Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  natuur  gebergtes in tsjechie  ertsgebergte tsjechie 

Tsjechie.nl - Ertsgebergte - Krusne Hory

Meer gebergtes in tsjechie...

Het Ertsgebergte (Krusne Hory) ligt in het noordwesten van Bohemen en is met 130 kilometer de langste bergketen van deze regio. In het gebergte, dat uit één kam bestaat, wordt bruinkool gewonnen. Ook Kaolin en vele soorten mineraal komen uit het gebied.

De gemiddelde hoogte van het gebergte is ongeveer 800 meter. Er zijn enkele toppen die met 1000 meter boven dat gemiddelde uitsteken. De hoogste top van het gebergte is de Klinovec. Deze top is maar liefst 1244 meter hoog. In het gebied stromen twee zijrivieren van de Elbe: de Ohre en de Bilina. In deze twee rivieren monden alle kleine riviertjes uit in het Ertsgebergte.

In de afgelopen eeuwen werden er vele waterwerken aangelegd voor de ertsmijnbouw. Enkele voorbeelden hiervan zijn de kanalen Dlouha stoka en Puskarovske stoka. Ook de gracht Blatensky Prikop werd aangelegd ter bevordering van de industrie in de mijn.

Verder kunt u in het gebied enkele stuwmeren vinden die niet alleen voor de industrie zijn aangelegd maar ook ter recreatie. Jikov, Flaje en Prisecnice zijn hier voorbeelden van.

Interessant om te bezoeken zijn de veenmeren in het gebergte. Deze meren liggen in het hogere gedeelte en nemen in totaal ongeveer 4000 hectare in beslag. Het meer Kamencove jezero is erg bijzonder. Dit meer heeft een oppervlakte van 16 hectaren en het water is opvallend helder.

In het voorgebergte van het Ertsgebergte ligt een voormalig mijncentrum waar nu behandelingen worden aangeboden die de spanning van de spieren bevorderen. Het kuuroord, Jachymov, werkt met thermale, radioactieve bronnen van ongeveer 28 graden celcius. Deze bronnen bevatten een hoog gehalte aan titanium, radium, tantaal en cesium. Vooral het radium, dat in de bronnen voorkomt is bijzonder omdat deze stof erg zeldzaam is.

Ook wanneer u van wintersport houdt heeft u in de Ertsgebergte tal van mogelijkheden. Het reliefrijke gebied is ideaal voor wintersporters en er bevinden zich dan ook een aantal skicentra. De beste centra in deze streek, Klinovec-Bozi Dar en het nabijgelegen Jachymov,vindt u in het westelijk gedeelte. Hier vindt u vele afdalingsbanen met verschillende moeilijkheidsgraden. Er zijn ook langlaufterreinen.

De overige centra zijn meer van regionaal belang. In het westen zijn dat bijvoorbeeld Abertamy, Plesivec en Pernink; in het centrale gedeelte Moldava, Nove Mesto, Bournak en Mikulov (een geliefd startpunt voor langlauftochten, met goede sportvoorzieningen en eenvoudige overnachtingsmogelijkheden); en aan de oostelijke kant Zadni Telnice en Adolofov.

 


terug | home
Meer gebergtes in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl