 mm.

Hetzelfde geldt voor een aantal andere steden en streken in de brede dalen van de Bohemen. Plaatsen zoals Marianské Lazne en Cheb, die in het noorden door bergen beschut zijn, hebben gemiddeld iets hogere temperaturen dan de omliggende hogere gebieden. De neerslag komt soms niet boven de 460 mm per jaar uit.

De overige gebieden in Bohemen kennen een vrij onstabiel klimaat, dat doet denken aan het Nederlandse weertype. Al is de wind minder krachtig en is er veel meer sneeuw.

In het westen van het land is de neerslag wat regelmatiger over de maanden van het jaar verdeeld dan elders. De zuidwestenwind zorgt voor veel neerslag aan de westzijde van het Boheemse Woud, soms wel tot 1400 mm per jaar. Het Sudetengebergte heeft een vrij wisselvallig weertype met gemiddeld 1200 mm neerslag.

In het zuiden en midden van Moravië hebben de laagvlaktes een droger klimaat (gemiddeld 600 mm neerslag per jaar) en hogere temperaturen dan in Bohemen. De bergstreken in het noorden zoals de Hruby jesenik en de Beskiden (Beskydy) kennen echter een vrij onstabiel, vochtig weertype met maximaal 1550 mm neerslag.


terug | home
Meer praktische info...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl